Stranka AB z revolucionarno idejo glede vodenja zdravstva

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Sredinski blok, ki ga snujejo LMŠ, SMC in SAB, bi resor zdravstva vodil skupaj.
Oglej si celoten članek

"Pogovarjamo se o zametkih sredinskega bloka, ki bi predstavljal možno koalicijo," je danes potrdil generalni sekretar Stranke Alenke Bratušek Jernej Pavlič. Sredinski blok snujejo predsedniki Stranke Alenke Bratušek (SAB), Stranke modernega centra (SMC) in Liste Marjana Šarca (LMŠ) in so se v preteklih dnevih tudi že večkrat sestali. "Verjamem, da se bomo dogovorili za nek obris koalicije, ampak potem nas čaka še kar naporen pogovor, kaj so tiste vsebinske točke."

Slovenija Sestali so se Šarec, Cerar in Bratuškova, izplen pa …

"Intenzivnost sestankov in klicev je visoka."

Foto: Saša Despot Janez Janša SDS Koalicija sredinski blok-SDS?

"Doslej se o tem nismo pogovarjali, preverjali smo predvsem, ali imamo skupna vsebinska stališča, obstaja želja po močni levosredinski vladi," pa Pavlič odgovarja na vprašanje, ali bil sredinski blok pripravljen vstopiti v koalicijo s stranko SDS, ki jo vodi Janez Janša, na kar so že namigovali nekateri mediji.

Foto: Sandi Fišer / mediaspeed.net Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič Z druge strani ne dobivajo nobenih ponudb

Pavlič poudarja, da so se v SAB pripravljeni pogovarjati z Janezom Janšo. "Mi tega ne izključujemo, saj smo se naučili v politiki, da pogovarjati se moraš z vsemi, tudi, če že vnaprej veš, da se ne boš dogovoril. Vedeti je treba, da je pogovor pomembna stvar, sicer si zašel v napačni branžo, politika je stvar dogovorov."
Vabila od SDS-a v SAB še niso dobili, so pa se slišali po telefonu, je povedal Pavlič. "Z druge strani ne prihajajo nobene ponudbe, zgolj in samo, ali smo se pripravljeni pogovarjati," razlaga Pavlič in dodaja: "Intenzivnost sestankov in klicev je visoka."

Iz Strokovnega sveta SDS, ki ga vodi Janez Janša, so včeraj sporočili, da bo osnutek za koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem, pripravljen v tednu dni.

Foto: Anže Petkovšek Luka Mesec Levica Violeta Tomić Odločitev glede Erjavca bo ključna

Trojček LMŠ, SMC in Stranka AB naj bi v kratkem na pogovore o oblikovanju sredinskega bloka povabil še predsednike ostalih strank. V Stranki AB menijo, da je ključno, da predsednik DeSUS Karl Erjavec na današnji seji sveta stranke dobi zaupnico, saj da se v nasprotnem primeru "zna zgoditi, da levosredinska koalicija ne bo možna". Kot ocenjuje Pavlič so namere Erjavčevih potencialnih naslednikov različne in zajemajo tudi  vstop v desno vlado.

Predsednik republike Pahor je ustanovno sejo nove sestave DZ sklical za 22. junij.

Če Janši uspe oblikovati vlado, bo zato soodgovorna Levica

Pavlič meni, da bi v koaliciji lažje sodelovali z NSi kot z Levico. "Levica bo morala, če bo prišlo do Janševe koalicije, prevzeti del odgovornosti. Na njih je, da se zavejo, da nekatere stvari, ki jih govorijo, so realne, nekatere pa niso. Zato naj se zamislijo, kakšna je njihova odgovornost za vstop v koalicijo ob pogojevanju z nerealnimi zahtevami," pravi Pavlič. Marjan Šarec se bo s predstavniki Levice, ki bo imela devet poslanskih mandatov, sestal prihodnji teden.

Skupno vodenje resorja zdravstva

"Razpravljali in pogovarjali smo se o tem, da skupaj prevzamemo resor zdravstva, da skupaj postavimo odgovorne osebe, vsak predlaga državne sekretarje, direktorje direktoratov ... in peljemo skupaj, Tako bo odgovornost skupna, ne bo se zgodilo, da bo spet premier za vse kriv, ostali pa bodo čakali in nabirali glasove," je povedal Pavlič.
V njegovi stranki si bodo sicer prizadeli, da se predvidene rešitve, ki se nanašajo na zdravstvo, v koalicijsko pogodbo zapišejo čim bolj natančno, da ne bo prihajajo do nejasnosti, ki smo jim med koalicijskimi strankami bili priča v prejšnjem mandatu.

Desus Erjavec: Zavezništvo z Jankovićem je bilo napaka

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • mph
    10:08 16. Junij 2018.

    Bodo kaj naredili? Mislim, da ja, če pa pomislim kakšno štalo je naredil JJ v svojih dveh mandatih, da so …

  • 22:33 15. Junij 2018.

    Tako je,če 3 stranke vodijo ministerstvo za zdravstvo se med sabo prepirajo zdravstvo pa gre v maloro!! Pa še ena …

  • 21:45 15. Junij 2018.

    Absolutna in Karel nista bila izvoljena niti kot poslanca, torej bosta zahtevala najmanj ministrski mesti zase, kar ni etično in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.