Slovenija
13417 ogledov

Rešujejo življenja, redarji jim pošiljajo kazni: Samo letos več kot 900

rešilec
1/11
Saša Despot
Ljubljansko mestno redarstvo po postavitvi stacionarnih radarjev dosledno kaznuje čisto vse, ki prekoračijo hitrost, tudi policijska in reševalna vozila na nujni vožnji. Vladna služba za zakonodajo: Če redarstvo to počne namenoma, gre za šikaniranje.

"Obvestila mestnega redarstva dobivamo tedensko, včasih jih je v paketu tudi do 50. Ker je vozilo na nujni vožnji največkrat k pacientu in nato nazaj v bolnišnico, se velikokrat zgodi, da isti reševalni avto posnamejo dvakrat," bentijo v kliničnem centru, kjer poudarjajo, da njihova vozila največkrat 'ujame' radar na Roški cesti v neposredni bližini UKC Ljubljana.

Voznikom reševalnih vozil oziroma kliničnemu centru kazni doslej še ni bilo treba plačati, a le po zaslugi vztrajnega pisanja pritožb.

Lahko si predstavljate, kako časovno potratno je takšno početje, pravijo v naši največji bolnišnici in dodajajo, da je dobil izrečeno kazen le generalni direktor, in sicer zaradi administrativne napake v njihovih odgovorih. Z dodatno obrazložitvijo jim je uspelo redarje vendarle prepričati, da imajo prav in direktor jo je odnesel brez kazni.

Bilbao policija navijači Spartak | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobne težave imajo policisti. V primerih, ko policijska vozila prekoračijo hitrost na nujni vožnji, o tem obvestijo mestna redarstva in postopek se ustavi. Če uslužbenci policije s policijskimi vozili prekoračijo hitrost in za to nimajo zakonske podlage, policija redarstvu posreduje podatke o vozniku, mestno redarstvo pa nato izpelje ustrezne postopke.

Ravnanja redarjev policisti ne želijo komentirati, ker da gre za samostojni prekrškovni organ.

Na ljubljanskem mestnem redarstvu priznavajo, da njihovi radarji največ prehitrih vozil s prednostjo zaznajo na Dolenjski in Roški cesti. Samo od začetka letošnjega leta so zabeležili 125 primerov prekoračitev hitrosti policijskih vozil, 513 primerov vozil reševalne postaje Ljubljana ter 218 primerov vozil drugih zdravstvenih ustanov. Na mestnem redarstvu sicer pojasnjujejo, da v naštetih primerih ni šlo vedno za vozila s prednostjo.

Policija | Avtor: Žurnal24 main Fotografija je simbolična. Žurnal24 main

Naveličani nesmiselnega početja, so uslužbenci ljubljanske reševalne postaje na pomoč poklicali pravne strokovnjake. Primer je pod drobnogled vzela vladna zakonodajno pravna služba, ki pojasnjuje, da v kaznovalnem pravu glede ugotavljanja dejstev velja pravilo, da nekaterih dejstev pač nikoli ni treba ugotavljati.

Poudarjajo, da je fotografija vozila, ki oddaja posebne svetlobne znake in je hkrati reševalno vozilo, dovolj jasen dokaz, da mu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije: "Vsi nadaljnji postopki v teh primerih so zato nepotrebni – ker prekršek ni bil storjen, se postopek o prekršku ne more začeti."

Vladni pravniki upajo, da so redarji ta dejstva pač spregledali. "Če redarji to počnejo namerno, bi to pomenilo šikaniranje izvajalcev javne zdravstvene službe zagotavljanja nujne medicinske pomoči," so brezkompromisni in dodajajo, da bi bilo treba v tem primeru izvesti nadzor nad zakonitostjo posamičnih aktov, ki jih izdajajo občinski organi.

Na mestnem redarstvu so nam pojasnili, da morebitno kršitev prometnih predpisov ugotavljajo v dveh korakov. Najprej zdravstveni ustanovi oziroma policiji pošljejo poziv za podatke o vozniku. Če od njih prejmejo pojasnilo, da je šlo za vozilo s prednostjo in od lastnika vozila pridobijo informacijo, da je bilo to vozilo dejansko na nujni vožnji, postopek o prekršku ustavijo.

Rešilec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • 3ae2ba73631a6af2916f37016aa7b6aec4a9ed7a 19:09 27.december 2018.

    In sedaj bo Mark035 na podlagi takratnega primera sodil vse policiste? Bedak.

  • maresem 09:40 27.december 2018.

    Povit vratove takim brezobraznim rdečkarjem, ki so povrhu še na pol pismeni z IQ grahaste kure.

  • Avatar ovca
    ovca 06:01 26.december 2018.

    Vozila na nujni voznji,policijska in nujne medicinske pomoci,tako izstopajo,da vsak 4 letnik ve,kaksna vozila so to in cemu sluzijo. Nasi redarji pa tega ocitno ne vedo. KATASTROFA! Me pa zanima,ce majo jajca,da prehitro voznjo zaracunajo tudi nasim politikom,ko z luckami ...prikaži več drvijo po cestah,ceprav,za moj okus,niti slucajno NISO na nujni voznji...