Matjaž Jereb: Zdravimo 42-letnega bolnika brez pridruženih bolezni

Od 700 okuženih jih bo čez deset dni 70 potrebovalo bolnišnično zdravljenje.
Oglej si celoten članek

"Epidemiološke razmere glede covid-19 so se v zadnjih 14 dneh in predvsem v zadnjih dneh močno poslabšale," je na današnji tiskovni konferenci povedal vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb. "Število bolnikov strmo raste, dejansko nas skrbi, kaj bo v naslednjih dneh. Približno deset odstotkov okuženih bolnih posameznikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, dvajset odstotkov od teh intenzivno nego. Ob 700 okuženih lahko pričakujemo, da bo čez deset dni okoli 70 bolnikov potrebovalo bolnišnično zdravljenje, 15 med njimi na oddelkih za intenzivno zdravljenje."

Covid-19 Zdaj tudi uradno: Nove okužbe podrle vse rekorde

"Zdravstveni delavci bomo opravili svoje delo, z vsem trudim, vendar je dejstvo, da sami ne moremo biti uspešni. Uspešni smo lahko samo kot celotna družba. Pomembno je, da se vsak posameznik drži priporočil glede nošenja mask, razkuževanja in vzdrževanja distance." 

Matjaž Jereb

Intenzivni oddelki so ozko grlo

Intenzivni oddelki so po besedah Jereba ozko grlo, saj znaša povprečni čas zdravljenja na teh oddelkih 14 dni in več. "Ti bolniki zelo dolgo ležijo na teh oddelkih, zmanjkuje nam postelj, na katere bi lahko te bolnike sprejemali," je poudaril Jereb. "Postelje, ki smo jih pripravili za covid-19 bolnike so zasedene, moramo širiti kapacitete. A tu imamo problem, ker nam manjka usposobljenega kadra. Teh ljudi nam primanjkuje, do neke mere bomo to premostili s premeščanjem kadra, a to v nedogled ne gre. Poleg tega se je treba zavedati, da imamo številne bolnike z ne-covid boleznimi, ki prav tako potrebujejo bolnišnično in intenzivno zdravljenje." 

Zdravje V URI Soča okužen zaposleni, zaprli oddelek z zelo zahtevnimi pacienti

Na Oddelku Intenzivne terapije Infekcijske klinike imajo trenutno 16 kritično bolnih posameznikov s hudo poškodbo pljuč, ki potrebujejo mehansko predihavanje. "Na našem oddelku je en bolnik star 42 let, brez resnih pridruženi bolezni," je navedel Kacin. "Ocenjujemo, da je okužen vsak 150 Slovenec."

"Kar se načrta širjenja tiče, je izdelan, ortopedska klinika je prva rezerva možnost, tja se še nismo širili, glede na razmere bomo to storili v naslednjih dneh," je povedal Jereb. Na vprašanje, ali razmišljajo o vpoklicu upokojenih zdravnikov, pa je odgovoril: "Razmišljamo o marsičem, a se mi to ne zdi dobra ideja. Gre za osebe, ki so ogrožena populacija, s tem problema ne bomo rešili, rešimo ga lahko le kot celotna družba, tako da se držimo ukrepov."

Katere zdravstvene storitve bodo odpadle?

Ti pogovori tečejo že zadnjih 14 dni. Ocena, kaj lahko preložimo na kasnejše obdobje, so stvar posameznih strokovnih kolegijev, verjamem, da bodo opravili svoje delo in se pravilno odločili.

Matjaž Jereb

Glede velikega deleža zdravstvenega osebja, ki je okuženo s covidom-19, pa je dejal, da se zdravstvene delavce testira v precej višjem odstotku kot populacijo. Da bi testirali vse, se mu ne zdi dobra ideja, to bi po njegovem mnenju prišlo v poštev pri ključnem zdravstvenem kadru, saj imamo na nekaterih področjih manj kot deset usposobljenih posameznikov.

Lažno negativen test lahko vodi v katastrofo

"Nekritično testiranje je lahko dodatna nevarnost, če samo testiramo nam lahko negativen izvid da lažno varnost, sploh če ste imeli nevaren stik. Popolnoma vseh zanesljivo ne bomo testirali," je dejal. Hitri testi, njihova zanesljivost se pri nas še preverja, je po Jerebovih besedah morda primerno za tiste skupine, kjer je verjetnost okužbe majhna, "sicer lahko lažno negativen izvid vodi v katastrofo".

Opozoril je še, kako pomembno je, da bolnikov, ki imajo covid-19 ne stigmatiziramo. "Pomembno je, da se podatek o okužbi širi v okolico, saj bomo le tako lahko preprečili nadaljnje širjenje bolezni in prekinili neugoden trend," je še dejal Jereb. "Največ, kar lahko naredite za družbo in sebe, je, da ostanete doma, v kolikor to ni vezano na nujen odhod od doma zaradi službe ali neodložljive obveznosti."

Covid-19 O teh ukrepih bo vlada odločala še danes: V šolah novosti že v ponedeljek

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 18:19 14. Oktober 2020.

    Res ste bedni s temi vsiljivimi novicami. Ko jih bo 500 v enem tednu, potem se pa oglašajte.

  • mph
    13:53 14. Oktober 2020.

    Zdravite ja ENEGA te starosti ... koliko pa do sedaj? Če 1 od milion umre, ker JE bil pripasan v …

  • 13:08 14. Oktober 2020.

    Šarec je kriv 🤣🤣🤣😂😂😂

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.