Kljub odstopu Pivčeve se v DeSUS spet zapleta

Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar si nista enota glede tega, kaj vse zajemajo začasna pooblastila, ki jih je prevzel Gantar kot začasni predsednik stranke.
Oglej si celoten članek

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo predsednika vlade Janeza Janšo in druge koalicijske partnerje danes seznanila z novimi okoliščinami v vodstvu DeSUS. V sredo so se namreč organi stranke seznanili z njenim odstopom s funkcije predsednice DeSUS, do novembrskega kongresa pa bo stranko zastopal Tomaž Gantar, sicer minister za zdravje.

DeSUS Pivčeva odletela z mesta predsednice: Gre za puč v naši stranki

Nestrinjanje glede pooblastil

Svet DeSUS je v sredo začasna pooblastila predsednika stranke podelil Gantarju in zavrnil predlog Pivčeve, da vajeti Desusa do kongresa prevzame kdo od podpredsednikov stranke, ki sodijo v njen krog.  A tukaj se zadeve spet zapletejo. Gantar in Pivčeva nista povsem enotna glede pooblastil, ki jih ima Gantar. Neenotna sta predvsem, ko gre za sodelovanje v koalicijskih usklajevanjih in ko gre za vprašanje mesta podpredsednika vlade. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Pivčeva meni, da je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala v sredo, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. Po njenih besedah je treba pogledati, ali je začasni zastopnik stranke tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni.

V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.

Foto: Saša Despot Tomaž Gantar

Gantar: Tu ni dileme

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. Glede na to, da ima on začasna pooblastila predsednika stranke, je po njegovi oceni prvi sogovornik predsednika vlade on, v imenu poslanske skupine DeSUS pa njen vodja Franc Jurša. Gantar verjame, da se bosta z Janšo tudi o tem pogovorila.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na sredini seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so pripeljali očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Izredni kongres DeSUS bo v prvi polovici novembra. Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo, bo pa še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Dan pred odločanjem Pivčeva napisala pismo članom stranke: "Tako čutim"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:59 16. September 2020.

    Kot sem slišal je Gantar obupal nad DeSUSom

  • 19:25 11. September 2020.

    Moje spostovanje, gospa Pivec. In hvala, da ste nas resili šarlatana Erjavca.

  • 15:01 10. September 2020.

    Je treba delat....kar pogumno ga.Pivec..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.