Slovenija
31360 ogledov

Operaterji bodo morali ponuditi paket brez POP TV, Kanal A, Planet TV ...

tv studio kamera kamerman
Obeta se nov zakon o medijih, ki naj bi prinesel tudi osnovni televizijski paket brez plačljivih programov, zaradi katerih - tako operaterji - se višajo naročnine.

Kabelski operaterji doslej niso nudili le najosnovnejšega paketa z brezplačnimi programi, a če bo sprejet nov zakonodajni predlog, bodo morali naročnikom ponuditi tudi tak paket programov.

Iz zakonodajnega predloga, ki smo ga pridobili na Žurnalu24, izhaja, da bi pri tem operaterji lahko uporabnikom za dostop do osnovnega paketa zaračunali le višino sorazmernega deleža amortizacijskih in vzdrževalnih stroškov, ki nastajajo z razširanjem teh programov. Programi v javnem interesu - programi s statusom posebnega pomena status - morajo biti po predlogu medijske zbornice, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, namreč dostopni brez dodatnega plačila vsem uporabnikom na območju, ki ga operaterji pokrivajo z radiodifuznim signalom.

V skladu s predlogom bi torej iz najcenejšega paketa skoraj gotovo izpadli vsi programi, za katere morajo operaterji plačevati - torej tudi slovenski POP TV, Kanal A in Planet TV. Za pakete, ki vključujejo kaj več kot le programe RTV Slovenija ter programe posebnega pomena, pa bi morali gledalci še naprej zakupiti dražje pakete.

Spomnimo, da so operaterji nedavno ponovno dražili pakete, pri čemer sta tako T-2 kot A1 odkrito povedala, da dražita, ker je več ponudnikov televizijskih programov (predvsem Pop TV, Kanal A, Brio, Kino, Oto, Planet TV, Sport Klub) ponovno povišalo cene svojih vsebin.

"Nujno, da se zaščiti potrošnika"

"Gre za nujno zadevo, da se vsaj minimalno zaščiti potrošnika, ki mora imeti na voljo osnovi paket brez komercialnih programov, če teh ne želi. Zdaj televizijske hiše vsiljujejo svoje programe in naročnine," je napovedane spremembe pozdravil direktor SiKabla - združenje malih kabelskih operaterjev Tomi Horvat, ki je z odgovorom na vprašanje, kako drugi operaterji gledajo na napovedane spremembe, opozoril na lastniške povezave med izdajatelji in operaterji:

"Mali kabelski operaterji pozdravljajo spremembo, enako tudi del večjih operaterjev, ki nimajo lastnih TV programov."

Telekom je namreč 66-odstotni lastni Planet TV in si želi postati celo 100-odstotni lastnik. Tudi Telemach je lastniško povezan s ponudnikom programov Šport klub. Če pa bo skupina United Group, ki je lastnik Telemacha, kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji, ki prek Pro Plusa vključuje POP TV in Kanal A, bo povezan še s slednjima.

Telemach: Ločena programska shema ni izvedljiva

Večina velikih operaterjev se na predlog, ki so ga oblikovali na medijski zbornici, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, in ministrstvu za kulturo, še ni odzvala. Na Telekomu in A1 so nam pojasnili, da s podrobnostmi niso seznanjeni. Če in ko bo tovrstna sprememba sprejeta, pa jo bodo preučili in se nanjo odzvali.

So pa ostro proti predlogu nastopili pri Telemachu, kjer so nam povedali, da posebna oziroma ločena programska shema po njihovem mnenju že zaradi stroškov nadgradnje omrežja ni izvedljiva. Predlog namreč ne upošteva - tako Telemach - osnov ekonomike izgradnje in vzdrževanja komunikacijskih omrežij ter dejstva, da so prostodostopni programi že zdaj brezplačno dostopni prek prizemnega oddajanja, ki je na voljo po vsem teritoriju Republike Slovenije.

Pri tem tudi izpostavljajo, da posebnega povpraševanja po takšni osnovni niso zaznali, zato o uvedbi zaenkrat ne razmišljajo.

Predlog zakona bo najverjetneje po hitrem postopku v zakonodajno proceduro vložila skupina koalicijskih poslancev, kar pomeni, da bi predlog lahko poslanci vsaj teoretično še obravnavali še v tem sklicu.

Komentarjev 53
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:59 26.februar 2018.

    Če bi bila Slovenija demokracija (žal to ni) bi si lahko sam izbral programe,ki jih želiš in jih seveda tudi PLAČAL!! Sedaj pa nam vsiljujejo programe,ki jih nikoli ne gledamo nam pa z tem KRADEJO denar iz žepov!! Kaj meni ...prikaži veči pomeni 160 ali več kanalov,če je od tega 80% negledljivih!? Ljudje smo različni eni imamo rajši šport drugi filme tretji limonade! Naši ponudniki pa nam VSILJUJEJO programe katerih ne GLEDAMO seveda pa za njih plačujemo!!

  • ode 08:27 26.februar 2018.

    Država je zapravila miljardo za digitalizacijo oddajniške televizijske mreže, sedaj pa stoji tam vse skupaj neizkoriščeno. Stroški obratovanja in vzdrževanja so pa praktično isti, ali je na sistemu DVB-T sto programov ali samo deset. Država naj financira stroške DVB-T oddajanja ...prikaži več vsem domačim tv kanalom, vključno z lokalnimi. Strošek oddajanja enega kanala, ki pokriva celo Slovenijo trenutno znaša cca 30.000 eur na mesec.

  • Žurnalček 10:30 25.februar 2018.

    Koji k mi bo 30 programov ? TVS in POP se pa dogovarjajo z informativnimi oddajami , kajti vse kar je v Dnevniku SLO , je tudi na POP do minute natančno in obratno !