Slovenija
22312 ogledov

Nova vlada obljublja devet dni bolniške brez obiska zdravnika

Janez Janša in Borut Pahor Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
V javnost je prišla vsebina koalicijske pogodbe, ki so jo parafirali predsedniki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Koalicijska pogodba opredeljuje ukrepe, ki so po mnenju sestavljavcev potrebni za odpravo težav v podsistemih in za izboljšanje upravljanja z državo. Med temeljnimi cilji nove koalicije so zapisani ravnovesje med socialno državo in tržnim gospodarstvom, znižanje javne porabe, stabilen sistem pokojninskega in zdravstvenega varstva, debirokratizacija in decentralizacija države. 

Izpostavljamo nekaj ukrepov, ki jih napoveduje nova koalicija:

- Spremembe napovedujejo na področju pokojnin, kjer naj bi prišlo do dodatnega izrednega usklajevanja pokojnin v višini 1,5 % letno, za upokojence, ki so se upokojili do 2015 ob pogoju, da gospodarska rast Slovenije v letu 2020 preseže 2,5 % oziroma 2,8 % v letu 2021.

Janez Janša Pogodba Avto Kaj koalicijska pogodba prinaša voznikom?

- Ponovno bi uvedli brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec, ter spodbude za večjo vključenost vseh otrok v vrtce vsaj eno leto pred začetkom šole. 

- Dokončati nameravajo doma za starostnike Vrtojba in Osilnica ter zgraditi najmanj pet novih domov za starejše. Sredstva nameravajo zagotoviti s prerazporeditvijo proračunskih sredstev, preko dviga povprečnin občinam in z drugimi oblikami financiranja. 

Prejemniki denarne pomoči v javna dela

- S področja socialne politike velja izpostaviti še vključitev delovno sposobnih prejemnikov socialnih pomoči v sistem javnih del, izvzetje študentskega dela in kadrovske štipendije iz upoštevanja pri skupnem dohodku gospodinjstev, ko gre za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, uvesti nameravajo univerzalni otroški dodatek ter urediti področje državnih štipendij. Napovedano je tudi izvajanje doslednega nadzora nad fiktivnimi prijavami stalnega prebivališča z namenom, da se preprečijo zlorabe socialnih transferjev. 

Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bi ukinili 

- Na področju zdravstva se bodo med drugim ukvarjali s prenovo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Jasno nameravajo opredeliti pravice iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne pa ga ukiniti. 

- Omogočili bi tudi možnost koriščenja treh dni bolniške odsotnosti brez obiska osebnega zdravnika v skupnem obsegu 9 dni v koledarskem letu. Preučili pa bodo tudi možnost skrajšanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca. 

- Na področju financ med drugim napovedujejo oblikovanje konkurenčne trošarinske politike za naftne derivate in davčno razbremenitev nagrad za uspešnost. 

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Dobili bomo novo vlado, v koalicijski pogodbi tudi uvedba naborništva

- Uresničiti nameravajo odločbo ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol. Med ukrepi na področju izobraževanja, kulture, znanosti in športa je predvidena tudi prenova razširjenega programa s poudarkom na spodbujanju gibanja otrok na osnovnošolski in srednješolski ravni. 

Stimulacije za javne uslužbence, fantje za pol leta v vojsko

- Cilji v javni upravi, poleg prenove plačnega sistema, so tudi uvedba stimulativnega nagrajevanja javnih uslužbencev z uvedbo variabilnega dela plače, kar pa bo odvisno od izpolnjevanja ciljev. Poleg digitalizacije javne uprave in celotne države bi radi izpeljali tudi digitalizacijo sodišč.

- Na področju obrambe in varnosti so napovedali postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, dosledno spoštovanje azilnega postopka ter preučitev možnosti ponovne vzpostavitve srednje policijske šole. Med ukrepi so navedli tudi ureditev razmer v policiji. 

- Med napovedanimi ukrepi so tudi uveljavitev e-vinjete, proučitev možnosti prenosa 2TDK in prenos drugega tira na Slovenske železnice ter prenovo gradbene in prostorske zakonodaje z namenom odprave nepotrebnih administrativnih ovir. 

- Koalicijo, ki bo sestavila vlado, v mandatu čaka predsedovanje Svetu EU, na kar se bodo pospešeno pripravljali. Na področju evropskih in zunanjih zadev napovedujejo krepitev dialoga s sosednjimi državami, podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave in krepitvi položaja Slovenije znotraj zavezništva NATO. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • borut08 14:59 27.februar 2020.

    Ko bo na oblasti SDS mafija bo se vec korupcije in terorja nad drugace mislecimi na celu z politicno policijo!

  • Avatar Minovak
    Minovak 09:51 27.februar 2020.

    Rečeno je bilo, da samo 3 dni to velja in ne 9, preveriti je najprej treba. Sicer pa slabše, kot je bilo pod levimi vladami že ne more biti, ker smo že sedaj na dnu. Mafija se je pod njihovim ...prikaži več okriljem razpasla do nemogočega, ker se tam preliva ogromno denarja. Za vse so torej krivi levi, ker pač vladajo vseskozi in kriv je vedno tisti, ki je na vladi, ter izvaja in piše zakone, to pa ni opozicija, a ne.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 09:02 27.februar 2020.

    Samo na kratko; najebali smo, spet.