Slovenija
29575 ogledov

Noro, varčevanje lahko kar ukinejo

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes
1/2
zurnal24.si
To lahko naredi banka, kadar ji obresti več ne ustrezajo.

"Pri banki Intesa Sanpaolo, bivši Banki Koper, imam že par let sklenjeno dolgoročno obročno varčevanje, kjer vsak mesec vplačujem določeno vsoto denarja na varčevalni račun. Ob odprtju sem se odločil za fiksno obrestno mero, katera se do sedaj skladno s pogodbo ni spreminjala. Prejšnji teden pa sem prejel dopis z njihove strani, da predmetno varčevanje ni več skladno z razmerami na trgu in da naj ga prekinem. Če tega ne bom storil, mi ga bodo oni, saj jim seveda obrestna mera izpred treh let ne diši več," nam je sporočil bralec.

V pogodbi, ki nam jo je poslal, je sicer določeno, da lahko banka varčevanje prekine le v enem primeru, to je, če stranka ne nakaže treh zaporednih mesečnih obrokov.

Razumejo zorni kot bralca, a ...

"Banka se je iz poslovnih razlogov odločila ukiniti nekatere stare varčevalne produkte in je o tem obvestila svoje stranke. Pri tem seveda razumemo zorni kot bralca, a je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so današnje razmere na trgu povsem drugačne od tistih v času sklenitve varčevalne pogodbe. Pogoji, po katerih je bila takrat sklenjena pogodba, niso več poslovno vzdržni, zato smo se naslonili na pravila iz obligacijskega prava, po katerih ima vsaka stranka pravico odstopiti od pogodbe, ki je bila sklenjena za nedoločen čas," so pojasnil na Banki Intesa Sanpaolo. Kateri produkti niso več vzdržni in koliko strank je prejelo enake dopise kot naš bralec, pa je poslovna skrivnost, so nam odgovorili. Mimogrede, obresti iz varčevanja, ki ga ukinjajo, so bile 1,9 odstotka letno. 

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Banka ne sme zahtevati ...

Na Banki Slovenije so bralcu, ki se je obrnil tudi na njih, v dopisu pojasnili, da banka "v nobenem primeru … ne more in ne sme zahtevati, da od pogodbe odstopite sami". Lahko pa spremeni pogoje ali, kot kaže, od pogodbe odstopi sama.

Pogodba o vodenju transakcijskih računov je namreč okvirna pogodba, ki se sklepa za nedoločen čas. Ker gre za poslovno razmerje, ki lahko traja desetletja, "mora biti banki zagotovljena možnost prilagoditve aktualnim tržnim razmeram" so zapisali na Banki Slovenije, komitent pa ima ob spremembi (tako kot na primer ob podražitvi mobilnega paketa), možnost, da brez odpovednega roka in pogodbene kazni odstopi od pogodbe. "V nasprotnem primeru bi banke s komitenti sklepale pogodbe za določen čas, kar bi tako za banke kot komitente predstavljalo dodatne administrativne stroške kot tudi vsem vzelo precej nepotrebnega časa," pravijo na Banki Slovenije. 

Sodeč po odgovorih Banke Slovenije za dolgoročno pogodbo o varčevanju velja enako kot za pogodbo o vodenju transakcijskega računa, saj so z zgornjimi pojasnili odgovarjali na vprašanje bralca o odpovedi dolgoročnega varčevanja. 

Odgovore Zveze potrošnikov Slovenije, ki smo ji posredovali pogodbo o sklenitvi obročnega varčevanja in dopis Banke Intesa Sanpaolo, še čakamo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • marko16 08:46 05.september 2017.

    Da ne bo zavajanja !meni so ukinli 12 mesecno varcevanje-ni bilo za nedolocen cas !

  • Avatar mike1968
    mike1968 08:02 05.september 2017.

    Ne vem kaj se grejo banke. Tudi meni na varčevalnem računu, kjer je več kot 1.000 EUr dajo na ti mesece 1 cent obresti. Katastrofa. Očitno bi bilo potrebno,da ko dobiš plačo na račun, dvigniti ves denar iz računa, potem ...prikaži večm pa naj banke živijo kakor vejo in znajo....

  • JONIJONI 23:18 04.september 2017.

    Kako pa kaj krediti v švicarskih frankih??? A tam lahko komitent prestopi na ugodnejšo obrestno mero, ker so razmere na trgu povsem drugačne od tistih v času sklenitve kreditne pogodbe??