Kupci POP TV pred novo oviro, samoomejevalni ukrepi "nezadostni"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Samoomejevalni ukrepi nezadostni, a zgodba medijskega prevzema še zdaleč ni zaključena ...
Oglej si celoten članek

Čeprav je v več medijih že zaokrožila informacija, da Agencija za varstvo konkurence (AVK), prikimala velikemu medijskemu prevzemu Pro Plus, ki je med drugim lastnik Pop TV in Kanala A, se postopek nadaljuje ... Informacija je bila preuranjena, saj je agencija po naših zanesljivih informacijah zavrnila samoomejevalne ukrepe Slovenia Broadband kot "nezadostne".

S skupine United Group so za Žurnal24 pojasnili, da jih je agencija obvestila, da se postopek presoje koncentracije družb nadaljuje. Ob tem pa so poudarili, da so v zadnjih osmih mesecih v celoti odgovorili na vse zahteve agencije za konkurenco in v skladu s standardni EU proaktivno predlagali celoten sklop jamstev, ki obravnavajo pomisleke glede združitve.

Na agenciji odločitev, dokler postopek ne bo zaključen ne komentirajo: "Javnost bo o odločitvi Agencije seznanjena takrat, ko bo sprejeta (končna) odločitev. Več informacij pa do sprejema odločitve zaradi interesa samega postopka Agencija ne more podati."

Zakaj je posel vprašljiv? Slovenia Broadband je v lasti skupine United Group, ta pa je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD in je trenutno v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach. Skupina je na začetku julija objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji in na Hrvaškem. Če bi posel uspel, bi ena pravna oseba tako postala lastnik poglavitnih medijev in distributerjev medijskih vsebin.

Sumničavi so bili tudi operaterji in mediji ...

Odločitev, da samoomejevalni ukrepi niso zadostni, ni presenečenje, saj so to agenciji sporočali tudi operaterji, televizijci in druga zainteresirana javnost, s katerimi se je agencija posvetovala. Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je med drugim svaril, da so posledice take koncentracije lahko tako daljnosežne, da neke zaveze, sprejete v korektivnih ukrepih samo za pet let, morda ne bodo ustrezne: "V ZDA in Veliki Britaniji so podobne pojave preprečili, v Sloveniji pa se zdi, da nismo sposobni zagotoviti niti minimalne konkurence na trgu."

Novi lastniki so sicer predlagali, da bi prodali otroške TV programe Orlando Kids in OK Bambino ter pet let od dneva uveljavitve obdržal podjetje Pro Plus kot podjetje ločeno od kateregakoli povezanega podjetja. Poleg tega bi priglasitelj sprejel vsa razumna povpraševanja za sklenitev nove licenčne pogodbe za retransmisijo Pro Plus TV-kanalov, ki jo poda katerikoli zainteresiran operater pod pogoji, ki ne bodo manj ugodni za takšnega zainteresiranega operaterja. Kupcem oglaševanja na Pro Plus TV-kanalih pa ne bi nalagali obveznosti ekskluzivnega sodelovanja.

Celoten dokument si je mogoče ogledati tu.

Zgodba še zdaleč ni zaključena ...

Navkljub prvi oviri pa prevzem enega največjih medijskih igralcev na slovenskem trgu še ni zaključen. Stranka postopka ima po navedbah agencije za varstvo konkurence namreč kadar koli v času presoje možnost predlagati nove korektivne ukrepe, ki jih agencija obravnava, se do njih opredeli in o tem obvesti stranko.

"Še naprej bomo iskali spoštovanje ustreznega postopka in sodno prakso EU, kot je opredeljena v številnih podobnih primerih v medijih po vsej EU," svojo zavezanost potrjujejo kupci Pop TV in Kanal A, ki bodo - kot vse kaže - navkljub dolgotrajnemu postopku vztrajali pri nakupu, če bodo zanj le dobili dovoljenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:28 12. April 2018.

    Eklatanten primer korupcije s strani državnih uradnikov...Mička jim paterna...ko je pa Telekom posinovil Planet TV...btw državno podjetje > privatna TV...so ...

  • 15:23 12. April 2018.

    plačujemo rtv naročnino 12€ mesečno, uradno za 2 +1 programa, potem pa še 3 programe planetTV(planet2, planet+), ki je v ...

  • 15:08 12. April 2018.

    naloga za naslednjo vlado!, ... verjamem, da bo malo političnih strank to izpostavilo, ker plačevanje položnic za tisto kar ne ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.