Slovenija
13546 ogledov

Ljudmila Novak: Marija Terezija bi udarila po mizi in naredila red

Ljudmila Novak
1/9
Anže Petkovšek Ljudmila Novak, intervju s kandidatko za predsednico države
Odkrito tudi o odnosu z Janezom Janšo in zakaj ni podprla Nove24TV.

Zakaj bi volivci za predsednico izbrali prav vas in ne koga od preostalih osmih kandidatov?
Na to vprašanje vedno najtežje odgovarjam, saj velja rek, da se dobro blago samo hvali. A če odgovorim na vprašanje, zagotovo zato, ker vem, da bi lahko bila dobra predsednica vseh državljanov in sem to na dosedanjih funkcijah že večkrat dokazala. Premorem dovolj čustvene inteligence, simpatijo in empatijo gojim do različnih ljudi. Ljudem rada prisluhnem in jim pomagam reševati probleme. Pogosto mi rečejo, da sem odločna, pokončna in pogumna. Te lastnosti pridejo prav tudi pri opravljanju predsedniške funkcije. In še nekaj, kar mi pravijo številni ljudje, ki me poznajo: politika me ni pokvarila. Na to sem ponosna.

Marjan Šarec Slovenija Marjan Šarec: "Psi, ki so mešani, so bolj odporni, kot tisti z rodovnikom!"
Romana Tomc Romana Tomc, SDS Slovenija Romana Tomc: "Ne gre za Janeza Janšo, Janeza Novaka ali Igorja Bavčarja"

Kaj boste storili za mlade, da bi se jim zdelo vredno priti na volišča in oddati glas za vas?
Moje spodbude so že ves čas namenjene mladim, ker njihovo sveže znanje in potenciale zelo cenim. Menim, da nastaja za državo zelo velika škoda, če odhajajo s svojim znanjem v tujino in se več ne vrnejo. Ta pereč problem pogosto izpostavljam tudi kot poslanka. Nova Slovenija ima zelo dober in konkreten gospodarski program, kjer poudarjamo predvsem, da je dobro delujoče gospodarstvo najboljša socialna politika. To pomeni, da država sprejema ukrepe, ki spodbujajo gospodarstvo, da lahko nastajajo nova delovna mesta, kjer lahko svoja znanja uporabijo tudi mladi. Predsednik mora imeti vizijo, kam naj gre Slovenija. Mora vedeti, kje se v državi zatika, kaj bi morala narediti vlada, prav tako pa mora biti motor pogovorov o prihodnosti države in mladi so pri tem ključnega pomena. Pogovore o prihodnosti je treba voditi tudi v sklopu demografskih sprememb v Sloveniji in premajhnega števila rojstev.

Verjamem pa, da bi udarila po mizi in naredila red in odpravila korupcijo ter izvedla ukrepe proti revščini. Uvajala bi ukrepe, ki so v skladu z zdravo kmečko pametjo in iz potreb, ki bi jih videla med ljudmi.

Predsedniška kandidatka o tem, kaj bi v Sloveniji storila Marija Terezija, če bi danes vladala

Dva od ključnih problemov, s katerima se mladi srečujejo, sta brezposelnost in reševanje stanovanjskega problema. Ste bili kdaj brezposelni in kako ste rešili svoj stanovanjski problem?
Brezposelna sem bila po prenehanju mandata evropske poslanke do izvolitve v državni zbor. Takrat sem si sama vplačevala prispevke, ki tudi meni sedaj niso priznani in sem tudi sama žrtev nelogičnih zakonodajnih sprememb. Ko sem bila brezposelna, sem več časa namenila družini in vodenju stranke, da smo jo vrnili v parlament, zato nisem iskala nove zaposlitve.

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Ljudmila Novak, intervju s kandidatko za predsednico države Anže Petkovšek
Ko sva se z možem poročila, sva pri njem živela zasilno v sobici na podstrešju, dokler nisva v stanovanje preuredila cele etaže. V začetnem obdobju sva morala biti zelo skromna. Oba sva imela redno zaposlitev, zato sva lahko počasi dograjevala stanovanje, tudi ob pomoči staršev. Danes mladi pogosto nimajo zaposlitve in ne morejo dobiti kredita. Če jim starši ne morejo pomagati, se težko osamosvojijo. To je problem. V NSi intenzivno razmišljamo o rešitvah, ki bodo pomagale mladim v prehodnem obdobju, ko nimajo redne zaposlitve.

Kaj je po vaše največja napaka, ki jo je med predsednikovanjem storil zdajšnji predsednik Borut Pahor?
Za razliko od Boruta Pahorja se sama gotovo ne bi zadovoljila z informacijo, da urad za preprečevanje pranja denarja preiskuje neko sumljivo dejanje, ne da bi nato vprašala, kaj je urad odkril in ugotovil ter ali so povzročitelji pranja denarja odgovarjali. Enako je z bančno luknjo. Narobe je, da bank nismo sanirali že leta 2010, zato se je zadeva stopnjevala in smo morali kasneje dati zanje še več denarja. Tretja stvar je TEŠ 6, za katerega vemo, da se je projekt v času Pahorjeve vlade podražil s 600 milijonov na 1,3 milijarde evrov. To je enormno povečanje in predsednik vlade ne more reči, da je za to odgovoren minister. Vemo, da so se v tisti vladi ministri prepirali, kdo bo imel večji vpliv, predsednik vlade pa je tisti, ki mora narediti red in nosi objektivno odgovornost.

Ker ste omenili bančno luknjo, kaj menite o izbrisu podrejenih obveznic in delnic?
Vsekakor je to potekalo v zelo nejasnih okoliščinah. Pristojne institucije, ki imajo vse potrebne instrumente in podatke, bodo morale pogledati, ali je bilo to res potrebno. Po mojem mnenju ni bilo potrebno.

Kaj boste storili kot predsednica, če bo državni zbor sprejel zakon, za katerega boste ocenili, da je etično sporen oz. krši ustavo, glede na to, da boste kot predsednica prisegli, da boste ravnali po svoji vesti?
V tem smislu bi dopolnila pristojnosti predsednika republike, da bi imel možnost veta, če bi menil, da je nek zakon protiustaven. Predsednik zapriseže, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi močmi delal za dobrobit vseh državljanov in države. Če mora varovati ustavni red in se mu porajajo dvomi, takega zakona ne bi smel podpisati, ampak bi moral imeti možnost, da ga predhodno pošlje v ustavno presojo. Ta pristojnost predsedniku manjka in na to opozarjajo tudi ustavni pravniki.

Nove24TV nisem podprla, ker sem ocenila, da gre za ozek strankarski projekt in interes. In to se danes tudi dogaja.

Se čutite sposobni, da bi v primeru vojne ali izrednega stanja vodili državo in vojsko? Na podlagi česa ste v to prepričani?
Če si izvoljen za predsednika države in imaš zaupanje državljanov, moraš seveda biti pripravljen tudi na take primere. V vsakem primeru bi se oprla na strokovnjake in svetovalce. Vojsko vodi strokovno usposobljen kader, predsednik pa ima politično funkcijo in je v tem smislu poveljnik oboroženih sil. Kot politik mora sprejeti pomembne odločitve, ki naj bodo dobro premišljene in pretehtane skupaj s strokovnjaki s tega področja.

Če boste izvoljena za predsednico, katero državo boste najprej obiskali?
Zagotovo najprej sosednje države. To je seveda odvisno tudi od povabila.

Tudi Hrvaško?
Tudi. S Hrvaško imamo najdaljšo mejo in številna odprta vprašanja. Zagotovo je tak obisk potreben in pomemben.

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Ljudmila Novak, intervju s kandidatko za predsednico države Anže Petkovšek
Kateri je po vašem trenutno največji problem Slovenije, katerega reševanje bi morali postaviti na prvo mesto?
Problemov imamo kar veliko. Sama hočem predvsem bolj pravično državo, v kateri bi bili pred zakonom vsi državljani enaki in ne bi imeli občutka dvojnih meril. Zdaj prevladuje občutek, da za navadne ljudi, ki morajo plačevati zelo visoke kazni za male prekrške, veljajo ena pravila, na drugi strani pa imamo osebe, ki so odgovorne za bančno luknjo, korupcijo in bančni kriminal, a jih roka pravice ne doseže.

Potem so tu vse tiste reforme, ki jih mora Slovenija nujno sprejeti, ker nam že teče voda v grlo. Potrebna je reforma zdravstva, kjer ministrica sicer predlaga neke rešitve, a gredo v napačno smer. Nujna je reforma pokojninskega sistema, v katerega mora država že sedaj letno dodajati 1,3 milijarde evrov. Nujna je reforma davčnega sistema, s katero bi lahko privabili več tujih vlagateljev in zato pripravili tudi ustrezno prostorsko zakonodajo. Zaradi slabe demografske slike potrebujemo spodbudno družinsko politiko. Demografska slika je težava, zaradi katere moramo prilagajati tudi ostale sisteme. Če se letno rodi deset tisoč otrok premalo, imamo zaostanek, hkrati pa se prebivalstvo stara. Posledično imamo več zdravstvene oskrbe ter daljše čakalne dobe.

Potrebna bi bila tudi reforma delovnopravne zakonodaje, ki bi bila bolj fleksibilna ter bi tako pripomogla k večji zaposlenosti. Delodajalci, ki ne vedo, kakšna bo prihodnost, se bojijo zaposlovati, zato je več prekarnega in študentskega dela. Za vmesni čas, če kdo izgubi službo, v našem programu predlagamo poseben sklad. Kategorije, kot so težje zaposljivi ali invalidi pa morajo seveda imeti posebno zaščito.

Kaj konkretno bi bilo potrebno storiti, da se bomo končno nehali pogovarjati o domobrancih in partizanih in se posvetili reševanju aktualnih problemov?
Vedno je potrebno iskati resnico, saj le ta osvobaja. Vemo, da ta del naše zgodovine ni črno-bela zgodba, potrebno jo je osvetliti z različnih zornih kotov. To morajo narediti zgodovinarji. Če to počnemo politiki, postane tema zelo ideološka in ljudje se polarizirajo. Zgodovinarji morajo napisati resnico, da se nekateri ne bodo še vedno čutili prizadete, saj še zdaleč niso bili vsi kolaboranti, ampak je bilo pobitih veliko nedolžnih ljudi. Sama sem k reševanju te tematike pripomogla tako, da sem bila predlagateljica zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Grobišča se urejajo in zadovoljna sem, da je tako. Nikakor pa ne odobravam zlorabljanja teme za nove delitve.

predsedniška palača Volitve Slovenija V zadnjem trenutku še ena kandidatka, ki bo izzvala Pahorja

Ali smo Slovenci resnično tako razdvojeni na leve in desne ali je to bolj igra, ki jo izkoriščajo (te) politiki?
V vsakdanjem življenju, ko smo v različnih službah, moramo sodelovati z različnimi ljudmi, ki imajo različna prepričanja. Sama nisem imela nikoli težav s tem. Zame je najprej pomembno, kakšen je nekdo kot človek, vse ostalo je drugotnega pomena. Določeni politiki in političarke pa seveda delajo na delitvah, s pomočjo katerih si nabirajo glasove, česar ne odobravam.

Od osamosvojitve naprej so na volitvah zmagovale pretežno levo usmerjene stranke in politiki. Kaj je razlog, da desnemu polu ni uspelo prodreti na oblast oz. le za kratek čas?
Ko je na volitvah zmagal Demos, smo krščanski demokrati dobili največ glasov. Krščanska demokracija in druge desne stranke so odigrale pomembno vlogo, a že sam Demos ni bil le desno orientiran, ampak so bile v njem stranke, ki so bile že takrat levo usmerjene. Na volitvah odločajo predvsem sredinski volivci. Tisti, ki prihajajo z levega pola, so imeli več političnih izkušenj, saj desnica ni sodelovala v enopartijskem sistemu, ki ga je obvladovala levica. Desnica ni imela izkušenj, sredstev ter politično izkušenih ljudi in zato se je težje znašla. Levica se je ob osamosvojitvi samo preobrazila v podobo demokratične stranke, pri tem pa je imela za seboj tudi medije in denar. Zato je bilo sorazmerno enostavno obvladovati celotno politiko v državi.

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Ljudmila Novak, intervju s kandidatko za predsednico države Anže Petkovšek
Omenili ste medije. Niste podprli nove televizije Nove24TV?
Ne. Ker sem ocenila, da gre za ozek strankarski projekt in interes. In to se danes tudi dogaja.

V kakšnem odnosu ste z Janezom Janšo?
Občasno ga vidim na seji državnega zbora.

Bi lažje sodelovali z SDS, če bi Janša odstopil mesto komu drugemu?
Ne vtikam se v to, kakšnega predsednika ima neka stranka. Nova Slovenija z SDS ob konstruktivnih projektih v parlamentu sodeluje. Njihova stvar je, katerega predsednika imajo. Sem pa že večkrat povedala, da zaradi slabih izkušenj in načina delovanja s predsednikom SDS težko sodelujem.

Ste si ogledali finalno tekmo Eurobasketa?
Seveda. In ob prihodu košarkarske ekipe v Ljubljano sem šla naše zlate fante za kratek čas tudi pozdravit.

Kako komentirate dejstvo, da imata dva letošnja največja slovenska junaka v priimku končnico ć?
V Sloveniji je veliko priseljencev iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki so enakopravni člani slovenske družbe in zasedajo tudi druge pomembne položaje v državi. Pomembno se mi zdi, da nekdo, ki se preseli v Slovenijo, sprejme novo domovino, spoštuje naše zakone in našo kulturo ter je enakovreden člen naše družbe.

Katere kvalitete manjkajo slovenskim politikom, da bi se lahko po priljubljenosti primerjali z Dragićem?
To se težko primerja. Ko so športniki dobri, ko zmagujejo, so zelo priljubljeni. Kakor hitro pa se jim zalomi, so tudi oni deležni kritik. A vedno se ne da zmagovati, zato ni prav, da se ob prvem porazu spravijo nanje. Spomnimo se na Petra Prevca. Dokler je zmagoval, je bil naš junak ... Rezultati ostanejo, spoštujmo to, kar je nekdo naredil. Vedno ne moremo biti uspešni, tako je v športu in tudi drugje.

Povedali ste, da je vaša politična vzornica Angela Merkel. Zakaj?
Ker je že dolgo kanclerka in vodi najuspešnejše gospodarstvo v Evropi. Je modra ženska, predlaga dobre ukrepe in je poštena. Nemci ocenjujejo svojo državo kot pravično državo. Zakoni tam veljajo, ni dvojnih meril. V Nemčiji ljudje verjamejo v državo in institucije, pri nas pa ne, saj imamo dvojne standarde. Imamo v nebo vpijoče primere, a se nič ne zgodi. To v družbo vnaša nezaupanje in ljudje ne verjamejo več v državo.

Ste Merklovo podpirali tudi, ko je odprla in nato zaprla meje beguncem?
Lahko rečem, da je to edina stvar, v kateri se nisem popolnoma strinjala z njo. Ko je rekla, da so vsi dobrodošli, si po moji oceni ni čisto dobro predstavljala, da se bo zgodil tak val migracij. Ona je govorila o beguncih, a vemo, da so v valu migracij predstavljali begunci manjši delež v primerjavi z ekonomskimi migranti, ki so iskali priložnost, da pridejo v zahodno Evropo. Sedaj so to omejili, a vemo, da Nemčija že desetletja sprejema migrante. Če je gospodarstvo rastoče, potrebuje delovno silo, zato je v Nemčiji to običajno. Pri nas takega števila migrantov ne bi mogli integrirati. Vemo, da imamo tudi v Sloveniji vsako leto nekaj tisoč ekonomskih migrantov, ki delajo predvsem v deficitarnih poklicih.

Ste bili kdaj dobrodelni? Kdaj, kako in komu darujete?
Name se velikokrat obračajo ljudje v stiski. Pogosto dajem tudi Karitasu, prispevam za misijone, tudi znotraj stranke sem organizirala dobrodelne akcije ali pomagala ljudem, ki so se znašli v stiski ali so jih prizadele naravne in druge nesreče. Darujem tudi invalidskim organizacijam. Ne želim se s tem hvaliti, predvsem pa bi rada, da bi bilo takih potreb čim manj. Že prej sem rekla, da je najboljša socialna politika dobro delujoče gospodarstvo, v katerem imajo ljudje službe, s katerimi toliko zaslužijo, da lahko poskrbijo za svoje družine. Humanitarne organizacije in socialni prejemki naj bodo za tiste, ki si res ne morejo pomagati. Sem zagovornica delovnih ljudi in menim, da se mora vsak človek potruditi in v prvi vrsti najprej sam poskrbeti zase in za svojo družino. V kolikor se to ne izide, pa pridejo na vrsto druge institucije.

Kaj v življenju najbolj obžalujete in bi ravnali drugače?
Ne spomnim se res velike stvari, za katero bi lahko rekla, da sem zelo zgrešila. Seveda sem v življenju naredila tudi nekaj napak. Če naredim napako, se vedno vprašam, ali jo je mogoče popraviti. Če to ni mogoče, pa se poskušam nekaj naučiti iz nje.

referendum drugi tir Vrstni red predsedniških kandidatov Slovenija Vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Na koga se obrnete, če se ne morete odločiti, strokovna mnenja pa so deljena?
Odvisno, za kaj gre. Če gre za politična vprašanja, se zagotovo posvetujemo znotraj stranke. Če gre za osebne odločitve, pa se posvetujem z družino. Če gre za odločitve, kjer potrebujem strokovno mnenje, se posvetujem s strokovnjaki. Pri pomembnih odločitvah pa pustim, da nekaj časa zorijo, jih dobro premislim in se nato odločim. Težkih odločitev ne moreš sprejeti čez noč, včasih ti ljudje pri tem ne morejo pomagati, ker moraš določene odločitve sprejeti sam.

Bi se kot predsednica udeležili parade ponosa?
Kot predsednica države morda, a sedaj te potrebe ne čutim. V funkciji predsednice Slovenije bi se tudi sicer udeleževala različnih prireditev. Ob tem bi presojala, kateri dogodki so najbolj pomembni in kje ljudje potrebujejo spodbudo.

Vaš najbolj priljubljeni kotiček v Sloveniji?
Vas Imenje v Moravški dolini, kjer sem sedaj doma, in Zgornja Velka na Štajerskem, kjer je moj rodni kraj.

Kako ocenjujete dejstvo, da imamo med predsedniškimi kandidati kar pet kandidatk in štiri kandidate, a do sedaj še nobene predsednice države?
Res je, toliko kandidatk do sedaj še ni bilo. Morda je tudi moja kandidatura koga spodbudila, da je predlagal žensko kandidatko. Sama menim, da bi bil čas, da slovenska ženska, ki je v preteklosti nemalokrat podpirala tri vogale pri hiši ali na kmetiji, pride tudi na mesto predsednice Republike Slovenije.

Zdaj prevladuje občutek, da za navadne ljudi, ki morajo plačevati zelo visoke kazni za male prekrške, veljajo ena pravila, na drugi strani pa imamo osebe, ki so odgovorne za bančno luknjo, korupcijo in bančni kriminal, a jih roka pravice ne doseže.

Menim, da ženske v politiki in na vodilnih mestih nismo v enakovrednem položaju in se moramo bolj potruditi in bolj dokazovati kot moški. Tega ne govorim na pamet, ampak iz lastnih izkušenj. V zgodovini imamo nekaj pomembnih in močnih žensk, ki so pomenile prelomnico.

Bi katero izpostavili?
Sama večkrat izpostavim Marijo Terezijo, ki je s pametnimi reformami vladala 40 let in postavila več ukrepov, ki še danes veljajo. Spomnimo se samo na ukrep obveznega sajenja krompirja, ki je marsikje odpravil lakoto. Ob poti je dala posaditi drevorede hrušk tepk, da so živina in vozniki imeli možnost okrepčila. Veliko ukrepov je izvedla zaradi potreb, ki jih je videla med ljudmi. So ženske, ki so zaznamovale zgodovino, ker so znale prisluhniti potrebam ljudi. Te so moje vzornice.

Kaj bi naredila Marija Terezija, če bi sedaj živela v Sloveniji?
To je težko primerjati, ker so bile takrat drugačne razmere. Verjamem pa, da bi udarila po mizi in naredila red in odpravila korupcijo in izvedla ukrepe proti revščini. Uvajala bi ukrepe, ki so v skladu z zdravo kmečko pametjo. Marija Terezija je imela tudi bralca zakonov, preprostega človeka. Če je on razumel zakon, je pomenilo, da je bil zakon dober in ga bodo razumeli tudi navadni ljudje. Mi pa imamo danes zakone napisane za pravnike, pa še ti se mnogokrat med sabo ne morejo sporazumeti o pravi vsebini zakona. Če bi v Sloveniji uvedla bolj preprosto zakonodajo, bi veliko naredila.

Katerega vprašanja vam v predsedniški volilni kampanji do sedaj še niso zastavili, pa menite, da bi ga morali?
Tekom kampanje so mi postavili že toliko vprašanj, da vam težko pravilno odgovorim.

Za zaključek …
Kot političarka si prizadevam, da bi bila naša država bolj poštena in pravična, da bi ljudje na vodilnih funkcijah ravnali odgovorno ter da bi politiki delali v dobrobit ljudi. Želim si, da bi Slovenci videli vse pozitivne potenciale naše domovine in bi vsi delovali za isti cilj. To pa je uspešna Slovenija, kjer se ljudje medsebojno spoštujejo in optimistično zrejo v prihodnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • borut08 18:28 20.oktober 2017.

    Ma sej je vseen kdo je predsednik,kva pa kateri naredi?Lopovscino podpirajo oziroma sadelujejo zreven saj z 3.000 evri ne morejo preziveti,tko pravijo.Ne povedo koliko so npr...zasluzili z delnicami pivovarne lasko,merkatorja itd...

  • McClain 03:26 20.oktober 2017.

    Ljudmila smo že vse videli in ne pozabljamo. Mlačna in zdrizasta, s podporo Kučanu pa zasrala kariero. In prav je tako.

  • pje 13:10 19.oktober 2017.

    O joj, jojna ojoj,... Že gledam jo težko kaj šele poslušam isto ovo Angelico. Zato niti ta niti ova ne dobi moj glas! Najprej pa bilo treba naredit en zakon, da vse obljube ,ki jih da vsak kandidat pred volitvami ...prikaži več in je potem izvoljen in da danih obljub ne izpolnjuje se ga takoj odstavi zabriše na cesto oz. v zapor!