Slovenija
2015 ogledov

Erjavec obžaluje čustvene odzive

Karel Erjavec Saša Despot
Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je z rezultatom na nedavnih volitvah v DZ nezadovoljen, je priznal, da je v kampanji naredil napake.

Poleg povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je omenil tudi svoje čustvene odzive na soočenjih. Kot pravi Erjavec, je dal svoj mandat na razpolago, svet stranke bo o njegovi usodi odločal v petek.

Kot je Erjavec, ki je vodstvo stranke o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po današnji seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, četudi bi mu izvršni odbor, ki se sestane nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

"Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka," je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.

Erjavec: Samo mene so soočali s povsem družinskimi zadevami

Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. "Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje drugače storil," je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene reakcije na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah za razliko od drugih soočen "z nekaterimi povsem družinskimi zadevami". DeSUS je bila v kampanji "napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni", je ocenil.

Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. Glede podpredsednikov DeSUS pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. "Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago," je dejal.

"Bomo videli, kaj se bo jutri zgodilo," ni želel špekulirati o morebitnih scenarijih. Spomnil pa je, da "v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje". "Ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve, in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo," je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da za njih pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Lavdan 17:16 14.junij 2018.

  S svojimi "izlivi" je delal škodo državi, stranki in končno tudi sebi. Iz njega letijo nepremišljene neumnosti, kot drek iz riti mladega kosa in rezultat je tu.

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 16:47 14.junij 2018.

  Veš Karli nekaj časa lahko lažeš upokojencem vedeti pa moraš,da je enkrat teh laži dovolj!! Sedaj so te kaznovali in ti bi moral NEPREKLICNO odstopiti ker so te spregledali zato boš stranki samo škodoval!! Spajdašiti se z Zokijem,ki je menjaval ...prikaži več službe za spolne odnose je bil čisti lapsuz!! Volilcvi dobro vemo,da se je ta primer Jankovič tako končal zaradi podkupljenih rdečih sodišč!!

 • Avatar čavez
  čavez 14:44 14.junij 2018.

  Da vidimo koliko je v svetu stranke še večjih zabitkov od Kahla.