Mateja Logar: Izjave dr. Pušenjaka so teorija zarote

Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič
Izjave ginekologa dr. Pušenjaka temeljijo na napačnem razumevanju podatkov, je povedala dr. Mateja Logar z infekcijske klinike.
Oglej si celoten članek

"Doktor Pušenjak je že pripravil izjavo na to temo in mislim, da je prav, da upoštevate njegovo izjavo. Te domneve ne temeljijo na znanstvenih dokazih. Gre za eno, tako kot pogosto pri teorijah zarot, za nepreverjena dejstva, za posploševanje podatkov, za izjave, ki so iztrgane iz konteksta. To, da bi bila protitelesa, ki bodo delovala proti novemu koronavirusu, škodljiva za nastajanje posteljice, je neresnično," je dr. Mateja Logar odgovorila na vprašanje, kako komentira izjave enega najbolj znanih slovenskih ginekologov, da bi bilo lahko veliko žensk po cepljenju neplodniih. 

"Gre za minimalno sekvenco petih beljakovin, ki se ujemajo med temi spike proteini in proteini v nastajajoči postelji. Za prepoznavanje takega epitopa pa imunologi pravijo, da je potrebnih vsaj saj 50 do 80 beljakovin, ki se morajo ujemati, se pravi vsaj desetkrat več, kot je tukaj v tej sekvenci. Gre res za teorijo zarote in nepravilno razumevanje podatkov tudi s strani doktorja Pušenjaka," je pojasnila Logarjeva. 

"Priznam, spregledal sem"

O Pušenjakovem komentarju na Facebooku smo poročali že včeraji; v komentarju se je odzval na intervju oxfordskega razvijalca cepiva Johna Bella. Slovenski priznani ginekolog se je tudi sam že odzval na svoj komentar, v izjavi za naš portal je pojasnil, da se je v svojem odgovoru na Facebooku navezal na sterilnost, ki ko omenja intervjuvanec in ki je "dejansko nekaj drugega kot je sterilnost, ki je omenjena v tekstih pod intervjuji in intervju niti ne omenja beljakovine syncytina-1, le kontekst je povezan. Povezava pa je v bistvu spet ponesrečena. Iskreno v svojem odgovoru nenamenoma intervjuvancu v usta polagam nekaj, česar ni izrekel. Priznam, ampak sem spregledal. Intervjuvanec s sterilnostjo misli na "sterilizrajočo imunost", ki je poseben pojem mere za uspešnost cepiva(v pozitivnem smislu), teksti v linkih pod intervjujem pa govorijo o neplodnosti v zvezi z navzkrižno imunostjo med površinskim antigenom na Sars-cov-2 in syncytinom-1 (hud in daljnosežen stranski učinek)."    

Pušenjak nadalje izpostavi, da je bil njegov namen le opozoriti na pomembnost ustreznega in tudi časovno zadostnega testiranja cepiva, preden se ga dovoli uporabiti na človeštvu. 

Pušenjak se je danes na Facebooku profilu še opravičil in ob tem zapisal: "Tresla se je – in žal se še bo - gora, rodila pa se je (že) miš. V nekaj urah se je nabralo dovolj dokazov in relevantnih virov, ki kažejo na zanemarljivo možnost avtoimunega odziva proti proteinu syncytin-1 po cepljenju proti sar-cov-2, ker je razlika v aminokislinski zgradbi prevelika, oziroma skoraj nepremostljiva."

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 20:53 7. December 2020.

    dobro strokovno politično trobilo je to babše.

  • 17:58 7. December 2020.

    prekleti izmeček od babe. ti boš solila nam pamet kaj je teorija zarote in kaj ni. mi sami dobro vem …

  • 17:51 7. December 2020.

    https://www.facebook.com/101017414921399/videos/830959331072898

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.