Slovenija
54724 ogledov

Bodo bone podaljšali? Tako odgovarjajo zdaj.

Bled
1/3
Medtem ko nas vladni govorec Jelko Kacin prosi, naj delamo od doma ter se nikar ne družimo, nas ministrstvo za gospodarstvo spodbuja, naj čimprej izkoristimo turistične bone.

Glede na to, da smo včeraj izpolnili pogoje za sprožitev tretjega paketa ukrepov, med katerimi je tudi zaprtje gostinskih lokalov, nas je zanimalo, ali na ministrstvu za gospodarstvo zaradi ogromnega števila okuženih s covidom-19, zaradi česar nas pristojni pozivajo, naj ostanemo doma, razmišljajo o podaljšanju veljavnosti turističnih bonov.

"Podaljševanje veljavnosti bonov zaenkrat ni predvideno. Uvedba bona je ukrep za pomoč na področju turizma in gostinstva ter spodbujanja domače potrošnje, ki bo kot gospodarska panoga še dolgo okrevala zaradi posledic epidemije COVID-19. Ukrep je bil uveden zaradi ohranitve obstoja dejavnosti in zaposlenih v gostinstvu in turizmu ter lažjega ponovnega zagona dejavnosti po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije COVID-19. Naše aktivnosti in spodbude državljanom so zato usmerjene k čimprejšnji unovčitvi bonov, saj bomo na ta način lahko največ doprinesli k čimprejšnjemu okrevanju slovenskega turizma," so nam odgovorili na ministrstvu za gospodarstvo.

Odločitev bo padla po jesenskih počitnicah

Dodali pa so, da bodo stanje na področju koriščenja turističnih bonov preučili po jesenskih počitnicah in po potrebi vladi predlagali ustrezne rešitve. Še pred jesenskimi počitnicami bi lahko po trenutnih trendih razglasili epidemijo. Janez Janša je zvečer po seji vlade napovedal, da bo veljavnost turističnih bonov podaljšana. 

V prvi fazi epidemije sicer zaprtje hotelov še ni predvideno, ta ukrep je predviden v drugem paketu rdeče faze ukrepov, ko bo v bolnišnicah že več kot 300 bolnikov s covidom-19, od tega 50 na intenzivni negi. Hkrati z zaprtjem hotelov je predvideno tudi zaprtje osnovnih šol in omejitev gibanja med pol enajsto zvečer in pet zjutraj.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je že konec julija napovedal, da bo odločitev o morebitnem podaljšanju roka padla proti koncu leta glede na to, koliko bonov bo ostalo neizkoriščenih, bi pa za podaljšanje roka potrebovali soglasje Evropske komisije.

Če ne bi bilo epidemije, bi morda še nekako šlo

Do ponedeljka 12. oktobra do štirih popoldne je bilo unovčenih 891.989 bonov v skupni vrednosti 121.902.349,05 evrov. Precej več kot pol ljudi (56,4 odstotka) bona tako še ni izkoristilo, po vrednosti pa je bila doslej unovčena le dobra tretjina bonov.

Kot kaže pa bo v prihajajočem obdobju koriščenje zaradi ponovnega izbruha covida-19 oteženo, če ne celo onemogočeno. Mimo je tudi glavna turistična sezona, a je bilo kljub temu prve tri septembrske konce tedne ob sobotah in predvsem ob nedeljah unovčenih veliko turističnih bonov. Občutno manj bonov kot med poletnimi počitnicami pa je unovčenih med tednom.

 | Avtor: FURS FURS

Od 6. oktobra, ko smo zadnjič poročali o bonih, do 12. oktobra ob štirih, je bilo unovčenih 33 tisoč bonov v vrednosti 4,6 milijona evrov, kar je povprečno 5506 na dan. Če bi s tako dinamiko nadaljevali do konca leta, bo unovčenih še dobrih 430 tisoč bonov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • jakec1575 10:11 14.oktober 2020.

    maja sem napisla, da bomo vnocili 1/3 bonov :D nisem se motil. 1/3 po vrednosti. kar skrbi je, kam bo sel preostali denar. naj bi se vrnil v proracun, a eni ze sanjajo, da bo sel za novi turisticni holding, ...prikaži več kjer se ga bo fino kradlo. :) padavlada upam, da dojamete. tudi ce niste za leve, levake. tako ne gre vec naprej.

  • sam1 10:03 14.oktober 2020.

    Ti boni bodo v končni fazi stali davkoplačevalce vsaj 10x toliko,kolikor so vredni,ampak glavno je,da se Počivalšek tolče po prsih,kakšen biznis je naredil,čeprav so pričakovani rezultati pod pričakovanjem,ampak jih bodo podaljševali,dokler ne bodo v žepe pospravili kolikor so si zadali v glavo....

  • munja 09:15 14.oktober 2020.

    Nobenih podatkov ni zaslediti o stanju naših zdravilišč oz. toplic. Ali tam ni okužb?