Slovenija
3814 ogledov

Nakup POP TV in Kanal A: Izteka se rok, operaterji sumničavi

pro plus Saša Despot
Do petka morajo operaterji podati svoje pomisleke o prodaji Pro Plus, ki izdaja POP TV in Kanal A. Večina je do korektivnih ukrepov, še bolj pa kratkega odzivnega roka sumničava.

Le še en dan imajo operaterji in zainteresirana javnost uradu za varstvo konkurence mnenje glede predloga zavez, ki jih je Slovenia Broadband predlagala v zameno, da bi jim agencija izdala soglasje za nakup celotne hiše Pro Plus, ki izdaja tudi POP TV in Kanal A. Ker gre za ogromen in vprašljiv medijski posel, saj bi se lastniško povezali medijska hiša Pro Plus in operater Telemach, postopek spremlja široka javnost.

"Predlagani korektivni ukrepi ne odpravljajo suma o skladnosti koncentracije, preprečitvi izkrivljanje tržišča ter tudi ostalih potencialnih nevarnosti predmetne koncentracije," so prepričani pri T-2, saj Slovenia Broadband s predlaganimi ukrepi ni odpravil njihovih pomislekov, da bo z njimi zagotovil, da bodo imeli vsi operaterji in drugi kupci pravic za retransmisijo TV programov v Republiki Sloveniji dostop do teh in drugih bodočih programov in dodatnih oblik uporabe TV programov priglasitelja in z njim povezanih podjetij, po pravičnih, razumnih in nediskriminatornih cenah.

Operaterji ostro nad časovni rok

Večina drugih velikih operaterjev, ki smo jih vprašali za odziv, so zaenkrat še skrivnostni, a so poudarili, da prodajo podrobno spremljajo.

"Objavo na strani AVK smo opazili in predlog predlaganih ukrepov še preučujemo. Razmišljamo tudi o odzivu, vendar je rok zelo kratek za tako kompleksen in obsežen primer," so izpostavili pri A1, ki so tako kot praktično vsi ostali naši sogovorniki izpostavili problem izjemno kratkega časovnega roka. "Ne gre spregledati dejstva, da je rok za posredovanje mnenja, le do 23. marca 2018, torej le tri dni, o predlaganih korektivnih ukrepih absolutno prekratek, sploh na dejstvo, da se AVK s prevzemom Pro Plusa ukvarja več kot 7 mesecev," opozarja tudi Darko Dolinšek, predsednik uprave Združenja kabelskih operaterjev Slovenije "GIZ", ki dodaja, da ukrepov za enkrat še ne morejo komentirati, bodo pa vsekakor članom, kabelskim operaterjem, nudili vso potrebno pomoč.

Agencija: Trije dnevi za povratno informacijo zadoščajo

Agencija je na pomisleke o prekratkem roku odgovorila z besedami, da je presodila, da za povratno informacijo glede teh ukrepov zadošča rok za posredovanje odgovorov, kot ga je navedla v pozivu. Slovenia Broadband pa jim je ukrepe posredovala na dan, ko so ga posredovali nato tudi javnosti. Od operaterjev pa želijo izvedeti predvsem njihovo mnenje o ukrepih, ki odpravljajo sum o skladnosti koncentracije, in pa njihove predloge ukrepov, ki bi po vašem mnenju odpravili sum o skladnosti koncentracije podjetij Slovenia Broadband, Pro Plus in Nova TV s pravili konkurence.

Skrbi tudi medijski svet

Na morebitno medijsko prodajo so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenija (DNS) in agencijo za varstvo konkurence ponovno pozivali, da naj temeljito, pregledno in učinkovito pretehta vse vidike posledic prevzema, z ustreznimi ukrepi in zavezami pa stori vse za zaščito konkurence, javnega interesa in ostalih igralcev na medijskem trgu.

Tudi RTV Slovenija, ki budno spremlja svojo konkurenco, je napovedala, da bo agenciji posredovala svoje stališče glede predloga korektivnih ukrepov pri prevzemu Pro Plusa. Ker je postopek v teku, tematike ne bodo komentirali.


Kaj bi Slovenia Broadband obljubil, da bi lahko kupil Pro Plus?
  • Do konca prvega obdobja prodaje bi Slovenia Broadband poiskal kupca in sklenil zavezujočo pogodbo za prodajo odsvajane dejavnosti (otroške TV programe Orlando Kids in OK Bambino - pred kratkim preimenovan v Pikaboo).
  • Priglasitelj se zavezuje, da bo za obdobje pet let od dneva uveljavitve obdržal podjetje Pro Plus kot podjetje ločeno od kateregakoli povezanega podjetja, vključno z družbo Telemach, in da bo tudi podjetje Pro Plus vodilo ločeno poslovodstvo in uredniško politiko.
  • Na dan uveljavitve bo priglasitelj sprejel vsa razumna povpraševanja za sklenitev nove licenčne pogodbe za retransmisijo Pro Plus TV-kanalov, ki jo poda katerikoli zainteresiran operater pod pogoji, ki ne bodo manj ugodni za takšnega zainteresiranega operaterja.
  • Kupcem oglaševanja na Pro Plus TV-kanalih ne bo naložena obveznost ekskluzivnega sodelovanja, kupci oglaševanja na Pro Plus TV-kanalih pa se bodo lahko prosto pogajali glede posameznega Proplusovega TV-kanala, programa na tem kanalu in/ali časovnega termina, v katerem želijo oglaševati.
 

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 16:35 22.marec 2018.

    poslancem je vseeno če plačajo tudi tisto kar ne uporabljajo, tak je pač njihov odnos do denarja, ki ga zaslužijo

  • Jožef Koprivnikar 16:25 22.marec 2018.

    Ko bo v paketu trojček, jih bo večina odklonila.Se bodo ponovno pojavili na zunanje antene, saj bi bile reklame brez veze, če jih nebi gledali ?

  • Avatar praufo
    praufo 15:56 22.marec 2018.

    kdo ima tukaj koga za norca, norci smo mi, ki prenašamo to nesposobno politiko, na vagone birokratov ... ne vem a na sodišču vprašajo obdolženca al je kriv al ni, če reče, da ni, poj ni ... mislim ... a ...prikaži več res nihče v tej gnili državi ne pogleda položnice, pa se vpraša zakaj nekaj plačujem ... in koga je treba vprašat kaj in koliko plačujem ... prekleti butalci!

Sorodne novice