Avto
662 ogledov

Mestni redarji z navodili, naj strašijo voznike?

Redarje opozorilo Poslal bralec
Za vaš prekršek je predvidena kazen 400 evrov. Le kdo se ne bi ustrašil takšnega opozorila redarja in bi si znova drznil avto parkirati na istem mestu? Tisti, ki zna brati zakone.

Ljubljanski mestni redar je lastnika z rdečo kuverto na parkiranem vozilu "prijazno" obvestil, da se je pregrešil zoper zelo strog člen zakona, a se je redar vseeno na koncu odločil zgolj za opozorilo in žuganje v smislu "danes naj bo, naslednjič jo pa ne boste tako zlahka odnesli." 

Je bilo vozilo napačno parkirano? Pisno opozorilo to ne namiguje niti s črko, saj se sklicuje na kršitev 4. člena zakona o cestah, ki govori o uporabi javnih cest. Sledeči 5. člen natančneje določa, kaj je nepravilna raba javne ceste, med drugim vlačenje hlodov po njej, mazanje s takšno in drugačno umazanijo, prosto puščanje živali, da tekajo po njej, postavljanje nagrobnih spomenikov ... Parkiranje vozil ni omenjeno v nobenem primeru.

"Ker gre za prekršek neznatnega pomena, saj je bil prekršek storjen v takih olajševalnih okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in pri katerem ni nastala oziroma ne bo nastala škodljiva posledica, sem ocenil/a, da je glede na pomen dejanja pisno opozorilo zadosten ukrep," piše na opozorilu, katerega fotografijo smo dobili v uredništvu.

"Ob tem vas prekrškovni organ tudi opozarja, da pri ponovitvi prekrška, pa čeprav bo storjen v enakih okoliščinah, takšna nadomestitev v izrečeni sankciji nujno ne bo več uporabljena," dodaja "dobrohotni" redar, čigar ime je znano uredništvu.

Kar ni prepovedano, je dovoljeno

Verjetno bi večina naslednjič iskala mesto za avto le še znotraj plačljivih zarisanih parkirnih črt, pa čeprav ne bi kršili nobene od 21 omejitev, ki jih pozna Zakon o pravilih cestnega prometa v 65. členu.

Tudi "kaznovani" lastnik avta očitno ni kršil 65. člena, zato tudi zgolj opozorilo, ki se sklicuje na za parkiranje nerelavantni člen. 

Redar | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
"Mestni redarji so očitno dobil nova navodila kako zastraševati ljubljanske voznike," pravi Uroš Prudič, zasebni prometni svetovalec. "Sicer dobrodušno pisno opozorilo kaže na popolno nepoznavanje prometnih predpisov in seveda tudi postopkov, ki jih izvajajo mestni redarji. Ne morem se znebiti vtisa, da so postopki, ki jih izvajajo mestni redarji, skrajno površni, ko zaidejo iz ustaljenih delovnih navad. To še razumem, moti pa me dejstvo, da nadzorni organi dopuščajo takšna ravnanja. Upam, da bo to prebral nekdo iz nadzornih organov in svoje naredil samoiniciativno."

"Naslednjič" pri redarjih ne obstaja

Da bi tudi naslednjič voznik lahko mirne volje parkiral na istem mestu, priča tudi dejstvo, da redarstvo ne vodi evidence glede izdaje opozoril. Tako je za Žurnal24 potrdil Roman Fortuna, vodja ljubljanskega Mestnega redarstva. Nakazana grožnja glede "naslednjič" je bila po tem sodeč le še en slepi naboj. 

Zakaj je torej redarja motil pravilno parkirani avto? To bodo z nadzorom ugotavljali tudi pri Mestnem redarstvu, saj so na podlagi naših vprašanj sprožili postopek za ugotavljanje pravilnosti in utemeljenosti redarjevega postopanja. "V primeru ugotovitve nepravilnosti [bo] izvedlo ukrepe zoper mestnega redarja, kot jih predvideva delavnopravna zakonodaja," obljublja Fortunat.

PREBERITE ŠE: Zastonj parkirna mesta, za katere vozniki ne vedo, da obstajajo

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • banja 10:06 07.december 2015.

    Do zdaj sem pisal, da Ljubljana postaja vedno bolj neprijetno mesto. Od zdaj pa, da je Ljubljana eno najbolj neprijetnih mest na svetu.Hvala Bogu, da ne živim več v Ljubljani!!!Mafijanković, "hvala lepa"!

  • Mojca Ograjšek 21:39 05.december 2015.

    Slovnica na višku. :D

  • Ludvik Poljanec 18:31 04.december 2015.

    zgodba je čisti KANGLERIZEM in kraja denarja.