Zdravje > Aktualno
3701 ogledov

Porodničar se je opravičil zaradi svojega zapisa

mag. Stanko Pušenjak neocelica
Pušenjak se je vsem prizadetim in prestrašenim ter zaskrbljenim iskreno opravičil.

Ta konec tedna je veliko prahu dvignil zapis ginekologa Stanko Pušenjaka, ki je na vprašanje na družbenem omrežju Facebook podvomil v cepivo proti covidu, češ da bi lahko povzročalo neplodnost.

Na njegov zapis so se že odzvali nekateri slovenski strokovnjaki, vključno z infektologinjo Matejo Logar. Strokovnjakinja z Infekcijske klinike je na dopoldanski novinarski konferenci dejala, da Pušenjakove izjave, da bi cepivo lahko povzročilo neplodnost pri dveh tretjinah žensk, temeljijo na napačnem razumevanju podatkov.

O Pušenjakovem komentarju in njegovem odzivu na lastni zapis, smo sicer že pisali; v včerajšnji izjavi za naš portal je ginekolog pojasnil, da se je v svojem odgovoru na Facebooku zamešal dve različni pojmovanji izraza sterilnost.

Ginekolog se je opravičil

Pušenjak se je danes na Facebooku profilu še opravičil in ob tem zapisal: "Tresla se je – in žal se še bo - gora, rodila pa se je (že) miš. V nekaj urah se je nabralo dovolj dokazov in relevantnih virov, ki kažejo na zanemarljivo možnost avtoimunega odziva proti proteinu syncytin-1 po cepljenju proti sar-cov-2, ker je razlika v aminokislinski zgradbi prevelika, oziroma skoraj nepremostljiva. Za mene je s tem ta zgodba zaključena, morebitne valove po cunamiju, prosim, pripišite mediju, ki je izrabil svoj medijski položaj in iz tega kuje klike in dobičke. Sam ne potrebujem nič od tega."

"Je pa v 24 urah postalo nekaj kristalno jasno: zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti, kar do zdaj žal nikjer ni bilo dovolj jasno povedano s strani tistih, ki so za tovrstna pojasnila pooblaščeni, zadolženi in lahko za svoje izjave dajejo tudi zagotovila. Ostali namreč lahko v najboljšem primeru govorimo v pogojnikih ali postavljamo vprašanja. Verjamem, da se imamo vsi iz tega priložnost česa naučiti? Jaz sem se," dodaja.

Zdravnik se "prizadetim in prestrašenim ter zaskrbljenim iskreno opravičuje in ob tem doda. "Opravičujem se tudi za insinuacije v zvezi s holokavstom, ki nam je sicer vsem v trajni opomin in neprijeten spomin. Kljub vsemu si močno želim, da bi dajalci informacij o epidemiji in epidemičnih ukrepih zvišali raven komuniciranja in standarde za potrjevanje in uvajanje vseh postopkov, med katere sodijo tudi cepljenja. Tako bi se vsakršni dvomi v pravilnost in poštenost slednjih sproti, odkrito in transparentno rahljali v enakopravnem dialogu z javnostjo."

Stroka: Navedbe so neresnične

Po objavi novice, da bi lahko cepivo proti covidu-19 povzročilo poškodbe posteljice oz. težave pri njenem nastajanju in s tem splave, se je odzvalo več strokovnjakov s področja imunologije, mikrobiologije, biokemije in infektologije. Navedbe so po njihovih pojasnilih neresnične.

Kot je objavo povzel imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan, bi lahko cepivo povzročilo nastanek navzkrižno reaktivnih protiteles, ki bi bila zaradi strukturne podobnosti hkrati usmerjena proti virusnemu proteinu S in proti človeškemu proteinu posteljice sincitin-1, s tem pa naj bi cepljenje povzročilo poškodbe posteljice in s tem splave.

A kot je poudaril Ihan, je novica o poškodbah posteljice izmišljena in brez znanstvene utemeljitve, saj tovrstnih napovedi o nastanku navzkrižne avtoimunske reakcije ni mogoče dati oz. je mogoče za praktično vsak človeški protein "napovedati" podobno navzkrižno reakcijo, čeprav v praksi vemo, da to ni res.

"Če bi bila možnost navzkrižne avtoimunosti realna, bi tudi okužba z novim koronavirusom povzročila splave pri nosečih ženskah, saj pri okužbi nastajajo enaka protitelesa kot po cepljenju. A tega pojava ni, ginekologi to najbolje vedo," je pojasnil v izjavi, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Poleg tega je protein posteljice sincitin-1 med tistimi proteini, proti katerim imunski sistem vzpostavi toleranco in proti takim proteinom do navzkrižnih avtoimunskih reakcij ne prihaja. "Navzkrižne avtoimunske reakcije značilno nastajajo samo proti človeškim proteinom, ki so normalno 'skriti' pred imunskim sistemom, na primer v centralnem živčevju. V tem primeru lahko nek patološki vnetni proces omogoči imunskemu sistemu, da navzkrižno prepozna lastne proteine in povzroči avtoimunsko reakcijo," je zapisal.

Kot je na Twitterju zapisal biokemik Roman Jerala, tudi vodja skupine za razvoj cepiva na ljubljanskem kemijskem inštitutu, imata dovolj dolgi zaporedji vedno nekaj naključnih podobnosti. Ob tem je spomnil na eno izmed teorij zarot izpred nekaj mesecev, ki je povezovala novi koronavirus z virusom HIV. Dodal je še, da "proti lastnim proteinom ne tvorimo protiteles, ker se navzkrižno reaktivna eliminirajo v razvoju imunskega sistema".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • kkralj 22:17 07.december 2020.

    Hvala g. Pušenjak, Vi novinarji pa preberite, kaj vse je napisal. Napisal je, da je to možno, ampak da ne ve točno. Tako skromnost premore samo Stanko. Vsi tisti, ki pa trdijo, da cepivo zagotovo ne povzroča neplodnosti, se pa ...prikaži več vprašam, kako lahko to s takšno gotovostjo sploh trdijo. Tudi če so ne vem kakšni mikrobiologi in infektologi, odgovora na to nimajo, ker se vse skupaj s Covidom-19 dogaja eno leto. To je pa premalo, da bi lahko vse to vedeli. Bo treba še več raziskav na to temo opraviti.

  • levidesnicar 20:44 07.december 2020.

    Tisti ki pljuvate po g. Pušenjaku , ste bedaki. Verjamem prej temu kar je izpostavil najprej kot temu ko je dan ali dva pozneje se opravčil, da to ni res kar je navajal. Ni strokovnjak, ki bi brezglavo nekaj napisal ...prikaži več in izpostavljal svoje dobro ime. Žal ga ti, ki imajo poseben interes potem kot blisk hitro z grožnjami prisili, da je spremenil mišljenje.

  • levidesnicar 20:38 07.december 2020.

    Kako pa res lahko infektologi vedo, kar trdijo da cepivo čideže dela, brez posledic.