Matej Tonin, novi predsednik NSi, Janšo povabil na kavo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Se bodo odnosi med NSi in SDS izboljšali?
Oglej si celoten članek

"Moja prva poteza bo, da bom vse predsednike parlamentarnih strank povabil na kavo," je danes na najpogostejše vprašanje novinarjev, ali bo NSi po novem sodelovala z Janševo SDS, odgovarjal Matej Tonin, ki je vodenje stranke prevzel po včerajšnjem odstopu dosedanje predsednice Ljudmile Novak.

Tonin: Porušeno zaupanje med strankami je potrebno ponovno zgraditi

"Pogovarjal se bom z vsemi, nikogar ne bom izključeval, sodelovali pa bomo s tistimi, s katerimi si bomo programsko blizu in bodo vzpostavili zaupanje, da Sloveniji želijo dobro," pravi Tonin in poudarja, da je bilo v preteklosti "marsikatero zaupanje, porušeno in ga je potrebno ponovno zgraditi."

Predsednik največje opozicijske stranke je Toninovo vabilo na kavo že sprejel, celo nakazal, da jo bo skuhal sam in pozdravil politične spremembe v NSi.

V Toninovi ekipi nekdanji tesni Janšev sodelavec

Tonin je v svojo ožjo ekipo za podpredsednika, poleg Marije Rogar imenoval še Valentina Hajdinjaka, nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade Janeza Janše. "Dolgo časa sem od strani opazoval dogajanje na politični sceni. Zdaj je tega dovolj."

"Bili ste naša politična mama"

Novakova je vodenje stranke leta 2008 prevzela od Andreja Bajuka. Na volitvah tri leta kasneje se je stranka pod vodstvom Novakove uspešno vrnila v državni zbor, na naslednjih volitvah pa svoj rezultat še nekoliko izboljšala. "Ni bilo veliko mož, ki bi si leta 2008 upalo prevzeti vodenje stranke in začeti sodelovanje z mladimi sodelavci. Bili ste naša politična mama," o zdaj že nekdanji predsednici pravi Tonin.

Novakova: Sodelovanje z SDS da, z Janšo ne

NSi se je v času, ko je je vodila Ljudmila Novak, zelo oddaljila od Janševe SDS. Novakova je tako večkrat poudarila, da je njena stranka pripravljena sodelovati z SDS, vendar ne v primeru, če bo na njenem čelu Janez Janša. V vladi, ki bi jo vodil Janša, NSi pod vodstvom Novakove tako ne bi sodelovala.

Stranko bi moderniziral

"S svojo ekipo želim delovanje stranke modernizirati," pravi Tonin, ki cilja na 10 odstotna podporo volilcev na državnozborskih volitvah, oziroma podvojitev števila poslancev v parlamentu. Nove vsebine, ki jim bo pomlajena ekipa dala prednost, so digitalizacija, varovanje narave in vspodbujanje zdravega načina življenja.

Mlad obraz v NSi Tonin na čelu NSi: "To je njihova priložnost"

Ljudmila Novak: Zmanjkuje mi energije

"Odstop Ljudmile Novak ni povezan z rezultatom na zadnjih predsedniških volitvah, povezan je s pomanjkanjem energije," pravi Tonin. Novakova naj bi stranki dejstvo, da ji "zmanjkuje energije in da želi, da krmilo prevzamejo mlajši", sporočila pred desetimi dnevi.

"Volitve so naporne in stresne moram priznati, da so bile predsedniške volitve zame precej naporne, mladi imajo več energije," pravi Novakova. "Samo veliki ljudje ljudje zmorejo to, da dopustijo, da jih njihovo učenci prerastejo," ocenjuje poslanec Jožef Horvat, ki je prevzel Toninovo mesto na čelu poslanske skupine. Novakova ostaja v stranki in bo kandidirala na parlamentarnih volitvah, na jesenskem kongresu pa jo bodo predlagali za častno predsednico, je napovedal Tonin.

Ljudmila Novak Ljudmila Novak: Marija Terezija bi udarila po mizi in naredila red

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 11:24 4. Februar 2018.

    Slovenski smrdljivi komunajzerji so tak požrešni, da bi še Janšev drek požrli

  • 11:14 2. Februar 2018.

    Imaš posla z vragom, moj naivniToninček

  • 09:23 2. Februar 2018.

    Primerjava plače zdravnik in učitelj učitelj lejko ima nasproti zdravniki plačo na nivoju strojepiske Sem pozna enega učitelja , v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.