Slovenija
134443 ogledov

Janša: Od ponedeljka dalje šola od doma

Janez Janša
1/2
Tamino Petelinšek/STA
„Smo nekje med oranžno in rdečo fazo. Število okužb in obolelih narašča. Glede na načrt, ki je bil sprejet pred časom, sprejemamo ukrepe, za katere upamo, da bodo zajezili širjenje okužb,“ je povedal predsednik vlade Janez Janša, ki je napovedal nove ukrepe za vso državo, nekatere pa le za 'rdeče' občine.

"Od dvanajstih regij je sedem obarvanih v rdeče, kar pomeni, da je na 100 tisoč prebivalcev več kot 140 okuženih. Nekatere ukrepe bomo sprejeli za vso državo, nekatere selektivno glede na situacijo v regiji. Ukrepi bodo jutri objavljeni v uradnem listu, veljati bodo začeli v petek, nekateri v ponedeljek,“ je napovedal Janša.

Za vso državo od ponedeljka dalje velja omejitev neposrednega dela v šolah. Od ponedeljka naprej bo torej pouk v osnovnih šolah od petega razreda dalje potekal na daljavo. Enako velja za srednje šole, na univerzah to že počnejo.

"V tednu krompirjevih počitnic bomo presodili, ali je treba učenje na daljavo podaljšati ali ne. Računamo, da bo 14 dnevna pavza omogočila stabilizacijo razmer,“ je povedal Janša.

Vlada bo podaljšala tudi veljavnost turističnih bonov v naslednje leto. „Glede na omejitve, ki veljajo, naj tisti, ki bonov niso porabili, ne bodo v strahu,“ je dejal Janša.

Po novem obvezna uporaba maske tudi na prostem

Za rdeče regije bodo od petka dalje veljali naslednji ukrepi:

  • začasna prepoved prireditev in zbiranj nad 10 oseb
  • omejitev športnih aktivnosti
  • omejitev nekaterih dejavnosti
  • omejitev gibanja med regijami
  • uveljavljeno bo obvezno nošenje mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah

 

Po poročanju Televizije Slovenija se v rdečih regijah zapirajo gostilne, razen v nastanitvenih obratih. Zapirajo se tudi fitnesi, v kozmetičnih in frizerskih salonih bo dovoljena le po ena stranka.

"Ker so v nekaterih regijah, ki niso obarvane v rdeče, nekatere občine, kjer so zabeležili večje izbruhe virusa, prosim župane teh občine, da v okviru svojih pristojnosti sprejmejo ukrepe, kot veljajo v rdečih občinah. S tem se lahko izognemo ukrepom, kot smo jih sprejeli spomladi, da smo omejili gibanje po vsej državi," župane poziva predsednik vlade.

Na podlagi ocen lahko rečem, da se je velika večina državljanov doslej držala omejitev, ki so predpisane. V tej situaciji, ko je virusa veliko, to ne zadostuje, zato  izrekam poleg zahvale tudi poziv neodgovorni manjšini, ki tega ni počela in pomagala, da je treba ukrepe zaostrovati, je še povedal Janša in dodal, da ima vlada pripravljene tudi ukrepe za primer, da se situacija poslabša: "Tudi ukrepe za rdečo fazo, vendar bi se temu radi izognili, ker to terja svojo ceno. Finančne blazine, ki je bila na razpolago v prvem valu, zdaj ni na razpolago. Odgovorno ravnanje je toliko bolj pomembno. Od naslednjih dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno."

Komentarjev 20
  • zlatko2 12:13 15.oktober 2020.

    Če pogledamo širše,kot so Avstrija pa Italija,katere imajo še ostrejše ukrepe da ne omenim Hrvatov,jasno da mi nismo in nesmemo biti izjema,saj živimo v centru Evrope.

  • Avatar ovca
    ovca 11:27 15.oktober 2020.

    sui žal desnosučni but*alci NE razumejo videa, katerega si pripel. Ja vem, ima slo podnapise. Žal NE razumejo, kaj so zdravniki povedali. Ne, da nočejo razumeti, enostavno NE morejo. Njihov iq je pač... kako že... aha, za njih je zlata ...prikaži več ribica Einstein :). Ima pa njihova okolica smolo, ker se ne morejo vsi izogniti stikov z njimi :)

  • Decko 10:33 15.oktober 2020.

    Janša je naredil napako k je sel v politiko. Naj gre nazaj kjer je rojen