Slovenija
5795 ogledov

"Razumevanja ni niti za tako osnovno zadevo, ki bi bila v korist gledalcev"

RTV Saša Despot
Agencija za varstvo konkurence uradno še vedno ni odločila, ali bo lastniku Telemacha dovolila nakup najbolj gledane televizije. Direktor RTV Igor Kadunc: "Vsak monopol, vsak oligopol je že po sami definiciji škodljiv."

Z besedami, da je vsak monopol, vsak oligopol je že po sami definiciji škodljiv, se je na prodajo Pro Plus, lastnika televizijskih programov POP TV in Kanal A, odzval tudi direktor TV Slovenija Igor Kadunc, kjer budno spremljajo prodajo svojih konkurentov in so Agenciji za varstvo konkurence (AVK) poslali tudi svoje pripombe glede omenjenega posla. Samih predlogov na RTV Slovenija niso razkrili javnosti, je pa zdaj Igor Kadunc pojasnil, da so posledice take koncentracije lahko tako daljnosežne, da neke zaveze, sprejete v korektivnih ukrepih samo za pet let, morda ne bodo ustrezne: "V ZDA in Veliki Britaniji so podobne pojave preprečili, v Sloveniji pa se zdi, da nismo sposobni zagotoviti niti minimalne konkurence na trgu."

generalni direktor RTV, Igor Kadunc | Avtor: Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem. Anže Petkovšek
Kako velike bodo posledice za javni RTV servis, če bo soočen z monopolnim položajem, je po mnenju direktorja ta trenutek težko napovedati.

Kljub temu da so se včeraj v javnosti razširile informacije, da je agencija družbi Slovenia Broadband dovolila prevzem Pro Plus, se je izkazalo, da informacija ne drži. Agencija je namreč uradno pojasnila, da je senat agencije na seji res obravnaval predlog korektivnih ukrepov, ki jih je predlagal kupec podjetje Slovenia Broadband in naj bi preprečili omejevanje konkurence, a končne odločitve še niso sprejeli. Konkurenca je do predlogov skeptična.

pro plus Slovenija Nakup POP TV in Kanal A: Izteka se rok, operaterji sumničavi

Na RTV Slovenija razočarani, ker ni "socialnih TV paketov"

Direktor RTV Slovenija je ob tem izrazil tudi razočaranje nad zdaj že propadlo prenovo medijske zakonodajo pod taktirko obstoječe koalicije: "Nikakor nam ne uspe doseči niti tega, da bi programe RTV Slovenija gledalci lahko spremljali na kanalih brez dodatnih stroškov. O tem govorimo že skoraj leto dni, a razumevanja ni niti za tako osnovno zadevo, ki bi bila nesporno v korist vseh tistih gledalcev, ki si dragih paketov ne morejo privoščiti."

Prenova je začela ad hoc nastajati po navodilu Mira Cerar, ki ministrstvu za kulturo naložil, naj v 14 dneh pripravi rešitve, s katerimi bodo ugodili zahtevam medijske zbornice. Zakon je med drugim predvidevl tudi nekakšen socialni TV paket, ki ne bi vključeval "plačljivih" POP TV, Kanal A in Planet TV, v usklajevanju pa so dodali tudi člen, ki bi določal, da telekomunikacijski operater ne sme biti izdajatelj radijskega in televizijskega programa tudi, ko gre za povezane osebe. Stranke so bile pri podpori takšnemu rokohitrskemu zakonu zelo previdne.
 
Podporo zakonu so napovedovali le pri SMC, nekdanji koalicijski partnerici pa sta bili do sprememb zadržani.
Komentarjev 12
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 17:27 31.marec 2018.

  Kaj pa ta čudak govori o koristi gledalcev?? Lahko je njim govoriti,če živijo od našega denarja!! RTV naročnina je prava sramota zakaj moramo nekaj plačevati česar ne potrebujemo!? Popoln slovenski idiotizem,ki dela na škodo gledalcev!! Plačujemo prispevek,da lahko rdeči odsluženi ...prikaži več politiki brezskrbno dobivajo velike plača za brezdelje!! Edino pošten način je,da si vsak izbere SVOE kanale in za njih tudi plača!!

 • Laznivi 08:45 31.marec 2018.

  Sprevrzenci z rtv govorijo o socialnem tv paketu med tem ko nam mesecno kradejo tv prisilnino za kar sploh ne gledamo. Ukinit RTV !

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 07:46 31.marec 2018.

  zaprite to gnilo sranje od gnoja