Slovenija
17305 ogledov

Novi podatki: Je 'lockdown' vendarle naredil svoje?

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo.

Ob 1.484 opravljenih testih je bilo v nedeljo potrjenih 287 novih primerov okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež potrjenih primerov 19,3 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 5.850 hitrih antigenskih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je s tem v Sloveniji nekoliko zmanjšalo in znaša 13.919.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 283 novih primerov okužb, to pomeni padec za 1,7 odstotka, a nedeljski podatki zaradi nižjega števila testiranj vedno odstopajo od tedenskih, zato o gibanju epidemije ne povedo veliko. Včeraj je bilo nekoliko manj okužb kot preteklo nedeljo, a je bilo tudi opravljenih malenkost manj testov.

Delež okuženih višji kot prejšnje nedelje

Hkrati je bil delež okuženih, ki je znašal 19,3 odstotka višji v primerjavi s preteklimi nedeljami. Je pa res, da je bilo to soboto in nedeljo opravljenih precej več hitrih antigenskih testov kot pretekli praznični vikend, kar verjetno pomeni, da je zaradi tega tudi več pozitivnih PCR testov. Pozitivni hitri testi se namreč preverjajo z bolj zanesljivo PCR tehnologijo.

Glede na vladni semafor ukrepov se po številu okužb in hospitalizacij še vedno nahajamo v oranžni fazi, kar pomeni, da je tako število covidnih bolnikov v bolnišnicah kot sedemdnevno povprečje okužb nižje od 1000. Kljub temu se je vlada za ta teden odločila, da bodo veljali ukrepi za rdečo fazo, saj po sprostitvi "lockdowna" pričakuje porast novih okužb. 

Vlada je sicer minuli teden popravila vladni semafor ukrepov tako, da je odprtje osnovnih in srednjih šol premaknila v rdečo fazo, zato so se učenci in dijaki po 12 dneh danes vrnili v šole. Odprle so se tudi trgovine in nekatere storitve, glasbene šole za individualni pouk ter rekreativna vadba do deset oseb, kjer je mogoče zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo. Maske na prostem niso več obvezne, če je mogoče zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo.

policija Slovenija zaščitne maske Slovenija To so ukrepi, ki veljajo od danes naprej

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

IJS: Epidemija trenutno ne raste

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji napovedi ugotavlja, da se je epidemija zaradi ukrepov in zapiranja države upočasnila in trenutno ne raste več. Reprodukcijsko število ocenjujejo na R=1,0, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na eno osebo.

 | Avtor:

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je okoli 907. V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je po oceni IJS delež kužnih približno en odstotek oz. približno vsak 100. prebivalec. 

Zaradi sproščanja ukrepov pri IJS ocenjujejo, da se bo reprodukcijsko število zvišalo za približno deset odstotkov, kar pomeni vnovično rast epidemije. V svoji oceni so upoštevali tudi odstotek prebolelih in cepljenih. Pri napovedih o hospitalizacijah so upoštevali, da je angleška različica virusa ne le bolj kužna, ampak tudi pogosteje povzroča zaplete - intenzivno nego in smrt.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • si_rob 07:39 13.april 2021.

    Ta lock down sploh ni bil!!! Vse je bilo odprto, razen frizerskih in manikur salonov, kipa so itak delali na črno. Vse firme so delale normalno. Nekateri so se odločili, da bodo delali od doma. Edino kar je bilo zaprto ...prikaži več so bile šole. Pa koga zajeb... Pred zaprtjem ti Logarjeva reče: "če okužbe ne padejo takoj po je to normalno, saj se to pokaže pozneje". Ma nemoj? Okužbe so začele padati že prej. Nič ne veste, kaj se dogaja. Samo bluzenje non stop. Kdaj bo tega konec?

  • rd2dmk2 19:18 12.april 2021.

    hm, slišim od vrabcev da so eni sosedje že zdavnaj cepljeni, pa .. glej no šmenta pa so potem kao v karanteni, ker so pozitivni na covid. ampak še vedno veselo in radostno pohajkujejo okoli in ni videt da bi ...prikaži večbi jih mučile utrujenost, pa dežave z dihanjem, pa kaj vem kaj naj bi še mučilo prebolele. in da ne bo kdo kaj govoril, ja mladi tem ni nič. ja .. cepljeni so bili, torej se nekaj ve.. stari so.. da so stari.

  • Ender3 14:40 12.april 2021.

    Vse se načrtuje z računalniškim modelom, za PCR pa se ve, da ti stanje samo, lažno prikazujejo in potrjujejo.!