Slovenija
21858 ogledov

Banke dražijo, na obzorju tudi povsem nova nadomestila!

slovenija 22.02.2010 kartica, zloraba bancne kartice, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Več bank tudi to jesen pretresa in draži storitve, največja banka NLB in Unicredit uvajata celo novo nadomestilo!

Jesen je prinesla nov val bančnih podražitev in sprememb, ki jih je bilo po ocenah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) med naborom najbolj pogostih storitev letos že za tretjino več kot lani, ko jih je bilo v celem letu le 21. Leta 2015 jih je bilo sicer kar 84, a je bilo tisto leto tudi 10 pocenitev, ki jih kasneje niso več zaznali ...

Po novem pri NLB in Unicredit nadomestilo tudi pri plačilu s kartico na Hrvaškem ...

Največja slovenska banka NLB bo tako 1. novembra uvedla povsem novo nadomestilo za procesiranje transakcij, ki niso v evrih. Kar pomeni, da bodo komitenti NLB po novem morali za vsako plačilo z BA Maestro kartico ali plačilno kartico v tujini, kjer ne uporabljajo evrov, plačati še dodatnega 1,5 odstotka od zneska dviga gotovine ali nakupa. Enako 1,5 odstotno nadomestilo za "strošek procesiranja transakcij, ki niso v evrih" za plačilo z BA Maestro kartico in Mastercard uvaja prav tako s 1. novembrom tudi Unicredit.

Če boste torej naslednje poletje na Hrvaškem poračunali račun za sladoled v višini 74 kun oziroma preračunano okoli deset evrov, vam bo banka dodatno zaračunala še 15 centov. Še bolj kot občasne dopustnike pa bo nova tarifa po besedah Aline Meško z ZPS verjetno udarila "tiste, ki imajo na Hrvaškem ali drugje izven evro območja nepremičnine, za katere mesečno plačujejo položnice".

V NLB višine nadomestil redno prilagajamo stanju na trgu, saj je eden od ciljev naše banke, da zagotovi pozitivno poslovanje tudi na področju neobrestnih prihodkov. Spremembe cen so narejene premišljeno, na podlagi konkurenčnega položaja banke in stroškov, ki jih banka ima s svojim poslovanjem.

NLB

Zadnje podražitve sicer soupadajo z ukrepi Evropske komisije, ki išče odzive, kako najučinkovitejše znižati nadomestila za čezmejne transakcije v Evropski uniji v valutah, ki niso evro. Bruselj si namreč želi urediti tudi področje zamenjave valut pri izvrševanju plačil oziroma pri dvigovanju gotovine na bankomatih v državah z drugo valuto, kot je valuta države, iz katere prihaja potrošnik. Zaradi netransparentnih menjav so ti lahko velikokrat "opeharjeni".

Kako potekajo menjave med valutami pri dvigih in plačilih s kartico, smo pisali že pisali tukaj.

razno 24.03.11., kune, foto: shutterstock Slovenija Menjava denarja: Kje za 100 evrov dobite največ

Kup podražitev na več bankah ...

Če gre verjeti odgovorom drugih bank, potezam NLB in Unicredit pri zaračunavanju nadomestila pri kartičnem plačilu v tujih valutah ne bodo sledili. Bodo pa tudi druge banke in hranilnice z oktobrom in novembrom uvedle nekaj podražitev ...

Na NLB s prvim oktobrom poleg omenjenega nadomestila sicer zvišujejo še čezmejna plačila v drugih valutah in plačila s tretjimi državami, na Unicredit pa bodo še bistveno podražili račun za nerezidente, za deset centov, po novem 65 centov, pa bo dražji tudi gotovinski dvig na bankomatih drugih bank v Sloveniji in EU območju, izven Slovenije, kjer je evro plačilno sredstvo.

Na Delavski hranilnici 10. oktobra tako uvajajo tarifo za vpogled na bankomatih drugih bank, in sicer 0,23 evra za vpogled. Poleg tega pa tudi tarifo za polog kovancev na osebni račun 2,00 odstotka od zneska minimalno en evro, ki pa ne velja za študentski oziroma dijaški osebni račun in osebni račun medvedek, ki je namenjen najmlajšim.

Na isti dan nekatera nadomestila za poslovanje z osebnim računom, plačilnimi karticami, plačilnim prometom ter mobilno banko spreminjajo tudi pri Abanki. Dražja bo na primer predčasna zamenjava kartice, odprtje računa za nerezidente, najnižji znesek nadomestila v državeh EU, kjer valuta ni evro, švedska krona ali romunski lev, pa bo za trideset centov višji - tako bo znašal 2,5 evra, najvišji znesek ostaja 22,10 evra.

Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, Addiko banki in Sberbank odgovarjajo, da v bližnji prihodnosti podražitev za fizične osebe ne načrtujejo. Na banki Sparkasse so obdobje postavili do konec leta.

Na SKB pa so odgovorili, da pozorno spremljajo razmere na trgu in skladno s spremembami na trgu sproti oblikujemo svojo cenovno politiko, na vprašanje o morebitnih spremembah pa tako niso odgovorili. Tudi pri Novi KBM so nam odgovorili le, da o spremembah v skladu z zakonom komitente obvestijo dva meseca pred spremembo.

Z banke Intesa Sanpaolo nam na vprašanja niso odgovorili.

Ko podraži ena, dražijo tudi druge!

Na ZPS sicer opažajo porast paketov bančnih storitev, ki so lahko bolj ugodni od plačevanja posameznih storitev, a je potrebno premisliti, ali potrebujemo vse, kar je v paketu in primerjati s cenami posameznih tarif.

"Opažamo, da vedno manj bank ponuja brezplačen dvig na bankomatu drugih bank znotraj evroobmočja (le še 4 take so pri nas), nekatere banke so močno dvignile letne članarine za kartice z odloženim plačilom (tudi preko 30 evrov), ki so pogosto uporabljene za plačevanje po spletu. Sicer prej ali slej eno ali več tarif dvignejo vse banke in hranilnice (izjema je Primorska hranilnica Vipava, ki jo spremljamo krajši čas in zato o podražitvah ne moremo soditi)," je zadnje spremembe bančnih stroškov stranila Alina Meško in nadaljevala, da je pri primerjavi storitev potrošnikom lahko v pomoč tudi primerjalnikom, ki je brezplačen in vključuje tako posamezne tarife kot tudi pakete. Pozorni naj bodo tudi, ko paket že imajo, saj banke včasih spremenijo vsebino paketa ali dvignejo ceno.

Banka mora o spremenjenem ceniku obvestiti vsaj dva meseca prej, a kot izpostavlja sodelavka ZPS je na nas, da obvestila, ki jih dobimo od banke preberemo - ali na izpisku, ki ga dobimo po pošti, v elektronskih sporočilih, ob prijavi v spletno banko... in pa da tudi sicer spremljamo delo banke, kjer imamo odprt račun. Poleg tega občasen pogled k drugim ponudnikom in primerjava stroškov nista odveč - morda se odločimo za zamenjavo banke in kaj prihranimo.

Komentarjev 14
  • minimaxi 19:44 22.september 2017.

    Golazen bankirska !!!!! Hitro pozabljajo kdo je reseval njihove nasedle nalozbe. Me zanima kdaj bodo dobicek, ki ga ustvarjajo sedaj, vrnili v proracun. Enostavna resitev: limit, ki ga vsilijo, nesprejeti, kredite vrniti cimprej, vso placo ki jo dobimo vzeti iz ...prikaži več banke naenkrat, posledicno pomeni poslovanje samo z gotovino,....pa naj se hebejo g noji v bankah.

  • wolfyy 16:41 22.september 2017.

    bomo šli pač v tujino na banko :)

  • alexa 16:36 22.september 2017.

    SKB banka spremlja trg tako da na vsake 3 mesece podraži eno ali dve storitve.