Slovenija
44 ogledov

Tajkun Šrot spet izigral državo

Čeprav je Delov nakup Večera po zakonu ničen, pri prepisu delnic ni bilo težav, Žurnal24 main
Posel Pivovarne Laško, ki je kupila časopisno hišo Večer, je pravno ničen, ampak nič zato. Delo že išče distributerja za obe časopisni hiši.
 
 

Država je napisala slab zakon.

Miha Juhart, Pravna fakulteta

 

Delov nakup Večera je v navzkrižju z zakonom, sankcij pa skoraj zagotovo ne bo. "Gotovo so pravni svetovalci Pivovarne Laško vse predvideli," je prepričan pravnik, ki ni želel biti imenovan. Pivovarna Laško, ki jo vodi Boško Šrot, je lastnik Dela.

"To je nezakonito"
Ministrstvo za kulturo meni, da je posel nezakonit in je obvestilo agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za varstvo konkurence, kriminaliste in vrhovno državno tožilstvo ter jih pozvalo, naj ukrepajo. Uprava Dela, ki jo vodi Peter Puhan, v sredo ni odgovorila na vprašanje, kako komentira obtožbe ministrstva za kulturo. Ker Delo za povečanje deleža nad 20 odstotkov ni imelo predhodnega soglasja ministrstva za kulturo, je posel po zakonu o medijih ničen. V praksi pa bodo z izvedbo te stroge določbe precejšnje težave.

 

Pomisleki zaposlenih

Večer. Konkurent poskuša oslabiti konkurenta, o sožitju med Delom in Večerom menijo zaposleni pri Večeru, ki so prepričani, da bodo poslovne sinergije povzročile tudi odpuščanja. Zaposleni se strinjajo, da lahko lastnik svoj delež prodaja po mili volji, vendar poudarjajo, da mora pri tem spoštovati zakonodajo. Državne organe pozivajo, naj ugotovijo, ali jo je. Zaposleni so o prodaji sicer izvedeli iz časopisa.

Za prodajo Večera ni ovir
Ničnost lahko uveljavljata kupec ali prodajalci, kar je malo verjetno, ali pa nekdo s pravnim interesom. Pravnika Borut Bratina in Miha Juhart se strinjata, da bi sodišče pravni interes morda priznalo manjšinskim delničarjem Večera, med katerimi je tudi državna Slovenska odškodninska družba. "To je šolski primer, da se z ničnostjo, ki je instrument civilnega prava, ne more reševati javnega interesa," pravi Juhart in dodaja, da Delo za zdaj lahko z delnicami prosto razpolaga.

Če sodišče ugotovi ničnost posla, pa je treba potem zahtevati še vrnitev v prvotno stanje, torej vračilo delnic in denarja, tudi če so bile delnice že prodane naprej. Kljub obtožbam ministrstva, da je posel nezakonit, z oglasom v včerajšnjem Delu že iščejo prevoznike za izdaje "dveh največjih založniških hiš". Prijave do 21. novembra zbira podjetje Izberi, ki je v stoodstotni lasti Dela.

Ministrstvo kaže na preveliko koncentracijo
Kot so sporočili z ministrstva, je družba Delo (ta je v skoraj popolni lasti Pivovarne Laško Boška Šrota) 9. 7. 2007 na ministrstvo naslovila vlogo za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega lastninskega ali upravljalskega deleža oziroma deleža glasovalnih pravic v gospodarski družbi Večer, ki izdaja istoimenski dnevnik. Ministrstvo je "po skrbni preučitvi ugotovilo, da bi Delo s pridobitvijo takšnega deleža skupaj s povezanimi osebami ustvarilo prevladujoč položaj na trgu, saj bi število izvodov njegovih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnih tiskanih dnevnikov".

 

 
 

Prevzem Večera in njegova morebitna nepremišljena prodaja kam na tuje bi bila predvsem v državi, ki se besedno nenehno zavzema za svobodne in pluralne medije, vsaj skrajno čudna in tako našim bralcem kot zaposlenim v Večeru nerazumljiva in nelogična.

novinarji Večera

 
V skladu z zakonom o medijih je zato odločbo zavrnilo, Delo pa je proti ministrstvu sprožilo upravni spor, vendar sodišče še ni sporočilo sodbe. Delo je v preteklem obdobju vseeno povečalo svoj delež v Večeru, kar je po mnenju ministrstva protizakonito. Zato je ministrstvo posredovalo informacije v zvezi z Delom Agenciji za trg vrednostnih papirjev, uradu za varstvo konkurence, kriminalistični policiji, tožilstvu in komisiji za preprečevanje korupcije. Kot namreč ugotavljajo na ministrstvu, ne gre zgolj za dokončno monopolizacijo medijskega prostora v Sloveniji, "ampak tudi za vsakomur očitno protizakonito ravnanje".

Obenem na ministrstvu zavračajo navedbe predsednika uprave Dela Petra Puhana, da mu je ministrstvo za kulturo obljubilo, da bo Delo lahko svoj delež v Večeru povečevalo. "V tem mandatu ministrstvo ni nikoli dalo nikakršnih tovrstnih zagotovil ali obljub," zatrjujejo na ministrstvu.


 

Peter Puhan, predsednik uprave Dela, zatrjuje, da je imela družba zagotovilo ministrstva, da bo lahko povečala delež v Večeru nad 20 odstotkov. © Žurnal24

 
Bo Večer kmalu znova prodan?
Nakup Večera je sicer že pod drobnogledom varuha konkurence Janija Sorška . Zakon namreč prepoveduje koncentracije, ki bistveno omejujejo učinkovito konkurenco, s tem da se ustvarja ali krepi prevladujoč položaj. Delo, Slovenske novice (oba pod Delo, d. d.) in Večer bi imeli tako skupaj prevladujoč vpliv na trgu oglasnega prostora v tiskanih medijih.

Nekateri sicer menijo, da je zbiranje Večerovih delnic s strani Dela le priprava na prodajo Večera, kar bi se lahko zgodilo še pred iztekom 30-dnevnega roka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.