Kazni za nevestne peke skoraj ni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inšpekcija. V kruhu podganji iztrebki, sestavinam rok potekel, alergeni niso označeni.
Oglej si celoten članek

“Med kakšne kršitve spada kruh s podganjimi iztrebki ali kruh s sestavnimi, ki jim je rok že pretekel?” ogorčeno sprašujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), potem ko so inšpektorji izdali le 21 ukrepov za prekrške, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je med 106 pekarnami odkrila 81 kršiteljev. Najbolj izstopajo porazne higienske razmere, sestavine in surovine s pretečenim rokom uporabe, peki pa večkrat tudi niso pravilno označili prisotnosti alergenov.


Potrošnik brez zaščite

“Za napačno parkiranje je državljan kaznovan takoj, brez 'opozorila' ali 'ureditvene odločbe'. Ko pa podjetnik, ki od potrošnika prejema denar za izdelek, ki očitno ni v skladu s pravili o varni hrani, krši sprejete zakone, mu inšpektorji v več kot polovici primerov izrečejo le ustno opozorilo, v četrtini primerov je izrek le ureditvena odločba in šele hujša kršitev vodi v prekrškovni postopek, ki pa še ne pomeni tudi izreka kazni,” opozarjajo na ZPS.

Kršiteljev ne razkrinkajo

“Potrošniki žal na podlagi znanih podatkov niti ne vemo, katere pekarne dokazno zavajajo potrošnike in ogrožajo naše zdravje,” poudarjajo na ZPS in inšpektorje pozivajo, naj imena kršiteljev v prihodnje objavijo javno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:28 28. Maj 2013.

    Če bi kazni bile, bi jih kar nekaj namakali v Ljubljanico.

  • 12:01 28. Maj 2013.

    Tudi sama bi raje pekla doma, jela večinoma doma narejene stvari, samo enostavno ni časa za vse, tempo življenja nam …

  • 11:14 28. Maj 2013.

    Pr nas tud, že kakih 6 let in kako je dober, okusen, diši...včasih sicer zagusti s časom in rezultat? Že …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.