Ali lahko delodajalec delavcu odredi dopust

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Glede na trenutne izredne razmere se zastavljajo vprašanja, kakšne so pravice delodajalcev in delavcev, ko gre za koriščenje letnega dopusta.
Oglej si celoten članek

Inšpektorat RS za delo poudarja, da "delodajalec ne sme zgolj enostransko odrejati letnega dopusta. Opozarjamo na okoliščine, ki jih mora upoštevati delodajalec pri odločanju o času izrabe letnega dopusta, ki jih določa 163. člen ZDR-1". Inšpektorat kot okoliščine, ki jih mora delodajalec upoštevati, našteje potrebe delovnega procesa, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca. 

Ob tem dodajajo, da mora delodajalec upoštevati namen in cilj letnega dopusti ter delavca ali njegove predstavnike predhodno seznaniti oziroma se posvetovati o možnostih izrabe in okoliščinah, ki jih mora upoštevati pri izrabi letnega dopusta.

Zdravje Omejili število kupcev, ki so naenkrat v trgovini

Le v dogovoru z delavcem

Na vprašanje, ali je dopustno odrediti letni dopust zaradi izpada dela pri delodajalcu oziroma zaradi poslovnih razlogov, kar pomeni tudi v času, ko so izpolnjeni razlogi za odreditev začasnega čakanja na delo oziroma odrejene karantene, inšpektorat odgovarja, da je to mogoče, ampak mora delodajalec pri tem upoštevati prej navedene zahteve. 

Delodajalec se lahko odloči tudi za kolektivni dopust. "Zaradi uresničitve temeljnega namena letnega dopusta pa je pri tem bistveno, da ne omeji ali negira pravice delavca do letnega dopusta zaradi potreb na njegovi strani (počitek in rekreacija ter družinske obveznosti)," dodajajo na inšpektoratu.

Zdravje Kako naj se samoizolira, kdor živi v garsonjeri?

Pozivajo k strpni komunikaciji

Delodajalec mora delavce pisno obvestiti o letnem razporedu delovnega časa, kamor je zajet tudi kolektivni dopust (če ga načrtuje). Bistveno je, da delodajalec delavcu omogoči tudi izrabo ustreznega dela letnega dopusta v času, ko se primarno upoštevajo možnosti za počitek in rekreacijo delavca in njegove družinske obveznosti in se na ta način doseže namen in cilj pravice do letnega dopusta.

Upoštevati je namreč treba, da ima pravica do plačanega letnega dopusta upoštevaje obsežno sodno prakso Sodišča EU status temeljne socialne pravice in jo je treba šteti za posebej pomembno načelo socialnega prava Unije. Na inšpektoratu Tako delodajalce kot zaposlene pozivamo k strpni medsebojni komunikaciji in k temu, da delavec in delodajalec čim več rešitev dogovorita skupaj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.