Luka Mesec: Janševa vlada bo civilizacijski polom

Foto: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Foto: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Poslanke in poslanke bodo pred glasovanjem skupaj osem ur razpravljali.
Oglej si celoten članek

Državni zbor razpravlja o kandidatu za novega premierja Janezu Janši, o katerem bodo odločali danes na tajnem glasovanju. 

SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki so minuli teden podpisale koalicijsko pogodbo, javno obljubljajo dovolj glasov za Janševo izvolitev, s čimer bi mu podelile tretji premierski mandat, zato večjih presenečenj ni pričakovati.

Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB ne nameravajo podpreti kandidature prvaka SDS. V dosedanji razpravi so bili kritični predvsem do preteklih Janševih ravnanj, bodice pa so usmerjali tudi v dosedanje koalicijske partnerice. V SNS se o podpori Janši niso izrekli, se pa strinjajo z nekaterimi usmeritvami prihodnje vlade.

Bodoči mandatar Janez Janša: "Veliko je tveganje in zelo malo jastogov"

O novem mandatarju bo državni zbor odločal po večurni razpravi, za katero imajo poslanke in poslanci kar osem ur časa. 

"Gradili bi stanovanja, a ne vedo, kje bi dobili finance"

"Danes odločamo o tem, ali naj Janezu Janši podelimo nov, še tretji mandat za sestavo vlade," je v razpravi povedal prvi mož Levice Luka Mesec"Že v naprej lahko rečem, da bo to civilizacijski polom. Če bi sklepali zgolj po koalicijski pogodbi, ki smo jo prebrali, bi lahko sklepali, da je podobna tisti, ki jo je sredinski petorček z NSi sestavil poleti 2018, torej preden je v koalicijska pogajanja vstopila Levica."

Foto: Saša Despot Luka Mesec

V obeh je po besedah Mesca pisalo, da so za javno zdravstvo, a javno zdravstvo bi reševali tako, da bi privatnikom omogočili dostop do javnega zdravja. "Oboji bi povečali sredstva za vojsko, za Nato, na dva odstotka BDP, s čimer jasno kažejo svoje prioritete," je dejal Mesec. "To je dvakrat več, kot ta država namenja za kulturo ali dvakrat več, kot namenja za razvoj in raziskovanje."

"Obojim je skupno, da obljubljajo višje pokojnine, višje povprečnine za občine in in več stanovanj, a ne znajo povedati, kako bodo to financirali. Oboji govorijo o socialni pravičnosti, a dosegali bi jo z davčnimi odpustki za najbogatejše in bolje plačane. Oboji govorijo o pravih ljudeh na pravih mestih, a ko pride do kadrovanja so pomembni naši ljudje na pravih mestih."

Luka Mesec

Kociprova: Janša je boljši šahist kot Šarec

Poslanka SMC Maša Kociper je svoj prispevek začela s prispodobo. "Kraljev gambit, šahovska otvoritev, v kateri beli igralec žrtvuje kmeta v zameno za hiter razvoj igre," je svoj nastop začela Kociprova. "Danes jo na mojstrski ravni vidimo le redko, saj splošno velja, da belemu ne prinese pričakovane koristi."

Foto: Saša Despot Maša Kociper, Jani Moderndorfer Möderndorfer

S to šahovsko prispodobo je dogajanje na politični sceni v zadnjem času opisal eden od članov njihove stranke. "Marjan Šarec - beli je žrtvoval vlado, v tem primeru kmeta, v zameno za hitre predčasne volitve," je nadaljevala Kociprova. "Računal je namreč, da črni - Janez Janša ne bo v dovolj ugodni poziciji, da bi mogel odigrati partijo. A izkazalo se je, da je Janez Janša boljši šahist, z več potrpežljivosti in živcev."

Slovenija Nova vlada obljublja devet dni bolniške brez obiska zdravnika

Janša je lahko po umiku levice iz levosredinske koalicije lahko samo čakal, da bo beli - Marjan Šarec naredil napako. "In jo je," je dejala Kociprova. "Predsednik Šarec je odstopil, ne da bi dosegel dogovor o predčasnih volitvah z dovolj velikim številom parlamentarnih strank."

Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic ne bodo prevzeli.

LMŠ: Koalicijska pogodba je všečna

Brane Golubovič iz LMŠ je ob oblikovanju desnosredinske koalicije dejal, da je koalicijska pogodba všečna, a ji manjka finančna konstrukcija. "V poslanski skupini LMŠ bomo na kulturen, demokratičen in argumentiran način nasprotovali izvolitvi Janeza Janše za predsednika vlade," je napovedal Golubovič. "Lahko bi se dosegel k dosedanji retoriki kandidata za predsednika vlade, a to ni način LMŠ. V državno politiko smo stopili, da bi delali v korist ljudi in države. Uspeli smo sestaviti manjšinsko vlado, ki brez sodelovanja ne bi mogla delovati. Dosegli smo veliko, rezultati so - lanskega decembra so Sloveniji napredek priznale tudi tri ključne svetovne bonitetne agencije."

Foto: Saša Despot Brane Golubovič

Prihodnost pred nami je negotova in nanjo se bomo morali po besedah Goluboviča prilagoditi. "Svet in z njim Slovenija se sooča s številnimi podnebnimi, demografskimi, ekonomskimi in socialnimi izzivi ter z njimi potrebnimi spremembami v družbi," je poudaril Golubovič. "Vlada v odhajanju pušča po oceni Goluboviča državo v dobrem stanju, boljšem, kot jo je dobila. Marsičesa nismo uspeli dokončati in naredili smo tudi kakšno napako. Kljub temu smo postavili veliko temeljev, na podlagi katerih bo nova vlada lahko gradila, če bo sprejela dejstvo, da je vlada Marjana Šarca delala dobro."

Golubovič se je še vprašal, ali bo kandidat za predsednika vlade kljub nenehnemu poudarjanju pomembnosti sodelovanja in vključevanja nadaljeval z delitvami na naše in vaše ter z nespoštovanjem drugače mislečih. Golubović sicer po današnjem Janševem nastopu dopušča možnost, da se bo ta spremenil, "a glede na izkušnje zadnjih let upravičeno dvomimo, da lahko nekdo čez noč postane moder, strpen, spoštljiv, pravičen in vključujoč".

Möderndorfer napovedal, da Janše ne bo podprl

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je menil, da se pred glasovanjem o novem mandatarju ne sme nihče trkati po prsih, ne bodoča koalicija in tudi ne opozicija.  Prav tako po njegovih besedah ne tisti, ki so "ves čas v opoziciji, čeprav so imeli priložnost postoriti kaj dobrega tudi v vladi, pa je seveda opozicija prikladno zavetje, da si na vladni prepih enostavno ne želiš ali pa ne upaš".

V stranki so sicer po Šarčevem odstopu želeli dati škarje in platno v roke volivcem, a se to žal iz različnih razlogov ni zgodilo.

Koalicijske stranke trenutno v DZ zasedajo 48 poslanskih mest, a je poslanec SMC Jani Möderndorfer napovedal, da Janše ne bo podprl. Del koalicijske pogodbe so sicer tudi podpisi podpore poslancev, ki jih je po Janševih navedbah dovolj za večinsko vlado.

Foto: Saša Despot Jani Ivanuša

V SNS niso javno napovedali, kako bodo glasovali, so pa pojasnili, da je nekaj usmeritev iz koalicijske pogodbe prihodnje vlade v skladu s programom SNS. Poslanec Dušan Šiško je ob tem omenil uvedbo obveznega služenja vojaškega roka in še nekatere druge ukrepe. Prav tako so prepričani, da bo nova koalicija delovala bolj trdno, "saj so ravno tiste stranke, ki so bile v veliki meri krive za razpad dosedanje koalicije, izvzete iz vodstvenih pozicij".

Šiško je ob tem napovedal, da bo SNS konstruktivna koalicija, ki bo podpirala rešitve za razvoj države in njeno ponovno vključitev na evropski in svetovni zemljevid. Hkrati pa bodo poslanci SNS "izredno glasni", kadar bodo ocenili, da je kakšna odločitev vladne koalicije v nasprotju s koristmi Slovenije, je še zatrdil Šiško. Poslanec SNS še ocenjuje, da novi vladi dela ne bo zmanjkalo, prav tako ne ovir, na katere bo naletela.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 19:43 31. Marec 2020.

    Lukec jaz sem tvoj , samo zdele ga pa tako serješ, da še sam ne veš! Nisi bil v vojski, …

  • 10:10 28. Marec 2020.

    Lukec včeraj si zlezu iz plenic zdaj pa pametujes

  • 16:06 27. Marec 2020.

    dragi Lukec ti in tvoja stranka sta res polom za Slovenijo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.