Slovenija
4532 ogledov

SDS na prvem mestu, podpora Šarcu padla

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Če bi bile volitve danes, bi največ glasov prejela SDS.

Če bi bile volitve danes, bi glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, največ glasov prejela SDS. Podpora stranki LMŠ in vladi Marjana Šarca je v času, ko vodi le še tekoče posle, padla. Vlado podpira le še tretjina vprašanih (33,7 odstotka), nasprotuje pa ji polovica (51,6 odstotka) vprašanih.

Nekaj več kot desetina (14,7 odstotka) vprašanih je do vlade v odhodu neopredeljenih.

Med strankami se s sestavljanjem nove vlade na prvem mestu krepi SDS. Če bi bile volitve danes, bi jo izbralo 18,2 odstotka anketiranih, kar je njihova najvišja podpora v zadnjem letu. Šarčeva LMŠ na drugem mestu podporo izgublja. Prepričala bi 13,4 odstotka vprašanih. Sledijo Levica s 7,3 odstotka, SD s 6,1 odstotka in NSi s 4,3 odstotka podpore. NSi je podpora ob pogovorih za desno vlado padla, ugotavljajo na POP TV.

Štiri odstotke le še SNS

SNS bi po podatkih raziskave zbrala štiri odstotke glasov, sledita DeSUS s 3,2 odstotka in SMC z 2,8 odstotka. Pri POP TV ugotavljajo, da se je SMC "s pogajanji za desno vlado premaknila s političnega dna". Sledita še neparlamentarni Dobra država z 1,5 odstotka in Pirati z 1,3 odstotka glasov.

Največ anketirancev je neopredeljenih. Vsak peti (20,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbral, šest odstotkov vprašanih pa ne bi izbralo nobene. Ostalih 2,4 odstotka ni želelo odgovoriti, so še zapisali pri POP TV.

Najbolj priljubljen Pahor

Predsednik vlade Marjan Šarec je predsednika države Boruta Pahorja obvestil o odstopu | Avtor: Urad predsednika Republike Slovenije Urad predsednika Republike Slovenije

Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor. Na drugo mesto se je povzpela nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je prehitela premiera, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca. Na četrtem mestu je evropski komisar Janez Lenarčič, sledita mu evropska poslanka Tanja Fajon na petem, in najbolj priljubljeni član SDS, poslanec Anže Logar. Prvak NSi Matej Tonin je na enajstem mestu po priljubljenosti, za njim pa je predsednik SNS Zmago Jelinčič, so zapisali na POP TV.

Medtem ko v primerjavi z rezultati raziskave januarja SMC rahlo pridobiva podporo, pa jo njen prvak Zdravko Počivalšek izgublja, prav tako kot predsednik SD Dejan Židan. Medtem koordinator Levice Luka Mesec stagnira na 16. mestu. Na koncu lestvice priljubljenosti so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, v njej pa je sodelovalo 767 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • borut08 14:55 24.februar 2020.

    Najvec natedijo za razvoj korupcije pa jih ima narod najraje in so ji najbolj zvesti pa poslozukejo se ustrahovanja,izsiljevanja itd.zpomocnjo policije proti drugace mislecimi.

  • Buča Pepa 11:59 24.februar 2020.

    Zanimivo kako raste podpora SMC-ju! Zraven pa Zdravko izjavi na televiziji, da ga javnost ne zanima. Kje pa pričakuje glasove na naslednjih volitvah? Mogoče na Madžarskem?

  • breacker 21:44 23.februar 2020.

    Poslušam radio: Janša in Šarec... "Odprem" televizijo: Janša in Šarec... Prav strah me je "odpreti" še kakšen pornič...