Lastniki vikendov na Hrvaškem bi lahko na dopust šli že za prvomajske praznike

Ob nadaljevanju trenda dobrih rezultatov bi konec tedna vlada lahko odločala o ukinitvi omejitve prehajanja med regijami. Prav tako bi kmalu lahko državne meje z negativnim testom prehajali lastniki nepremičnin v tujini.
Oglej si celoten članek

Od včeraj veljajo manj strogi ukrepi, med drugim ni več nočne omejitve gibanja, ki je trajala kar 173 dni, kar je najdlje v Evropi. Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija pojasnil, da je strokovna komisija predlagala, da bi nočno omejitev gibanja obdržali z dodatkom, ki bi dovoljeval določene izjeme za posameznika oziroma osebe iz istega gospodinjstva, a je vlada odločila, da ukrep v celoti ukinejo.

Kljub temu pa ostajajo zaprte regije, saj prehajanje med njimi še vedno ni dovoljeno, celotna država pa je obravnavana v rdečo barvo. Kot je pojasnil Hojs, ob sedanjih podatkih izgleda, da bomo konec tega tedna v nekaterih regijah blizu rumenih številk, kar pomeni, da bi konec tega tedna vlada odločala, da v naslednjem tednu omejitve na regije ne bi bilo več ali pa bi nekatere omejitve, kot je prehajanje v in iz regije, ostale zgolj pri posamičnih rdečih regijah.

Kako je z državnimi mejami?

Slovenija tako kot večina evropskih držav odsvetuje potovanja, čeprav izhod iz države po zadržanju te določbe s strani ustavnega sodišča ni več prepovedan. Ostajajo pa striktni pogoji za samo vrnitev oziroma vstop v državo, z navedenimi izjemami.

Pri delovnih migracijah velja obvezno 7-dnevno testiranje, pri čemer je dovolj negativen izid hitrega antigenskega testa, ki se izvede brezplačno.

Covid-19 Takšna je najnovejša epidemiološka slika regij

Kaj bo z dopustom na Hrvaškem?

Hojs, ob pričakovanju, da bo do poletja precepljena večina prebivalstva, ostaja optimističen. Vendar pa je situacijo težko predvideti, saj ni jasno, kakšno bo epidemiološko stanje na Hrvaškem, glede na to, da se stvari tam slabšajo. Sosedje namreč tudi zapirajo terase in lokale.

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem v tem trenutku lahko prehajajo na nepremičnino za 12 ur, v kolikor je potrebno opraviti nekaj nujnega.

Izjema v odloku že obstaja, pojasnjuje Hojs, sam pa računa, da bo prišlo do sprostitve možnosti prehajanja meja za lastnike z možnostjo daljšega bivanja ob pogoju testa, kot ga morajo opraviti delovni migranti, v naslednjih 14 dneh, v kolikor bi se situacija pri nas bistveno izboljšala.

Obveznega testiranja s hitrimi testi na sami meji ob vstopu v državo ni, ker ti niso povsem zanesljivi. Ko je hitri test pozitiven, sledi nujno PCR test. Po ministrovih besedah imamo iz tega razloga po vzoru večine evropskih držav pri vstopu v državo zahtevo negativnega PCR testa, ki ni starejši 48 ur, razen za navedene izjeme. Sicer je oseba napotena v karanteno. Hitri test velja le za dnevne migrante. Iz enakih razlogov je za prehajanje meja regij v Sloveniji obvezen PCR test, ali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Za osebe, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, vlada obljublja rešitev, ki bo sprejeta v sodelovanju s stroko.

Slovenija Zaradi goljufij so eni od izjem šteti dnevi Slovenija Vlada spremenila semafor ukrepov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 11:53 14. April 2021.

    Brez mame nikamor!

  • 08:01 14. April 2021.

    ja za gospode ni omejitev!

  • 07:38 14. April 2021.

    Če pa si Hojsova mama tako zelo želi na dopust, bo pa ja sine uredil, da bo mir v družini.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.