Kupec Pop TV potrebuje soglasje, ki ga ne more dobiti

Foto: Anže Petkovšek pop tv
Kupec Pop TV in Kanala A potrebuje soglasje, ki ga ministrstvo za kulturo noče dati.
Oglej si celoten članek

To izhaja iz pravnega mnenja, ki ga je izdal Inštitut za javno upravo, podpisala pa sta ga Rajko Pirnat in Bruna Žuber.

Spomnimo, družba Slovenia Broadband, ki kupuje Pro plus, je ministrstvo za kulturo prosila za soglasje za pridobitev delnic. Zakon namreč določa, da je za pridobitev več kot petinskega deleža v izdajatelju medija potrebno soglasje ministrstva.

Ministrstvo za kulturo soglasja ni izdalo s pojasnilom, da Pro plus ni izdajatelj medija, ampak sta to družbi Pop TV in Kanal A, ki sta v njegovi stoodstotni lasti. Vlogo za izdajo soglasja so zavrgli. 

Pirnat in Žuber pa sta prepričana, da takšna razlaga pomeni obvod zakona, saj ta ne določa, na kakšen način nekdo pridobi delež, zato je treba enačiti neposredno in posredno pridobitev. Poleg tega bi bila drugačna razlaga v nasprotju z namenom zakon, da se varuje pluralnost medijev.

Poleg tega na Inštitutu za javno upravo menijo, da bi moralo registrsko sodišče zavrniti vpis novega lastnika medija v sodni register, če ta ne bi predložil soglasja ministrstva za kulturo. A prav to se je v preteklosti že zgodilo. Pred desetimi leti je Delo takrat v lasti Boška Šrota brez soglasja ministrstva za kulturo kupilo Večer, zakon je bil po zakonu o medijih ničen, a to ni oviralo vpisa v sodni register.

Delo v Večeru Tajkun Šrot spet izigral državo

Da je posel nezakonit je takrat opozarjalo ministrstvo za kulturo, obvestili pa so tudi Agencijo za trg vrednostnih papirjev, takratni urad za varstvo konkurence, kriminaliste in tožilstvo.

Pravnik Miha Juhart je že pred desetimi leti ugotavljal, da je država napisala slab zakon. Ničnost lahko namreč uveljavljata kupec ali prodajalec, kar je malo verjetno, ali pa nekdo s pravnim interesom. V primeru nakupa Večera bi to lahko bili manjšinski delničarji Večera, pri nakupu Pro plusa manjšinskih lastnikov ni. "To je šolski primer, da se z ničnostjo, ki je instrument civilnega prava, ne more reševati javnega interesa," je takrat komentiral Juhart.

Zadeva z Večerom se je kasneje razpletla tako, da je urad za varstvo konkurence ugotovil, da gre za nedovoljeno koncentracijo in Delu naložil odprodajo Večera. Ničnosti posla pa niso dokazali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:32 18. Maj 2018.

    sam osebno bom v naslednjem mandatu težil poslancem pa tudi če se ne bodo odzivali, prav vsem poslancem na temo ...

  • 11:36 18. Maj 2018.

    Še dobro da ta država sploh še funkcionira, je pa vprašanje do kdaj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.