Slovenija
5185 ogledov

Poziv proti uvedbi novih nadomestil bank

Slovenci imajo v denarnicah povprečno 2,3 kartice. A tudi na spletu najraje plač Žurnal24 main
Nova nadomestila začnejo zaračunavati 1. novembra.

Zveza potrošnikov Slovenije je banki NLB in Unicredit pozvala, naj prekličeta napovedana nova nadomestila za obdelavo transakcij, ki niso v evrih. S 1. novembrom namreč omenjeni banki nameravata zaračunavati nadomestila za nakupe v trgovinah v tujini izven evrskega območja (npr. na Hrvaškem). Po novem bo tako treba plačati tudi za kartične spletne nakupe v tujini. "Z novimi nadomestili naj bi postale plačljive storitve, ki so bile do zdaj brezplačne, takšna nadomestila pa nam niso znana iz drugih držav članic EU," opozarjajo pri ZPS. 

slovenija 22.02.2010 kartica, zloraba bancne kartice, foto: Bostjan Tacol Slovenija Banke dražijo, na obzorju tudi povsem nova nadomestila!

Svetujejo menjavo banke

Banke po mnenju ZPS računajo na pasivnost svojih strank. "Zvestoba banki pa se ne splača, saj med bankami obstajajo velike razlike," poudarjajo. "Po naših izračunih lahko povprečni potrošnik, ki posluje s spletno banko, na letni ravni z zamenjavo prihrani do 77 evrov, potrošnik, ki posluje na bančnem okencu, pa do 180 evrov."

ZPS redno spremlja cene najpogoteje uporabljanih bančnih storitev. "Že poleti smo ugotovili, da je bilo takšnih podražitev letos več kot v celotnem lanskem letu. Banke so svoje storitve nazadnje toliko dražile ob uvedbi davka na finančne storitve, ko so stroške davčne dajatve v celoti prenesle na potrošnike." 

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Brez sankcij Slovenija Noro, varčevanje lahko kar ukinejo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • alen04 08:36 27.oktober 2017.

    TRR imam na Delavski hranilnici, po 3 letih poslovanja, lahko samo 3x potrkam na les. Priporočam!!!

  • Tejč 15:10 25.oktober 2017.

    Zurnalovci, objavite nove cenike, če to drži!

  • PPiikkaa 09:02 25.oktober 2017.

    NLB Visa, T: 01 477 2000, na vprašanje, danes, ob 8:38, ali se bo spletno kupovanje v tujini, v državah, ki nimajo evra, kaj spremenilo, je bil odgovor ne. Spletno nakupovanje v tujini ostane takšno, kot je bilo, tečaj druge ...prikaži več valute se preračunava po Master Card, preko USD, kakor je že tudi zdaj. Morda bi pri ZPS bolj podrobno razložili svojo trditev glede povišanih stroškov za spletne nakupe v tujini, kjer nimajo evra?