Kdor seje veter, žanje vihar

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Minister za delo Svetlik po včerajšnjih nasilnih protestih študentov poziva h konstruktivnemu dialogu. "Cesta ni za reševanje vprašanj."
Oglej si celoten članek

Na današnji seji vlade se o včerajšnjih demonstracijah niso pogovarjali, so se pa nasilnih protestov dotaknili na tiskovni konferenci po seji.

Premier Borut Pahor je še enkrat poudaril, da so demonstracije legitimen način demokratičnega izražanja mnenj, in pri tem dodal, da se je vlada s študenti vendarle večkrat sestala: "S študenti sem se srečal ogromnokrat, večkrat kot moji predhodniki, torej dialog teče," je povedal Pahor in dodal, da izhajajoč iz tega študenti "nimajo ne moralne ne politične pravice opravičevati vandalizma, do katerega je prišlo".

Večina ministrov skupaj z mano je med študijem delala. Nič novega. Nenazadnje je tudi prav, da si mladi ljudje naberejo izkušnje tudi o tem, kako težko je zaslužiti denar.
premier Borut Pahor

Vlada se zaveda različnih stališč in Pahor je pri tem še enkrat izrazil željo, naj se malo delo čim prej uredi, ker "dragi mladi ljudje, je tukaj nekdo – med delodajalci in vami – ki služi denar tudi na vaš račun".

Pahor je spomnil na podobne študentske demonstracije, do katerih je prišlo pred leti: "Takrat sem med demonstracijami tudi stopil iz zgradbe parlamenta. V enem hipu so me poklicali v pisarno in mi povedali, da je eden od kamnitih blokov skozi šipo priletel v pisarno ene sekretarke,“ se dogodkov spominja Pahor. Kamen naj bi njeno glavo zgrešil le za nekaj milimetrov. "Ta, ki je kamen zalučal, se najbrž niti ne zaveda milosti usode, da ni bil obtožen nenaklepnega umora."

Na ta način je Pahor še enkrat pozval k mirnosti in še enkrat dodal, da si "Slovenija tega ne zasluži".

 Za dialog še vedno odprti
"Zdi se mi, da ravno včerajšnji dogodki potrjujejo izjemen pomen in vrednost dialoga, ki ga tako ministrstvo kot vlada želimo, k njemu pozivamo in ga vodimo," je na tiskovni konferenci po seji vlade poudaril minister za delo Ivan Svetlik.

Poudaril je, da so – dokler ni zakon o malem delu na vladi – ves čas odprti za predloge, in dodal, da so se s študenti na najvišji ravni v času priprave zakona sestali vsaj petkrat in so se pripravljeni sestajati še naprej.

Svetlik je obžaloval, da je prišlo do včerajšnjih protestov, pri tem pa omenil, da se je ob protestih potrdil stari kitajski pregovor: "Kdor seje veter, žanje vihar".

Nestrpnost vedno bolj dopustna
Na straneh Ministrstva za notranje zadeve se je na proteste odzvala tudi ministrica Katarina Kresal, ki med drugim meni, da takšen način protesta ni blizu niti študentom samim, čeprav se je zgodil pod krinko študentskih protestov.

"Ko danes analiziramo vzroke za takšno dogajanje, da bi jih v bodoče lahko preprečili ali vsaj omejili, se moramo soočiti z dejstvom, da postaja nestrpnost vedno bolj dopustna oblika obračunavanja tako s problemi kot z ljudmi, žal tudi med politiki," opozarja Kresalova.

Ministrica dodaja, da smo bili priče poskusu vzpostavljanja novega standarda reševanja problemov s pozivi k nasilju in razbijaštvu in z očitnimi provokacijami, ki bi vodile v splošen nered. "Vendar takšnega standarda v okviru svojih pristojnosti na Ministrstvu za notranje zadeve ne bomo dopustili vzpostaviti." Kresalova obsodbo nasilja sklene z zahvalo policistom za opravljeno delo.

Janša nasilje povezuje s padcem konkurenčnosti
Janez Janša se je na proteste odzval na novinarski konferenci, na kateri je opozoril na "povezavo med padcem konkurenčnosti in dogodki na sredinih študentskih demonstracijah". Janša dodaja, da kdor ne vidi povezave, bo "v prihodnosti še velikokrat presenečen".

V SDS obsojajo nasilje, do katerega je prišlo na demonstracijah, ki pa najbolj škodi organizatorjem, meni Janša. "Zdaj namreč vsa Slovenija govori le še o tem, ne pa o zahtevah, ki so jih postavili na demonstracijah", je dejal. Za nasilje so po njegovem mnenju v prvi vrsti odgovorni tisti, ki so ga povzročili.

Dejal je, da policija ni odgovorna za nasilje, odgovorna pa je za to, da dogodkov ni pravočasno preprečila. "Morala bi uporabiti pametnejše ukrepe," je poudaril. "Če bi bila zaščitna ograja postavljena samo 20 metrov stran od stavbe, bi bilo pročelje slovenskega parlamenta danes celo," je dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.