Slovenija
2141 ogledov

Erjavec: Zavezništvo z Jankovićem je bilo napaka

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus Saša Despot
Bo od današnje odločitve DeSUSa odvisna nadaljna kombinatorika pri sestavljanju vlade?

Svet stranke DeSUS je začel razpravo o ponujenem odstopu predsednika stranke Karla Erjavca. Stranka DeSUS je na predčasnih volitvah z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let. V novi sestavi parlamenta bodo imeli pet poslancev, doslej so jih imeli 11 in bili tudi koalicijska stranka.

Izvršilni odbor stranke je Karla Erjavca podprl z 12 glasov za, dvema proti enim vzdržanim. Odločilno pa bo glasovanje Sveta stranke, ki ima 64 članov. Glasovanje bo, če nihče ne predlaga drugače, javno.

Karel Erjavec Volitve 2018 Neverjetno, Karl Erjavec ostal pred vrati parlamenta

Jurša: Koalicija z Jankovičem je bila napaka

Razprava bo burna, pravi vodja poslanske skupine

Franc Jurša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
, ki je v javnosti prvi ocenil, da je bila predvolilna koalicija, ki jo je Erjavec sklenil z Jankovičem, napaka. Glede na slab volilni rezultat stranke in dejstvo, da je Erjavec v nedeljo ostal brez poslanskega stolčka, je Jurša dejal, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop. "Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Na žalost se je zgodilo zadnje," je dejal. Po navedbah obeh medijev sicer Jurša ni nasprotoval odločitvi večine, da gre DeSUS v koalicijo z Jankovićem.

Čeprav je Jurša Erjavca prvi pozval k odstopu, se je kot kaže nato potegnil nazaj, saj je nedavno izjavil, da na čelu stranke  "Erjavca vidi kot edino alternativo", 

Gantar: Je Erjavec naredil eno ali več napačnih potez?

Tomaž Gantar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prvi, ki je pokazal ambicije po prevzemu stranke, je Tomaž Gantar, eden od treh podpredsedniokov stranke ter nekdanji minister za zdravje, v minulem mandatu pa tudi predsednik odbora za zdravstvo. Gantar, ki je pred volitvami trdil, da se od politike poslavlja, meni, da je treba razčistiti, zakaj je DeSUS na volitvah dosegel takšen rezultat in v kolikšni meri je za to odgovoren Erjavec.

Glede predvolilne povezave DeSUS z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki jo nekateri vidijo kot največjo napako, je Gantar dejal, da se gotovo odgovornost za to v največji meri pripisuje predsedniku stranke, toda da ta povezava ni zgolj njegova odgovornost. Je pa po Gantarjevem mnenju treba ugotoviti, ali gre zgolj za eno napačno potezo ali je bilo narejenih več napačnih korakov v daljšem časovnem obdobju. V slednjem primeru je prav, da se o Erjavčevem ponujenem odstopu tudi glasuje, je dejal.

Erjavec, ki sicer vodi zelo interesno stranko in mu zato mnogi pripisujejo, da bo prelomil dano besedo in se začel pogovarjati z Janšo sicer še vedno trdi, da DeSUS lahko deluje tudi v opoziciji, če bo sodeloval v vladi pa pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi. Vendar pa se zna ob morebitni zamenjavi na vrhu stranke to stališče zamajati. Tomaž Gantar, nekdanji minister v Janševi vladi, naj bi se po nekaterih informacijah zavzemal vsaj za sestanek z Janšo. Pri tem pa naj bi imel podporo vplivnega člana DeSUSa Saše Geržine, predsednika Društva Slovenija-Rusija. 

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus Slovenija Zoran Janković po volitvah: Po bitki so vsi generali pametni

Vajgl: Z Jankovičem stranka ni pridobila niti izgubila

Ivo Vajgl | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi po besedah evropskega poslanca iz vrst DeSUS Iva Vajgla bo Erjavčeva usoda stvar razprave in odločitve na svetu stranke. Kot je zatrdil, sam ne bo sodeloval v razpravi o nobenih personalnih vprašanjih, je pa pripravljen sodelovati v razpravi o programskih usmeritvah te stranke. Tudi vprašanje o odgovornosti Erjavca za povezavo z Jankovićem prepušča razpravi na svetu stranke, po njegovem mnenju pa sicer s tem dogovorom stranka ni niti pridobila niti izgubila. Na vprašanje, ali je že odločen, kako bo v petek glasoval, je odgovoril, da mogoče sploh ne bo treba glasovati.

Peršak: Da je ponudil odstop, je normalno

Dosedanji minister za kulturo iz vrst DeSUS Tone Peršak meni,

Tone Peršak | Avtor: Anže Petkovšek Tone Peršak, minister za kulturo in član stranke DeSus. Anže Petkovšek
da je normalno, da je Erjavec v tem primeru ponudil odstop. Zdaj pa se je treba po njegovih besedah odločiti, ali se odstop sprejme, in če se, kdaj, saj v tem trenutku potekajo pogovori o sestavi nove koalicije. Prav tako je treba oceniti, ali v stranki obstaja kdo, ki bi bil Erjavčeva zamenjava. Sam, kot je dejal, je v stranki krajši čas in premalo pozna ljudi, v petek pa se seje sveta stranke ne bo mogel udeležiti in tako ne bo glasoval o ponujenem odstopu.

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank Volitve2018 Slovenija Politiki, ki bi morali oditi

Erjavec: Vsi so me napadali

Karl Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Erjavec, ki o morebitnih scenarijih ne želi špekulirati. "V tem trenutku vlada zelo negotovo stanje, ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve, in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo," pravi Erjavec, ki se je pretekli konec tedna sestal z Marjanom Šarcem, drugouvrščenim na nedavnih volitvah. Šarec je srečanje ocenil kot konstruktivni pogovor o sestavi morebitne koalicije.

Erjavec meni tudi, da so bile neprimerne tudi nekatere čustvene reakcije na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah za razliko od drugih soočen "z nekaterimi povsem družinskimi zadevami". DeSUS je bila v kampanji "napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni," je ocenil Erjavec.

 

 

 

 

.

 

 

 

Komentarjev 5
  • miki1234 14:46 15.junij 2018.

    fuj in fuj... vse kar mi pride na pamet ob teh dveh pojavah

  • Spark 12:19 15.junij 2018.

    Bom ponovil, če bo potrebno še 1000 krat. Brez fototermina z Jankovilčem bi Desus gledal parlament iz Marsa.

  • maresem 11:26 15.junij 2018.

    Če želi stranka še ostati nad gladino, se mora znebiti tega grgravca že včeraj, ne danes.