Slovenija
27353 ogledov

O teh ukrepih bo vlada odločala še danes: V šolah novosti že v ponedeljek

Seja vlade vlada janševa vlada Vlada RS
Vlada bo poleg tretjega svežnja iz oranžnega paketa sprejela tudi nekatere dodatne ukrepe.

V torek je bilo po neuradnih podatkih potrjenih več kot 500 novih primerov okužb z virusom Sars-CoV-2. "Dneva še ni konec, končnih številk ne moremo predvideti," je na včerajšnjih Odmevih na RTV SLO povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Razmere niso dobre, zato se je vlada danes usklajevala o tretjem svežnju, tako o modalitetah posameznih ukrepov kot tudi o morebitnih dodatnih ukrepih. O tem je potekal pogovor z ožjim delom ministrov in eksperti svetovalne skupine, tako da bo vlada do jutri pripravila vse dokumente, ki so potrebni ne le za sprejem odločitve, ampak tudi za njeno udejanjanje." 

"Mislim, da je prav, da se pripravimo na veliko številko, ki nas bo zresnila in pripeljala v stanje, ko si bo vsakdo poiskal masko in si jo nataknil tudi zunaj." 

Jelko Kacin

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Neuradno: Danes nov rekord, več kot 500 okužb

Ukrepi iz tretjega oranžnega svežnja so znani in vključujejo: 

1. zaprtje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne

2. zaprtje gostinskih lokalov

3. frizerski in kozmetični saloni imajo lahko v prostoru le eno stranko

4. splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih

5. zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe

6. možnost zapor ali karanten posameznih občin ali regij,

7. prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah.

V prostoru ena stranka in ena frizerka

"O vsakem od teh ukrepov je tekel pogovor," je na včerajšnjih Odmevih povedal Kacin. "Ker vlada ni bila v celotni sestavi - odsotni so bili nekateri ministri, ki bodo pripravili te dokumente, končne odločitve še ni. Pripraviti bo treba gradivo, a tisto, kar je najmanj sporno, je, da bo frizer lahko obdeloval samo eno stranko na enkrat. To je že vsakomur bolj ali manj jasno, tako kot to, da je mogoče novo stranko v prostor na pošti ali banki spustiti le, če je na enega človeka 20 kvadratnih metrov."

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Izpolnjeni pogoji za zaprtje gostiln, naslednji korak je šolanje od doma

Omejitve v fitnesih in na športnih vadbah

Dodal je, da tudi v fitnes centrih "zagotovo ne bo veliko zainteresiranih". "Da bi tja hodili, če kdo želi, je to individualna vadba, ampak razmere so preresne, da bi se s tem ukvarjali na tak način, kot da je to neka akademska razprava," je poudaril Kacin. "Gre za zajezitev virusa in za to, da bi Slovenija v teh težkih razmerah vendarle ohranila tisto, kar je svetla točka - doslej smo bili med tistimi, ki imajo najmanj smrtnih žrtev glede na število okuženih - naredili bomo, da bo tako tudi v prihodnje."

Maske covid koronavirus družina Covid-19 Slovenija Krizni sestanek vlade. Zapiranje po upravnih enotah?

Pri gostilnah lokalne omejitve?

Glede gostinskih lokalov ni izključil omejenosti ukrepov na določeno lokalno območje. "Slovenija je različno okužena," je poudaril Kacin. "Ministri mislijo in se strinjajo, da je treba tistim regijam, kjer so do sedaj zdržali z nizkim številom okuženih, vendarle priznati to kvaliteto življenja in ukrepe uvajati tam, kjer so nujno potrebni in res utemeljeni."

Bled Slovenija Bodo bone podaljšali? Tako odgovarjajo zdaj.

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Nenujne zdravstvene dejavnosti

O zaprtju nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnostih pa je dejal: "Dogodki v UKC Ljubljana so pravzaprav po definiciji pripeljali do tega, da se  nekatere dejavnosti opuščajo. Elektiva ostaja ob strani, preveč je novih bolnikov, ki jih je treba sprejeti. Pri tako velikih številkah je treba videti naprej - iz teh okuženih se bo čez nekaj dni razvila bolezen, nekateri bodo potrebovali hospitalno obravnavo."

Gostinski lokal v času koronavirusa Zapiranje? Slovenija To sporočajo gostinci, kozmetiki in frizerji

V šolah spremembe že v ponedeljek

Kacin je tudi za šole napovedal nove ukrepe. "Zagotovo tak režim, kot je bil do sedaj, ne more iti naprej," je poudaril. "Treba je poskrbeti za večjo varnost učiteljev, šola je šola, ko so v njej učitelji - pri tem se je treba vprašati, ali nismo morda prehitevali s kako odločitvijo, pri kateri so nekateri vztrajali. Zavarovati je treba tako učitelje kot učence."

Za šole bodo novi ukrepi po besedah Kacina začeli veljati v ponedeljek, preostali pa verjetno že prej. "Vlada bo do srede pripravila vsa potrebna gradiva, da o njih odloči in jih uveljavi," je napovedal Kacin. Pri tem ni izključil tudi razglasitve epidemije: "Lahko se zgodi tudi to. Kdaj se bo to zgodilo, bo odvisno od hitrosti širjenja virusa. Mi si želimo, da bi ukrepi prijeli in bi zdravstveni sistem zdržal, a to bo mogoče le, če sodelujemo vsi. V Evropi se razmere povsod slabšajo, tudi mi nismo nobena izjema." 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Šolanje na daljavo bi združili s krompirjevimi počitnicami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 17:04 14.oktober 2020.

    Virus je prinesla vlada iz tujine med dopusti saj so neodgovorno dovolili in spreminjali kriterije za vstop v Slovenijo .

  • kapibara 09:27 14.oktober 2020.

    Ga imam v petek 23- upam da pridem, enkrat že preloženo.. pisal na naslov zobarce, pa jo druga nadomešča, čudno da ni narejene prevezava..

  • Decko 09:11 14.oktober 2020.

    Več ukrepov, več viroze, kdo tle koga na.....????