Slovenija
13307 ogledov

Telekom si želi celotno lastništvo televizijske hiše Planet TV

Planet TV Anže Petkovšek
Telekom si ponovno želi celotno lastništvo najmlajše televizijske hiše, saj naj bi le tako lahko "dodatno uredili finančni položaj te družbe".

Telekom Slovenije si že vsaj od sredine lanskega leta prizadeva za pridobitev 100-odstotnega deleža medijske hiše Planet TV, za kar morajo kupiti še 34-odstotni delež od grškega partnerja, družbe Antenna Slovenia B. V., ki je del Antenne Group.

Temu načrtu slovenskega telekomunikacijskega podjetja, kjer je država večinska lastnica, je že lani oktobra pritrdilo ministrstvo za kulturo, ko se je minister Anton Peršak podpisal pod soglasje k nakupu omenjenega deleža. Z odločbe, ki smo jo pridobili na Žurnalu24, izhaja, da je Telekom za soglasje zaprosil že avgusta, pri čemer so navedli, da "se bo s pridobitvijo 100-odstotnega lastniškega deleža v družbi Antenna TV SL dodatno uredil finančni položaj družbe, saj je trenutno financiranje te odvisno od vsakokratnega soglasja obeh družbenikov".

Sprememba lastniškega deleža - tako Telekom ob vložitvi vloge - naj ne bi v ničemer negativno vplivala na pluralizacijo medijev v Sloveniji. Poleg tega pa naj bi televizijska programa Planet TV in Planet TV 2, ki ju izdaja Antenna TV SL, bistveno pripomogla k pluralizaciji medijskega prostora in k normalizaciji razmer na trgu oglaševanja v televizijskih programih. "Obstoj družbe Antenna TV SL in s tem zagotovitev nadaljnjega oddajanja njenih televizijskih programov je za zagotavljanje navedenega cilja bistvenega pomena," še navajajo med drugim v odločbi, ki jo je ministrstvo Telekomu izdalo 2. oktobra lani.

Pri Telekomu kot Antenna Group skrivnostni

Na vsa vprašanja v povezavi s pridobitvijo 100-odstotnega deleža Antenne TV SL, so na Telekomu odgovorili, da so "družba v prvi borzni kotaciji, tako da vse tovrstne aktivnosti komuniciramo skladno s pravili Ljubljanske borze".

Tudi na grški Antenna Group se na naša vprašanja niso odzvali, a kot smo izvedeli neuradno od dobro obveščenega vira, naj bi posel trenutno nekoliko zastal, saj se družbenika nista mogla dogovoriti glede višine zneska. Aktivnosti naj bi kljub temu še vedno potekale.

Telekom Slovenije in grška medijska multinacionalka Antenna Group sta skupno družbo, ki upravlja televizijski program Planet TV, ustanovila februarja 2013. Televizijski kanal Planet TV je sicer leta 2012 začelo izdajati Telekomovo hčerinsko podjetje Tsmedia.

Telekomove finančne injekcije in milijonska posojila

Med solastnikoma - takrat je imel 51 odstotni delež grški partner - je do trenj pri upravljanju medijske hiše že prihajalo. Telekom je leta 2015 težave in plačilno nedisciplino televizije skušali odpraviti celo s prisilno poravnavo. Pri tem so naleteli na težave, saj je Okrožno sodišče v Ljubljani njihov predlog zavrnilo, ker Telekom ni bil uradno ne dolžnik kot tudi ne družbenik. Sodnik pa je zavrnil njihovo razlago o prenosu terjatev iz hčeriniskega podjetja na matično.

Nagrado upravitelju Leonu Benigarju Tošiču v višini 13,8 tisoč evrov pa je moral tako poravnati Telekom.

Telekom in grški solastnik sta se na koncu dogovorila o novi Telekomovi finančni injekciji v višini 144 tisoč evrov televiziji, s čimer si je Telekom, oziroma takrat njihova hčerinska družba TSmedia pridobila 51 odstotni delež.
 
Telekom je nato nekaj mesecev kasneje prevzel delež hčerinskega podjetja TSmedia. Vsa posojila - 33,4 milijona evrov - pa so bila skupaj z natečenimi obrestmi v decembru konvertirana v lastniški kapital. Telekom je poleg tega še dokapitaliziral Planet TV v višini 3,46 milijona evrov in postal 66 odstotni lastnik.
 
Ob koncu leta 2016 je imela družba, kjer zdaj Telekom želi 100-odstotni delež, še za 5,6 milijona evrov posojil do Telekoma. Takrat pa je Telekom tudi pisno zagotovil, da bo v naslednjih 12 mesecih družbi nepreklicno zagotavljal zadostna finančna sredstva za redno poravnavanje obveznosti.
V letu 2016 je podjetje ustvarilo izgubo v višini 13 milijonov evrov, kar je 246 tisoč evrov več kot je znašala izguba v letu 2015. Bilančna izguba ob koncu 2016 je tako znašala 47,5 milijona evrov.
 
So pa na Planet TV že takrat resno računali na 300 tisoč evrov mesečnega prihodka (3,6 milijona letno) iz "spremembe poslovnega modela" oziroma na naročnino kabelskim in IP-operaterjem. Izhodiščna zahteva Planet TV je bila pri tem evro na uporabnika, pri čemer so v paket zapakirali "štiri" programe. Če bi Planet TV prav zares dobil pričakovani znesek, bi se njihovi čisti prihodki močno dvignili, saj so njihovi čisti prihodki leta 2016 znašali 8,2 milijona evra.
 
Zaradi podražitve programskih vsebin Planet TV kot programov Pro Plus in Sport Klub so se operaterji odločili za podražitev telekomunikacijskih paketov.
Komentarjev 19
  • stefan79 13:22 21.februar 2018.

    ej...res več nimam besed...samo živeli bi na račun obubožanega naroda...potem si pa dajmo vsi izmislimo televizijske hiše kot s.p. ZAKAJ SE TO VSILJUJE ZAKAJ???!!!!Tukaj bi jih morali plačevati,a RESNICE PA NE POVEDO LJUDSTVU,VSE CENZURIRAJO IN FUTRAJO Z KOMUNISTI IN LAŽMI.....(Y)

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:19 21.februar 2018.

    kaj je to planettv

  • Avatar praufo
    praufo 09:13 21.februar 2018.

    ta računica se ne bo iztekla, ker se bo spremenil zakon in bodo vsi ti programi morali biti na trgu, na svobodni izbiri, ... naj se ne zanašajo na to, da bo kartelni dogovor trajal večno in bodo državljani "morali" ...prikaži več plačevat to sranje, zapakirano v programske sheme

Sorodne novice