Slovenija
2358 ogledov

Vlada spremenila semafor ukrepov

Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil nov semafor sproščanja ukrepov.

Vlada je spremenila semafor sproščanja ukrepov. "Nočne omejitve gibanja ni več, kar pa ne pomeni, da v rdeči fazi pa velja omejitev zbiranja ljudi," je na novinarski konferenci vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Večji del države naj bi prihodnji teden, glede na to, da je epidemija v porastu, prešel v rdečo fazo, napoveduje Poklukar.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V rdeči fazi bodo vrtci in šole odprte, srednje šole po modelu C, s tem, da bodo dijaki četrtih letnikov pouk obiskovali redno. V rdeči fazi ne bo več policijske ure, bo pa omejitev zbiranja ljudi. Na fakultetah bodo potekali izpiti in seminarji do deset ljudi, odpirajo se knjižnice, muzeji in galerije. Omogočena je brezkontakna športna aktivnost v skupini do deset ljudi, odpirajo se nekatere servisne storitve, trgovine, dijaški domovi, glasbene šole, izvaja se balet ter druge plesne aktivnosti. S ponedeljkom se odpirajo smučišča pod pogoji, kot so veljali pred zaprtjem. 

Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril, da je pandemija v svetu še vedno zelo prisotna in število novo okuženih še naprej narašča. V Sloveniji smo še vedno v fazi rasti števila okuženih. Številke se dnevno dvigujejo in strokovnjaki pričakujejo, da bo tudi danes v Sloveniji potrjenih več kot 1000 novih okužb. Trend naraščanja okužb bo prisoten še nekaj časa. 

Reprodukcijsko število R je v štirih regijah večje kot 1, v enajstih regijah pa sta tako R kot incidenca povečana. "Tudi na regijskem nivoju gremo navzgor v rdečo in črno fazo, zato je edini ukrep, da se držimo vseh preventivnih ukrepov in navodil. Danes so tri regije rdeče, predpostavljamo, da bo v torek Slovenija popolnoma rdeča. Nekaj regij zna priti tudi v črno fazo," je dejal Krek. 

Včeraj so 5198 testi potrdili 1279 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bil pozitiven skoraj vsak četrti.

Komentarjev 1
  • Dusan21 15:52 09.april 2021.

    Nekateri sprašujejo, kaj nam sledi. Sledi nam Pirnat, perla slovenskega poznavalca prava, zadnjič je razlagal na popum, da je zamenjal nogavice, zamenjal čevlje, obu, desnega na levo nogo, levega na desno, in to zadni trenutek pred Slakovim povabilom v studio, zdravega razuma