Slovenija
5058 ogledov

Janez Janša: "Veliko je tveganje in zelo malo jastogov"

Janez Janša Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Janez Janša pred osemurno razpravo pojasnjuje prioritete bodoče vlade.

Poslankam in poslancem se je danes kot kandidat za predsednika vlade predstavil Janez Janša, ki bo po osemurni razpravi v državnem zboru za potrditev potreboval najmanj 46 glasov. 

Napovedal je, da bo prihodnja vladna koalicija, ki pred sabo nima celotnega mandata, ampak dve leti do novih volitev, zato v ospredje postavlja tisto, kar združuje in povezuje.

Janez Janša in Borut Pahor Slovenija Nova vlada obljublja devet dni bolniške brez obiska zdravnika

Debirokratizacija in decentralizacija

Med področji, ki jih je po njegovem mnenju mogoče urediti brez finančnih vložkov, je navedel debirokratizacijo in decentralizacijo. Obsežna finančna sredstva pa bo zahtevala ustanovitev demografskega sklada, a mora biti zaradi staranja prebivalstva strateška naloga vlade. 

"Slovenija zmore več, kar trenutno izkazuje. Več je mogoče doseči z ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih finančnih sredstev, in z ukrepi, ki zahtevajo prerazporeditev finančnih sredstev."

Država mora po besedah Janše z decentralizacijo ustvarjati enake izhodiščne možnosti. "Mladim je treba omogočiti kvalitetno izobrazbo, vsem delom države pa je treba omogočiti fizično in storitveno infrastrukturo," je poudaril Janša. "Slovenija je v stanju, ki škodi ne le obrobju, pač pa tudi centru. Ljubljana se duši v prometu, v mesto s 300 tisoč prebivalci, se vsak dan steka 130 tisoč ljudi."

Delovne ure se izgubljajo v kolonah

Na milijone delovnih ur se izgubi v kolonah, nikjer pa po besedah Janše ni videti ukrepov, ki bi to spreminjali. "Zakaj stanovanjski sklad gradi stanovanja v Ljubljani, kjer so cene dvakrat višje kot na obrobju," se je vprašal na predstavitvi. "Zakaj ima vsaka nova institucija, ki jo država ustanovi, sedež v Ljubljani."

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade Anže Petkovšek

Z birokratizacijo se je po besedah najverjetnejšega prihodnjega predsednika vlade ustvarilo protiustavno stanje. „Leta 1992 so v Sloveniji veljali 404 zakoni in 1.555 podzakonskih aktov. Konec lanskega leta smo imeli v tej državi v veljavi 860 zakonov in 20.101 podzakonski akt. Število se je podeseterilo. S tem smo povzročili protiustavno stanje,“ našteva šef SDS.

"V začetku 2013 je bila narejena analiza, kjer smo odkrili primere, ko je leta 1996 neke postopke na ministrstvu v opravljalo 12 ljudi, leta 2013 je iste postopke opravljalo 29 zaposlenih, danes je teh ljudi 33.“

Dodaja, da smo iz stanja, ki ga je leta 1991 definirala ustava, kjer je dovoljeno vse, kar ni prepovedano, prišli v stanje, ki je veljalo pred sprejetjem ustave, da lahko državljani počnejo le tisto, kar je predpisano, a tega ne poznajo, saj je nemogoče poznati 20 tisoč predpisov.

Janez Janša Pogodba Avto Kaj koalicijska pogodba prinaša voznikom?

Zdravstvo kot prioriteta

"V nastajanju je že četrta vlada, ki bo rekla, da je temeljni problem zdravstvo - koalicija stoji in pade na tem, ali bo sposobna reševati te probleme," je poudaril Janez Janša. "Problemi v zdravstvu so rešljivi, ampak ne brez tega, da se tam vzpostavi red, in ne brez tega, da se spremeni in dogradi plačni sistem."

Poleg tega bo v prihodnosti po njegovi oceni potrebno višanje višanje prispevnih stopenj, tako za zdravstvo, kot za oskrbo starejših. "Ampak to višanje bo šlo mimo neopazno, če bomo ustvarjali več, če bo gospodarska rast velika, če bomo odpravil vse te ovire," je dodal.

Spremembe plačnega sistema

Kot je poudaril, imajo mnogi strokovni profili možnost zaposlitve na evropskem in svetovnem trgu, zato visokokvalificirana delovna sila odhaja iz Slovenije v tujino. "Če slovenski javni in zasebni sektor ne bo zmogel tem ljudem izplačevati konkurenčnih plač, bodo odhajali," je poudaril Janša. "Soočali se bomo s situacijo, s katero se deloma že soočamo. Obravnavali vas bodo ljudje, ki v slovenščini ne znajo napisati niti izvida. Večje znanje, kot je potrebno za določeno delovno mesto, bolj ga je treba plačati." Po besedah Janše bodo iz istega razloga potrebne spremembe tudi drugih plačnih sistemov, ne le zdravstvenega.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade Anže Petkovšek

Zasebno in javno šolstvo

Na področju vzgoje in izobraževanja je napovedal širitev zasebnega sektorja. "Brez konkurence ni kvalitete, to se potrjuje že od sumerske civilizacije," je dejal Janša. "Slovenija ne bo javnega šolstva in zdravstva nikoli zamenjala za zasebno, ampak noben sistem, ne javni in ne zasebni, ne bo dobro deloval, če ne bo konkurence in če ne bo izbire."

Janez Janša in Miro Cerar Neuradno Slovenija Dogovor je sklenjen: Janša bo vodil vlado

Uvedba naborniškega sistema

Janša je, kot je že zapisano v koalicijski pogodbi, napovedal vnovično vpeljavo naborniškega sistema. "Ko je Slovenija vstopala v Nato, je ukinila oz. zamrznila naborniški sistem in uvedla profesionalno vojsko," je spomnil Janša. "Slovenija nima vojske, ki bi bila sposobna opraviti naloge obrambe slovenske države, zato vsaj začasno potrebujemo naborniški sistem. To ne pomeni, da bodo ti vojaki odhajali v Nato, ker za to ne bodo usposobljeni, bodo pa lahko med njimi tudi kandidati za profesionalno vojsko."

"Trenutna sestava ni sposobna zagotavljati obrambe države in čee bo šlo tako naprej, čez dve leti niti blefirati ne bomo več mogli."

Evropa po brexitu v veliki krizi

Evropa je po besedah Janeza Janše v težavnem času, ki ga je zaznamoval brexit kot največja katastrofa po ustanovitvi Evropske unije. Zaradi razmer na grško-turški meji je Evropa po besedah Janše v nevarnosti, da se ponovijo razmere iz leta 2015. "Mnogi se sprašujejo, kako to, da Evropa v vsem tem času ni naredila nič," je dejal Janša. "To ne drži, Evropa je v boljši situaciji, ampak tega paketa, s katerim bi se pripravila na izzive, ki jo čakajo, ni dokončala. Pred nami sta dva vrha, na katerem bo prioriteta migrantsko vprašanje, vsi drugi problemi bodo zato zanemarjeni."

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade Anže Petkovšek

Nižja gospodarska rast

Janša je izpostavil tudi nižjo gospodarsko rast - izziva, ki ga, ko je Šarec odstopil, še ni bilo na vidiku. Poudaril je, da je bila rast v prvem četrtletju manj kot dva odstotna, kar je premalo, saj potrebuje Slovenija dve odstotno gospodarsko rast samo za poplačilo dolgov in, če le ta ni višja, ne more investirati. 

"V zadnjih dneh dobivam opozorila iz obstoječih vladnih krogov, da iz obeh sprejetih proračunov zevata po večstomilijonski finančni luknji," je dajal in zatrdil, da bo vlada to obvladala ter pri tem v svojem značilnem slogu pripomnil: "Veliko je tveganje in zelo malo jastogov, če se izrazim v znanem žargonu." Poudaril je, da bo potrebno odgovorno upravljanje z državo, kar lahko pomeni marsikaj, med drugim to, da ne smemo porabiti milijonov za študije o dolgotrajni oskrbi in pri tem ne izgraditi nobenega doma za ostarele. 

Nekaj besed je namenil tudi novi epidemiji koronavirusa in zatrdil, da bo njihova vlada razmere obvladala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • wolf.ata 17:59 03.marec 2020.

    sem včeraj prav napisal-predvidel ,da bo od 46-52 poslancev glasovalo zanj,ker bo sedaj najtežje obdobje vladanja,to je predsedovanje Eu itd.,sedaj pa veselo naprej,

  • francl12 16:19 03.marec 2020.

    Kdaj pa je ta baraba prišla iz zapora?

  • izRODEk 13:33 03.marec 2020.

    Še enkrat in še 100X: SMC poslanci so se IJJ-ju za cca. 150.000€ po glavi pustili nategnit v anus. Ohne vaseline!!!