Slovenija
16970 ogledov

Zaradi goljufij so eni od izjem šteti dnevi

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Z večjo dostopnostjo do cepiva bi se ena od izjem za prehod meje in izjemo za testiranje lahko umaknila.

Glede na trenutne številke lahko po besedah dr. Mateje Logar, vodje strokovne svetovalne skupine za covid-19, z zmernim optimizmom upamo, da se je eksponentna rast okuženih ustavila. Še naprej je treba izvajati vse nujne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa in tako poskrbeti, da ostane zdravstveni sistem vzdržen. 

Največji dejavnik tveganja ostajajo neposredni nezaščiteni stiki med ljudmi, neupoštevanje ustrezne razdalje, nenošenje mask in druženje v zaprtem prostoru, ki ni bil ustrezno prezračen. Ukrep, ki bo omogočil čimprejšnje umirjanje epidemije, je cepljenje. Slovenija je glede cepljenja nad evropskim povprečjem, še vedno pa ni bila dosežena 60- oziroma 70-odstotna precepljenost pri starejših od 60 let. To naj bi dosegli v prvih treh tednih tega meseca. Dr. Logar je še enkrat vse pozvala, naj se na cepljenje odzovejo. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Ti dve regiji po novih okužbah izstopata!

V strokovni skupini medtem razmišljajo o tem, da bi s seznama ugodnosti umaknili eno od izjem. Z večjo dostopnostjo cepljenja se bo verjetno prebolevnost umaknila s seznama ugodnosti. "Opazili smo v praksi precej nevarno obnašanje, da se želijo posamezniki na vsak način okužiti, da bi imeli potrdilo o prebolevnosti," je dejala in dodala, da je bilo tudi več poročil o goljufanjih na testih.

Iz informacij objavljenih na socialnih omrežjih izhaja, da se je razširil trend koronazabav, na katerih je cilj udeležencev okužiti se z virusom. Dr. Logar ob tem opozarja, da se težja klinična slika pojavlja tudi pri mlajših bolnikih. V primeru dolgotrajne izpostavljenosti z bolno osebo lahko pride do prenosa večje koncentracije virusa in posledično težjega poteka bolezni. 

Prihodnji teden regijsko odločanje

V tem tednu se celo državo obravnava kot enoto in velja, da smo v rdeči fazi. S spremembo semaforja sproščanja ukrepov, se je sprostilo večje število storitvenih dejavnosti in športnih aktivnosti. Ena od pomembnih sprememb je tudi premik odpiranja zunanjih teras lokalov iz rumene v oranžno fazo. "Gostinski lokali ne predstavljajo zelo velikega tveganja, zato smo jih uvrstili v oranžno fazo," je pojasnila. 

"Z naslednjim tednom gremo nazaj na regijski princip," je napovedala Logarjeva. To pomeni, da se bodo ukrepi določali glede na stanje, v kakršnem se bo posamezna regija nahajala. Učinki zaprtja države, ki se je končalo v nedeljo, se bodo pokazali šele tekom tega tedna. "Upamo, da bodo številke ostale na enakem nivoju kot v zadnjih štirinajstih dneh, to je bil namen zaprtja. Če smo se zelo držali ukrepov, lahko pričakujemo v tem tednu zmanjševanje teh okužb," je dejala Mateja Logar. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Novi podatki: Je 'lockdown' vendarle naredil svoje?

Cilj samotestiranja preprečiti sekundarne okužbe

Samotestiranje učencev je predvideno v zadnji triadi osnovne šole in v srednji šoli. "Glede na izkušnje iz Avstrije, smo ocenili, da je bolj racionalno, da se izvaja v šolah, ker so imeli že v Avstriji precej nepravilnosti, nedoslednosti in goljufanja. Manj težav je, če je to opravljeno v šoli," je odločitev pojasnila vodja posvetovalne skupine. 

"Gre za to, da se jemlje bris iz nosu in ne iz nosno-žrelnega prostora. Prednost samotestiranja je, da se odkrijejo tisti, ki še niso simptomatski in se iz tega naslova lahko prej umaknejo, kar vpliva na to, koliko bo dodatnih okužb zaradi takšnega stika. Cilj je preprečiti sekundarne okužbe," je še povedala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 62
  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 20:42 12.april 2021.

    V primeru da preboliš Covid se par mesecev ne smeš cepit! Jebo vam pes mater pol boste pa obsojal nasilje ko bo komu počil film.

  • pravičnik77 18:40 12.april 2021.

    jest sem pa mislil, da ima beseda goljufija en drugi pomen... no ja, ta vlada nas bo še slovensko naučila ha ha ha

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:03 12.april 2021.

    Zakaj se nas torpedira s tem cepljenjem? Naj rajši povedo zakaj ljudje zbolevajo kljub cepljenju , če si ali nisi zaščiten proti angleškim, afriškim,... sevom.