Slovenija
9294 ogledov

Že samo zaradi ene funkcije se splača imeti mobilno banko

Telefoni v šolah
1/2
Skoraj vse plačilne naloge plačujem s telefonom, saj vse skupaj traja le nekaj sekund, pravijo uporabniki mobilnih bank.

Uporabniki mobilnih bank različnih slovenskih bank smo si edini, najboljša storitev je Slikaj in plačaj.

Prav to hitro plačilo in enostaven vstop v mobilno banko sta ključni prednosti mobilne banke, dve članici uredništva tako sploh ne uporabljata spletne, ampak le še mobilno banko.

"Imam račun na SKB. Spletne banke nisem nikoli uporabljala. Imela sem jo, tudi kalkulatorček, a je bilo preveč zamudno," pravi Anja, ki je stara okrog 30 let. "Odkar je prišla mobilna banka in možnost fotoplačila, uporabljam le še to. Ko plačujem račun s foto plačilom, porabim manj kot minuto. Če plačujem račun brez kode, mi vzame tudi pet minut. Prijavim se s svojo šestmestno kodo," pravi.

Plačilo UPN s QR kodo prek telefona | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Spletne banke ne uporablja niti Sergeja, komitentka Abanke v srednjih letih. "Za mobilno plačevanje računa, ki ima kodo, porabim od 10 do 30 sekund, odvisno kako hitro čitalec prepozna kodo, za plačevanje računa, kjer je treba ročno vpisati transakcijski račun, pa kakšno minuto, odvisno, ali je račun javen in se ime in naslov prejemnika vpišejo avtomatsko," pravi. Moti jo le, da je ob menjavi telefona pred časom izgubila shranjene predloge.

Avtor članka sem uporabnik NLB, v spletno banko se prijavim nekajkrat na mesec, medtem ko KlikIn na telefonu odprem vsak dan, celo večkrat. Telefon je namreč ves čas pri roki in prižgan, medtem ko je računalnik doma in navadno ugasnjen. V mobilno banko se prijavim s prstnim odtisom, kar traja le nekaj sekund. Skoraj vse položnice, ki jih nimam na trajniku, plačam prek mobilne banke, saj je plačilo omogočeno s skeniranjem QR kode.

Mobilne banke skoraj brez izjeme ponujajo storitev slikaj in plačaj, kjer čitalec prebere QR kodo, podatke samodejno vnese v plačilni nalog in plačilo je treba le še potrditi. Februarja je imelo že 99,7 odstotka vseh plačanih univerzalnih plačilnih nalogov (UPN) QR kodo, kažejo podatki Združenja bank Slovenije.

Preden se računalnik prižge, na mobitelu že plačam

Na domačem računalniku imam digitalno spletno potrdilo, tako da je prijava v spletno banko dokaj hitra, vpišem geslo in je. Če pa se prijavljam na kakem drugem računalniku, na spletni strani vpišem uporabniško ime, nato pa še osemmestno enkratno geslo, ki ga ustvari mobilni telefon, in nato še geslo. V istem času, ko dobim enkratno geslo za spletno banko, sem že v mobilni banki.

Namesto SI56 .......... izbereš Jan

Kolega, s katerim sva bila na kosilu, mi je odkril, kako lahko nakažem denar, brez da bi vpisoval številko računa. Ker je bil uporabnik KlikIN, sem mu denar za kosilo nakazal tako, da sem ga izbral v telefonskem imeniku. Pogoj je bil, da sva oba uporabnika mobilne banke KlikIN in imava vključeno možnost in-plačil.

V mobilni banki vsak dan, v spletni enkrat na teden

"Pri mobilni banki je zagotovo prednost mobilni telefon, ki ga imamo praktično vedno s seboj," pravijo v NLB. Po podatkih Abanke uporabniki mobilno banko uporabljajo trikrat pogosteje kot spletno banko. V Unicredit banki pa pravijo, da uporabniki v mobilno banko vstopajo vsakodnevno, v spletno pa približno enkrat tedensko.

Rok se je iztekel že pred enim letom

Že lani marca naj bi se iztekel rok za prehod na plačilne naloge z QR kodo, a je nekaj plačilnih nalogov še vedno brez. "Odgovori izdajateljev, zakaj še niso prešli s starega obrazca UPN z OCR vrstico na UPQ s QR kodo so različni, največkrat se omenja stara zaloga obrazcev. Članice Združenja bank – banke in hranilnice spremljajo izdajatelje, ki še niso prešli na obrazec UPN QR in jih tudi pozivajo k čimprejšnji migraciji," pojasnjujejo na Združenju bank Slovenije.

"Odkar imam mobilno banko, račune, ki imajo QR kodo, plačujem prek mobilne banke. Približno dva na mesec sta taka, ki nimata QR kode, ta plačam prek spleta. Za plačilo računa s QR kodo je treba z vnosom gesla za vstop v mobilno banko vred približno 40 sekund. Za plačilo računa v mobilni banki z ročnim vnašanjem je potrebno trikrat dlje. Račun, ki ga moram ročno vnesti in ga nimam shranjenega kot predlogo, v spletni banki plačam v kakšni minuti," pravi David, komitent Delavske hranilnice.

"Spletno banko odprem samo, če moram vnašati kakšne nove račune, ki nimajo QR kode. V mobilno se prijavim s prstnim odtisom, v spletno pa z uporabniškim imenom in enkratnim šestmestnim geslom, ki ga generira mobilni telefon," pravi komitent Unicredita. Ima sicer tudi brezplačni N26, a pravi, da mu enostavnost plačil s skeniranjem QR kode odtehta stroške za vodenje računa. 

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Slovenija Najbrž se vam niti ne sanja, koliko plačujete banki

"Odkar ima banka tudi mobilno banko, se bolj nagibam k mobilni, ker je bolj enostavna. Hitrejša je, sploh ker mi ni treba prižgati računalnika. Spletno banko uporabljam za plačevanje dohodnine in prispevkov, pa kakšna nakazila v tujino, kjer želim imeti občutek, da imam bolj pregled in nadzor nad zadevami," pa pravi Barbara, komitentka Sparkasse.

Prihranite lahko precej časa, a najbrž zato tudi kaj plačate

Mobilna banka lahko prihrani veliko časa, a jo nekatere banke dodatno računajo, praviloma v kompletu s spletno banko, kar pomeni, da uporabniki spletne banke za mobilno ne doplačajo. Zelo pogosto jo banke nekaterim komitentom, na primer študentom ali imetnikom določenih paketov nudijo brezplačno.

Pri NLB je razen v Osnovnem paketu uporaba spletne in mobilne banke v vseh paketih vključena v ceno, paketa Aktivni in Premium pa imata vključeno tudi neomejeno število plačil v mobilni in spletni banki. Uporaba spletne banke sicer stane 0,75 evrov na mesec, mobilna pa je zastonj.

V NKBM mobilne in spletne banke dodatno ne računajo imetnikom paketov Komplet ali Premium, ki imajo zastonj tudi plačila, sicer spletna banka stane 80 centov na mesec.

V Intesi San Paolo je doplačilo za spletno banko 1,07 evra na mesec.

Vpisati je treba svojo ID številko in potem še 28 različnih številk

Anja, ki smo jo omenili na začetku in ne uporablja spletne banke SKB, ampak le mobilno. Druga komitentka te banke nam je pojasnila, zakaj. "Treba je vpisati toliko številk, da je velika verjetnost, da se zmotiš in potem je treba postopek ponoviti od začetka. Uporabniku je dodeljena identifikacijska številka, ki jo mora poznati na pamet, ali pa jo mora imeti nekje zapisano. Pri sebi mora imeti še kalkulator, ki po vpisu 4-mestne PIN številke generira 10-mestno varnostno geslo. Pri prvem koraku je torej treba v spletni aplikaciji vpisati ID številko in varnostno geslo. Sledi drugi korak: računalnik po končanem prvem koraku generira 6-mestno kodo za vpis v kalkulator. Ko jo vpišeš v kalkulator, ta generira še eno kodo, tokrat 8-mestno, ki jo je treba vpisati v spletno aplikacijo, da lahko končno vstopiš v spletno banko," nam je razložila.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • popokatopetl 10:07 21.marec 2019.

    Banke so zatežile s svojimi paketnimi "akcijami". Kao da "vse v paketu sploh ne pride drago". Dejansko tega ne bi delali, če ne bi hoteli iztržit več, Na N26 ali Revolut so plačilni nalogi, trajniki, BA dvigi po 0€!!! Za ...prikaži več par stvari (kot npr prava ne-debetna Mastercard, kredit, negativni limit...) mogoče še vedno rabiš pravi slovenski bančni račun, ampak lahko kombiniraš in se splača dobro preračunat, ZPS ima primerjalnik. NLB lahko zahtevaš "Osnovni račun" (ne Osnovni paket!) v poslovalnici.

  • batom 09:52 21.marec 2019.

    mene pa zanima, kaj pomeni "prižiganje računalnika" in kaj je to za en postopek. A pol pa gasilce kličeš, ko si fertik? Pa ko ti en telefon sune, je tut super. Ti lahk prosto šari po računu. Kulsko.

  • kontrahan 09:23 21.marec 2019.

    No čez kak mesec se bo plačevanje prek mobitela sigurno podražilo.