Ljudje šokirani zaradi novega bančnega nadomestila

Foto: Anže Petkovšek kartica Foto: Boštjan Tacol slovenija 22.02.2010 kartica, zloraba bancne kartice, foto: Bostjan Tacol
Novo nadomestilo, o katerem smo sicer že obširno pisali, v praksi zelo razburja uporabnike.
Oglej si celoten članek

"V zagrebški Ikei sem kupil indukcijsko ploščo in pomivalni stroj. Plačal sem s kartico, kasneje pa sem ugotovil, da mi je banka odtrgala še več kot dvajset evrov," je besen bralec.

"Za družinski dopust na Tajskem me je banka olupila za kakšnih 60 evrov, to je toliko, kot za vse bančne storitve plačam v celem letu. Najprej 20 evrov pri nakupu letalskih kart prek spleta, cena približno 1200 evrov je bila namreč v kunah, ker je bil let iz Zagreba. Potem pa še za vsako plačilo s kartico in vsak dvig na bankomatu poleg nadomestila za dvig na bankomatu še nadomestilo za menjavo valute. Če v drugi valuti dvigneš 400 evrov, ti zaračunajo štiri evre za dvig gotovine, potem pa še šest evrov nadomestila za menjavo valute, torej skupaj deset evrov. Kakšnih pet evrov ti sicer vzame še banka, ki je lastnica bankomata," pa pravi drugi, oba sta komitenta NLB.

Približno sto evrov za hotel na Hrvaškem, banka si je vzela evro in pol za menjavo valute. Plačilo 43 kun cestnine, banka si je vzela devet centov za menjavo valute, pa je še nekaj primerov stroška, ki ga pred nekaj meseci še ni bilo.

Nadomestilo za menjavo valute se zaračuna za vsak dvig ali plačilo v tuji valuti, tudi če je nakup izveden od doma prek spleta. Tega nadomestila sicer večina bank (še) ne zaračunava. Nadomestila tako ne zaračunavajo Gorenjska banka, Unicredit, Sberbank, NKBM, Abanka, SKB, Deželna banka Slovenije, Addiko bank in Delavska hranilnica. Banka Unicredit je uvedbo sicer napovedala, a si je kasneje premislila. Odgovora banke Sparkasse nismo prejeli, v objavljenih cenikih nismo zasledili, da bi nadomestilo zaračunavala. 

Nadomestilo za menjavo valute za zdaj zaračunavata NLB in Intesa Sanpaolo, samo NLB ima skoraj 700 tisoč aktivnih komitentov.

Pri NLB znaša nadomestilo 1,5 odstotka od zneska, to je 15 evrov pri porabljenih tisoč evrih, pri Intesi Sanpaolo pa 1,05 odstotka, kar je 10,50 evra pri tisoč evrih porabe

NLB je nadomestilo za fizične osebe uvedla 4. decembra lani, 15. marca letos pa so ga uvedli še za kartice pravnih oseb.

"V NLB smo se za uvedbo navedenega nadomestila odločili zaradi minimiziranja vsaj dela negativnega vpliva spremembe cenika procesiranja mednarodnih kartičnih sistemov, s poudarkom na procesiranju transakcij izven SEPA področja. Vpliv omenjene spremembe je močno vplival tudi na poslovanje ostalih bank NLB Skupine," pojasnjujejo. Nadomestilo so uvedli, ker sta Mastercard in Visa zvišala te stroške. "Je pa tovrstno nadomestilo v tujini že dolgoletna praksa," še pravijo.

Kljub nadomestilu še vedno najbolj ugodno

"Odločili smo se za način obračunavanja nadomestila, ki je popolnoma transparenten za stranke, hkrati pa še vedno najugodnejši za pridobitev tuje gotovine ali plačilo nakupov v neevrskih valutah. Ugodnejši je namreč tako od nakupa gotovine v banki ali menjalnici, kakor tudi od dviga gotovine ali plačila nakupa s konverzijo, pa tudi od obračuna nadomestila na bankomatih (kar zaračuna banka lastnica bankomata)," razlagajo v NLB.

Na bankomatu nikoli ne pretvarjajte v evre!

Še vedno je ugodneje plačati nadomestilo za menjavo valute kot na bankomatu v tujini izbrati možnost, naj znesek v tuji valuti v evre pretvori banka, ki je lastnica bankomata. Konkreten primer komitenta NLB s Tajske: če bi izbral pretvorbo valute, bi mu trgali več kot 450 evrov, tako pa je za dvig plačal 421 evrov, skupaj z nadomestilom za dvig in menjavo valute pa 431 evrov, kar je je še vedno 20 evrov manj kot če bi na bankomatu izbral pretvorbo v evre.

Menjalni tečaj lahko preverite na spletu, a ne veste, kateri se bo uporabil

V vseh bankah zagotavljajo, da se menjava opravi po referenčnem tečaju Mastercarda ali Vise, ki je tudi javno objavljen in je praviloma izpisan tudi na izpisku. Menjalni tečaj se spremeni večkrat na dan, upošteva pa se tečaj v času obdelave oziroma knjiženja transakcije in ne času izvedbe transakcije.

S 1. novembrom Poziv proti uvedbi novih nadomestil bank

Če ne obstaja direkten tečaj za preračun v evre, se znesek plačila iz lokalne valute najpre preračuna v dolarje, nato pa v lokalno valuto. Tako je na primeru tudi v primeru hrvaških kun. Pri Visi se vse transakcije preračunajo preko dolarjev.

Preračun lahko preverite sami na teh povezavah: za Mastercard tukaj, za Viso tukaj. Kot smo zapisali, pa se upošteva tečaj v času knjiženja in ne v času izvedbe plačila. 

Dvig na bankomatu: izogibajte se dvigu s kreditno kartico

Podatki o stroških dviga tuje valute na bankomatu kažejo, da se je smortno izogibati dvigovanju s kreditno kartico, saj je strošek dviga 400 evrov praviloma 20 evrov ali več, medtem ko je za dvig s plačilno ali debetno kartico treba plačati od 2,30 do dobre štiri evre. Bolj kot štirikrat po sto evrov se splača enkrat dvigniti 400 evrov. 

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 19:49 23. Marec 2018.

    NLB ima skoraj 700 tisoč aktivnih komitentov.......Kreteni bančniški!!!! Koliko ljudi pa je sploh zaposlenih v tej smešni državi,ki se ji …

  • 07:56 23. Marec 2018.

    Mislim da je kar nekaj podjetij navedenih v prispevku. Ne vem od kje odlocitve da izpostavite v naslovu samo enega....

  • 21:50 22. Marec 2018.

    Bančna mafija. Banka Intesa Sanpaolo prav nič ne zaostaja. Zaračunali bi ti še nadomestilo za dihanje lufta in to za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.