Avto
16372 ogledov

Po klicu mestno redarstvo izbrisalo kazni za parkiranje

1/8
Poslala bralka
Ljubljanski mestni redarji kazni zatikajo tudi na zasebnih površinah. Jo morate plačati?

Na opozorilo, da so dobili kazen za parkiranje na zasebni površini, so jim v mestnem redarstvu v Ljubljani nemudoma izbrisali kazni. Tisti, ki so jo plačali, bodo morali to požreti. 

"Redarji so mi za brisalce zataknili kazen, čeprav sem parkirala na zasebni površini, na kateri ni vpisana ali označena javna pot, še manj pa površina za dvosmerni promet. V bistvu je del zasebnega parkirišča, kar je tudi jasno označeno. Na eni in drugi strani," je jasna bralka.

Redar Obravnavajo fantomske prekrške Avto Mestni redarji z navodili, naj strašijo voznike?

"Ko smo se pritožili, so poslali nadzornika, ki je ugotovil, da to ni uradna intervencijska pot in odločil, da ne smejo več pisati kazni," je še pojasnila in dodala, da kazni ni dobila zgolj ona, ampak še številni drugi, ki zaposleni v stavbi, čeprav je njihovo podjetje solastnik ene od dveh stavb, ki ji pripada to zemljišče.

 | Avtor: Poslala bralka Poslala bralka

"Če takrat ne bi zagnali vika in krika (zahvala gre direktorju z nekaj pravnega znanja in namazanim jezikom), zaradi česar smo na telefon dobili glavnega nadzornika redarjev, ki je sprožil postopek preverjanja, bi verjetno plačali. Kajti lažje je preboleti polovičko, kot cel znesek. Verjamem, da na tak način marsikdo poklekne in raje plača, kot da bi se pritožil," še dodaja.

redar taksisti Slovenija Mar redarji lahko parkirajo tudi tu?

Enako zgodbo, vendar pa na drugem kraju v Ljubljani, nam je opisala druga bralka, ki pa je kazen zaradi ugodnejše polovičke poravnala takoj, mestna občina Ljubljana pa ji denarja ne bo vrnila.

V povezavi s kaznovanjem voznikov s strani mestnega redarstva, ki so parkirali na zasebni površini in prejeli kazen, kar je očitno glede na pričevanja, ki jih dobivamo v redakcijo Žurnal24, smo na MOL naslovili vprašanje, koliko kazni za parkiranje na zasebni površini so mestni redarji spisali letos v Ljubljani in koliko kazni so stornirali. Odpisali so nam, da nam tega podatka ne morejo posredovati, saj ne vodijo evidence ustavitev postopkov o prekršku glede na razlog.

 | Avtor: Poslala bralka Poslala bralka

Prav tako nam niso komentirali navedb o dotični ustavitvi postopka zaradi parkiranja na zasebni površini, dodali pa, da ima vsekakor vsaka stranka v izdanem pravem aktu obrazložitev, kjer je odločitev organa tudi podrobno obrazložena ter naveden razlog ustavitve postopka.

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Slovenija Bodo mestni redarji preverjali kje kadite?

Kako pa pojasnjujete dejstvo, da mestni redarji zatikajo kazni na zasebnih površinah? "Svoje pristojnosti in delovne naloge izvajamo v skladu z Zakonom o občinskem redarstvu. Glede na to, da ima vsaka obravnavana stranka pravne možnosti, se pri svojem delu opiramo tudi na sodno prakso. V sodbi z evidenčno številko VSK0006367 z dne 1. 10. 2015, ki jo je izreklo Višje sodišče v Kopru, je jasno obrazloženo, da dokler je površina urejena kot javno dostopna površina, in je promet na njej urejen s prometno signalizacijo, je nadzor nad spoštovanjem pravil cestnega prometa poleg policije tudi v pristojnosti občinskega redarstva," so nam razložili. 

 | Avtor: Poslala bralka Poslala bralka

Obvestilo o prekršku Avto Redarji zatikajo kazni za prekršek, ki ga morda sploh ni!

V primeru, da kršitelj plača globo in ne vloži pravnega sredstva zoper plačilni nalog, je postopek o prekršku zaključen in se naknadno ne ugotavlja pravilnost odločitve, kar pomeni, da se tudi že plačana globa ne vrača kršiteljem. "S plačilom globe oseba, ki ji je bila izrečena sankcija, potrdi, da se strinja z očitanim prekrškom," pojasnjujejo na MOL in dodajajo, da v primeru, da je kršitelj mnenja, da izrečena sankcija ni pravilna ter da prekršek ni bil pravilno ugotovljen, lahko v skladu s pravnim poukom na plačilnem nalogu vloži pravno sredstvo, ki se obravnava v prekrškovnem postopku, kjer se ugotavlja pravilnost odločitve mestnega redarja na terenu.

Na vprašanje zakaj sploh redarji zatikajo kazni za parkiranje na zasebnih površinah, pa na MOL odgovarjajo, da, če v naravi ni jasno označeno oziroma površina ni zaprta za javni promet, npr. z zapornico, je v skladu z zgoraj omenjeno sodno prakso mestno redarstvo pristojno za ukrepanje.

Komentarjev 16
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 07:51 11.maj 2019.

    samo ena beseda, osli nepismeni, kreteni

  • Dusan Kokalj 14:41 11.december 2018.

    Samo ena beseda BUTELJNI!!!!

  • matermila 06:27 19.oktober 2018.

    Očitno je krivo znanje slovenščine,šerifovih hlapcev.