Slovenija
18204 ogledov

Pivčeva odletela z mesta predsednice: Gre za puč v naši stranki

Aleksandra Pivec Saša Despot
Kaotično na nadaljevanju prekinjene seje stranke DeSUS.

Zdaj je tudi uradno: Aleksandra Pivec je odstopila kot predsednica stranke DeSUS.

Pivčeva je izvršni odbor seznanila z odstopom, poslanec Franc Jurša pa je sporočil, da je izvršni odbor odstop Pivčeve z mesta predsednice DeSUS sprejel. 

Pivčeva poudarja, da je ves čas pozivala k spoštovanju pravil in zakonov: "Vsa pravna mnenja pravijo, da lahko predsednico razreši le kongres stranke. Ker se prevzem stranke nadaljuje, sem se odločila, da ponudim odstop."

Hkrati pa je Pivčeva napovedala: "Mislim, da imam na terenu veliko podpore in napovedujem, da bom na prihodnjem kongresu stranke spet kandidirala."

Želela sem prekiniti kaotične razmere v stranki, da se zadeve umirijo in da gremo na kongres, kjer naj delegati odločijo, kdo bo stranko vodil. Izredni volilni kongres je treba sklicati v najkrajšem možnem času, v roku meseca in pol. 

Kako bo, če bo na kongresu stranke spet izvoljena, Pivčeva poudarja, da morajo člani stranke spoštovati legitimno izvoljeno vodstvo. Po njenem je možno, da se za mesto predsednika spet udarita s Karlom Erjavcem. 

O sklicu kongresa razpravlja svet stranke DeSUS, ki sledi seji izvršnega odbora. Nadaljuje pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na kateri so Pivčevi izglasovali nezaupnico. Danes naj bi glasovali o razrešitvi Pivčeve, a je ta danes podala svojo odstopno izjavo.

Še v torkovem pismu članom stranke je navedla, da čuti, da mora vztrajati. Na vprašanje, kdaj se je torej odločila za odstop, je odvrnila, da je po naravi optimist. Še vedno je upala, da bo danes prišlo do dialoga in rešitve, ki ne bo dopuščala nobenega pravnega dvoma. "Ko sem razumela, da temu ne bo tako, sem se odločila, da to presekam s svojim odstopom," je dejala v izjavi za medije po seji izvršnega odbora.

Prepričana je, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov ter težko pristaja na "takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki".

DeSUS si po njenih besedah zasluži boljšo prihodnost, ne glede na to, kdo bo njen predsednik. "Mislim, da je bilo razdorov v stranki več kot dovolj. Od junija smo stranko izpostavili različnim pretresom. Dovolj je pranja umazanega perila v javnosti. Nenazadnje smo pozabili tudi na dostojanstvo posameznikov in celotne stranke, zato v javnosti ne želim razpravljati o krivcih in o tem, kaj se je dogajalo v ozadju," je bila jasna.

Danes je še predlagala sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke soglasno podprl, Pivčeva pa upa, da jih bo svet stranke spoštoval. Ob tem je poudarila, da ponudbe svojega odstopa ni pogojevala z ničemer.

Izvršni odbor stranke je tako sprejel sklep, v katerem predlaga svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Prav tako predlaga sprejem sklepa, da svet stranke nesporno ni pristojen za izvolitev novega predsednika stranke. "Izvršni odbor bo v primeru, da svet stranke ne bo ravnal v skladu s statutom, uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bo zaščitil zakonitost in demokratičnost delovanja stranke," se po besedah Pivčeve glasi predlog sklepa.

Po njeni oceni odstop z vrha stranke sicer nima nobene povezave z opravljanjem ministrske funkcije. "Če pa bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade," je napovedala.

Pivčeva je sicer že napovedala, da bo kandidirala na izrednem volilnem kongresu. Po njenih informacijah po pogovorih s kar nekaj občinskimi odbori je situacija precej drugačna, kot se kaže na organih stranke. Kot je še dejala, ne razmišlja o tem, da bi ob porazu na kongresu prestopila v drugo stranko.

V DeSUS je završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 20
 • Janez 07:24 12.september 2020.

  Kakor koli baba je skorumpirana do konca in predana velikemu vodji JJ , ki vodi njena dejanja iz ozadja! Že zato ker nima hrbtenice mora oditi! Seveda ima tudi veliko masla na flavi.

 • Friderik1950 06:12 10.september 2020.

  Izgleda, da ne vemo vsega, kar se dogaja v političnem podzemlju. Da lahko gre za neke vrste puč, je razbrati iz včerajšnjih odgovorov Gantarja Slaku na vprašanja , če bodo Pivčevo izključili iz stranke, da bodo še proučili, če se ...prikaži večse bodo dogodki izkazali za resnične, se pa lahko zgodi tudi to. Pomeni, da do sedaj niso kaj prida ugotavljali Pivčevi očitanih epohalnih dogodkov, ki bi se naj dogajali po vsej Sloveniji. Vsekakor, pa nekaj senilnih starih cepcev ne bo potegnilo DESUSA iz dreka.

 • Avatar Vermorella
  Vermorella 00:56 10.september 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun