"Ker so slabo prilepili obvestilo, moram plačati 68 evrov"

Foto: J. Z.
Foto: J. Z.
Bralka bi globo za "napačno" parkiranje plačala, če bi plačilni nalog sploh prejela. Ker ga ni, dobila račun za 80 evrov.
Oglej si celoten članek

"Sredi avgusta sem od mestnega redatrstva dobila poziv, naj se izjasnim o dejstvih in okoliščinah prekrška. Dober mesec prej naj bi namreč na Dolgem mostu parkirala brez plačila parkirnine. V pozivu piše, da se lahko v petih dneh izjasnim o dejstvih in okoliščinah prekrška ter kam naj jo pošljem," nam je sporočila bralka. 

"Napisala sem, da listka na avtomobili nisem dobila ter da tisti dan parkomat ni deloval. Enkrat parkirnine nisem mogla plačati, ker mi je urbanomat javljal napako. Prosila sem jih, naj to preverijo, če pa je deloval in sem parkirnino morda pozabila plačati, naj mi pošljejo plačilni nalog," razlaga. 

Odgovor: plačajte 80 evrov

V odgovor je prejela Odločbo o prekršku, v kateri ji je izrečena globa za napačno parkiranje v višini 40 evrov, poleg tega pa je morala plačati še 40 evrov sodne takse, skupaj torej 80 evrov. Mestno redarstvo je v obrazložitvi zapisalo, da so v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice zatrdili, da je urbanomat na navedeni lokaciji v navedenem času deloval, in ji na tej podlagi poslal odločbo.

Pri tem niso navedli, za kateri "navedeni čas" so preverjali delovanje urbanomata. Prekršek je bil namreč ugotovljen ob desetih dopoldan, medtem ko bralka tam parkira in plača parkirnino okrog sedmih zjutraj. 

Prekršek se ne splača, tudi če nikoli ne dobiš globe

Bralka pravi, da na Dolgem mostu parkira vsak dan in se v središče mesta odpelje z avtobusom. Parkirnino vedno plača, saj tako celo prihrani. Parkirnina stane 1,20 evra in vključuje dve vožnji z avtobusom, kdor parkirnine ne plača, bi moral vožnjo v vsako smer plačati 1,20. 

"Nobene možnosti nisem imela, da bi plačala osnovno kazen"

Besna je, ker je v pozivu, naj poda izjavo o okoliščinah prekrška nihče ni opozoril, da se izjava šteje kot pritožba in da je treba v primeru, da se izjasniš, plačati 40 evrov takse. Poleg tega jo jezi, da v pozivu ni podatkov, koliko znaša globa, kam se lahko nakaže in s katerim sklicem. "Ker na avtu nisem dobila listka, sploh nisem imela možnosti, da bi kazen plačala, dokler ta ni narasla na 80 evrov," pravi. 

Slovenija Zelena obvestila za neplačane parkirnine velik "uspeh" za občinsko upravo

Ljubljana Zoran Janković bi imel s prekrškarji več milosti

"V Pozivu ni bilo nobenega pravnega poduka, kaj pomeni, če se o dejstvih in okoliščinah prekrška izjasnim v pisni izjavi," poudarja. "Prav tako ni bil priložen plačilni nalog, da bi lahko plačala kazen za napačno parkiranje."

Foto: Žurnal24 Poziv za izjavo o dejstvih in okoliščinah prekrška

V Mestnem redarstvu Ljubljana pravijo, da konkretnega primera ne morejo komentirati, lahko pa podajo splošen odgovor v zvezi s postopkom ugotavljanja neplačila parkirnine, ki jo ugotavljajo uslužbenci JP LPT. "Ko uslužbenec ugotovi neplačilo parkirnine, na vozilo namesti obvestilo JP LPT," pojasnjujejo pri MOL. "Na obvestilu JP LPT je med drugim navedeno, da lahko v izogib vložitvi predloga za uvedbo postopka o prekršku, uporabnik parkirne površine, ki ni plačal parkirnine, plača nadomestilo parkirnine v višini 12 evrov v roku osmih dni." 

Če bi dobila obvestilo, bi bila "kazen" 12 evrov

Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana v 2. odstavku 9. člena namreč določa, da uporabnik, za katerega je bilo ugotovljeno, da nima plačane parkirnine in je bil s strani izvajalca obveščen, da bo zoper njega uveden predlog za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine, lahko v roku osmih dni od prejema obvestila izvajalca o neplačilu parkirnine na vozilu plača parkirnino v višini 12 evrov. 

Šikaniranje? Rešujejo življenja, redarji jim pošiljajo kazni: Samo letos več kot 900

Slovenija Občine, kjer vas bodo za napačno parkiranje najbolj olupili

"Bralka bi lahko v 8 dneh po prejemu obvestila JP LPT na vozilu plačala nadomestilo parkirnine, pri čemer JP LPT ne bi vložil predloga za uvedbo postopka o prekršku na Mestnem redarstvu Ljubljana," poudarjajo pri Mestnem redarstvu. A tega obvestila bralka, kot zagotavlja ni dobila. 

Dodajajo, da plačilo nadomestila parkirnine ni del prekrškovnega postopka in je izključno v domeni JP LPT. "V prekrškovnem postopku, ki se vodi pri prekrškovnem organu, se po prejemu predloga za uvedbo postopka o prekršku presoja osredotoči zgolj na utemeljenost vloženega predloga za pričetek postopka o prekršku in presojo o tem, ali je bila parkirnina poravnana, kar v konkretnem primeru očitno ni bila."

Tudi če ne gre za pritožbo, v vsakem primeru še 40 evrov takse

Dodajajo, da je potek prestopka o prekršku je določen v Zakonu o prekrških, kjer je zapisano, da mora prekrškovni organ po prejemu predloga za uvedbo postopka o prekršku od oškodovanca (JP LPT), pred izdajo odločbe o prekršku, kršitelja obvestiti o prekršku in ga seznaniti, da lahko poda izjavo o dejstvih in okoliščinah prekrška. "Ko kršitelj prejme poziv za izjavo, mu ni treba plačati globe, saj mu globa še ni bila izrečena (s pozivom za izjavo se ne izreče globa), lahko pa poda izjavo o dejstvih in okoliščinah prekrška," še poudarjajo pri Mestnem redarstvu. "Globa je kršitelju izrečena z odločbo o prekršku, pri čemer pa se pri izdaji odločbe z izrekom globe, v skladu z določili Zakona o sodnih taksah, določi tudi plačilo stroškov postopka – sodne takse."

Foto: J. Z. parkirišče P+R Dolgi most

Slovenija Po klicu mestno redarstvo izbrisalo kazni za parkiranje

Poudarjajo, da bi se kršiteljica lahko plačilu globe in sodne takse izognila le tako, da bi plačala parkirnino oz. glede na to, da parkirnine ni plačala, tako, da bi v osmih dneh plačala nadomestilo parkirnine, kot je to navedeno na obvestilu JP LPT, kjer so navedeni tudi podatki za plačilo. A naša bralka trdi, da zelenega obvestila na vetrobranskem steklu ni prejela. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 09:43 2. Marec 2019.

    nje to rekla, kazala redarsko kavbovanje v Ljubljani se mora končati

  • 12:14 1. Marec 2019.

    PLAČAJ AKO IMAŠ ZA AVTO IMAŠ I ZA PARKING.I NEMOJ ,DA LAŽES

  • 19:42 28. Februar 2019.

    redarji ki imajo 5 razredov o.š se obnašajo kot john wayne

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.