Slovenija
84 ogledov

Kazni za nevestne peke skoraj ni

pekarna, kruh Shutterstock
Inšpekcija. V kruhu podganji iztrebki, sestavinam rok potekel, alergeni niso označeni.

“Med kakšne kršitve spada kruh s podganjimi iztrebki ali kruh s sestavnimi, ki jim je rok že pretekel?” ogorčeno sprašujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), potem ko so inšpektorji izdali le 21 ukrepov za prekrške, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je med 106 pekarnami odkrila 81 kršiteljev. Najbolj izstopajo porazne higienske razmere, sestavine in surovine s pretečenim rokom uporabe, peki pa večkrat tudi niso pravilno označili prisotnosti alergenov.


Potrošnik brez zaščite

“Za napačno parkiranje je državljan kaznovan takoj, brez 'opozorila' ali 'ureditvene odločbe'. Ko pa podjetnik, ki od potrošnika prejema denar za izdelek, ki očitno ni v skladu s pravili o varni hrani, krši sprejete zakone, mu inšpektorji v več kot polovici primerov izrečejo le ustno opozorilo, v četrtini primerov je izrek le ureditvena odločba in šele hujša kršitev vodi v prekrškovni postopek, ki pa še ne pomeni tudi izreka kazni,” opozarjajo na ZPS.

Kršiteljev ne razkrinkajo

“Potrošniki žal na podlagi znanih podatkov niti ne vemo, katere pekarne dokazno zavajajo potrošnike in ogrožajo naše zdravje,” poudarjajo na ZPS in inšpektorje pozivajo, naj imena kršiteljev v prihodnje objavijo javno.

Komentarjev 7
  • Lavdan 14:28 28.maj 2013.

    Če bi kazni bile, bi jih kar nekaj namakali v Ljubljanico.

  • Mitoka 12:01 28.maj 2013.

    Tudi sama bi raje pekla doma, jela večinoma doma narejene stvari, samo enostavno ni časa za vse, tempo življenja nam ne narekuje da bi lahko karkoli med tednom naredili. Za vikend se pa zgodi da tudi spečemo. Drugače pa tudi ...prikaži več sama lahko pohvalim kruh in pecivo v Tuševih trgovinah, imajo zares daleč najboljšega in tudi izbor je dober. Graja pa za Leclerc in pa Hofer in Lidl. Če pa me kaj zmoti je pa kruh že zapakirau v une improvizirane vrečke.

  • malinom 11:14 28.maj 2013.

    Pr nas tud, že kakih 6 let in kako je dober, okusen, diši...včasih sicer zagusti s časom in rezultat? Že skoraj teden dni je kruh iz trgovine skorajda nedotaknjenm,ker ga nihče noče, bo šel za drobtine ali v cmoke, danes ...prikaži več pa obvezno zamesiti!