Slovenija
30249 ogledov

Dogovor je sklenjen: Janša bo vodil vlado

Janez Janša in Miro Cerar
1/2
Anže Petkovšek
SDS, NSi, SMC in DeSUS so po neuradnih informacijah sklenile dogovor, vlado bo vodil Janez Janša.

Borutu Pahorju naj bi na današnjih sestankih omenjene stranke povedale, da so zbrale dovolj glasov za sestavo vlade, poročata portal necenzurirano.si in RTV Slovenija.

Danes sicer zasedata še sveta SMC in DeSUS, ki bosta sprejela dokončno odločitev. Spomnimo, za nadaljevanje pogajanj so na zadnjem sestanku v SMC glasovali vsi razen poslanca Janija Möderndorferja, ki naj bi tudi odrekel podporo novi vladi.

Nova vlada naj bi tako po poročanju necenzurirano.si imela podporo 51 poslancev, podpirala naj bi jo tudi poslanca manjšin, en poslanec SNS in en poslanec SAB, domnevno Marko Bandelli.

Zadnji poskus razbitja SMC

Stranka LMŠ naj bi več kot pet poslancev SMC vsakega posebej povabili, naj se jim pridružijo, če ne morejo podpreti koalicije Janeza Janše ter jim ponudili, da kandidirajo na njihovi listi ne da bi se jim bilo treba včlaniti v LMŠ, poroča Delo. 

Portal necenzurirano poroča še o najverjetnejši delitvi ministrstkih mest. Ministrstvo za finance naj bi vodil Andrej Šircelj, ministrstvo za zunanje zadeve Anže Logar, ministrstvo za infrastrukturo Andrej Vizjak, čeprav naj bi si to ministrstvo želeli tudi SMC in NSi.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi si želela SDS, možna kandidata sta Zvonko Černač in Božo Predalič, a odločitev še ni dokončna.

V NSi računajo na ministrstvi za obrambo, ki naj bi ga vodil Matej Tonin, ter za delo, družino in socialne zadeve.

Novega predsednika državnega zbora bo izbrala SMC, med kandidati se omenjajo Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC, Janja Sluga in Miro Cerar, ki je javno povedal, da v Janševi vladi ne želi sodelovati.

SMC bo po načrtu dobila še ministrstvo za pravosodje, gospodarstvo, kjer ostaja Počivalšek, za izobraževanje ter za javno upravo.

DeSUS naj bi dobil ministrstvo za zdravje in kmetijstvo, ki ga že zdaj vodi Aleksandra Pivec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • darja32 15:41 25.februar 2020.

    Vse za oblast. Prodane duše!!!

  • leonardo 14:59 25.februar 2020.

    Moraš pa res pojesti kup pomirjeval navsezgodaj, da hočeš peljati vlado, ko enkrat veš, da te ljudje ( razen tistih najožjih, recimo 18%volilnega tesela/ živega ne prenesejo. Mogoče pa prav od tod jemlješ moč.Vemo pa, če se futraš samo z ...prikaži več negativno energijo, te kmalu pobere. Ali je vredno?

  • sam50 14:02 25.februar 2020.

    Je pa s tem izborom javno dokazano,da reinkarnacija v Sloveniji dejansko obstaja-kar nekaj političnih trupel,kot jih je še pred nedavnim imenoval Jajo, je oživelo in prestopilo k njemu...