Metaldays: Ko kraj s 3.500 prebivalci v enem tednu preplavi 12 tisoč turistov

Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019 Foto: David Jug MetalDays 2019
Metalski festival že 16. leto zapored v Tolmin privablja več kot deset tisoč turistov s praktično vsega sveta. A kot vse kaže so metalcem v Tolminu dnevi šteti.
Oglej si celoten članek

V Tolmin se je ta teden zgrnilo 12 tisoč turistov iz več kot 70 držav. Največ je Nemcev, približno enako število Slovencev in Avstrijcev, veliko je Francozov in Skandinavcev. Tudi eksotike ne manjka, samo iz Čila je na metalske počitnice k sotočju Tolminke in Soče prišlo 400 metalcev.

"Ne poznam junaka ali organizacije, ki bi na neko prireditev pripeljala toliko ljudi iz toliko različnih držav," je bil nad organizatorji navdušen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je, oblečen v črno, kot se za MetalDays spodobi, obiskal festivalsko prizorišče v Tolminu.

"Sram me je, ker nisem vedel, da ta dogodek obstaja. Vse čestitke organizatorjem. Mislim, da je to strahovita pozitivna promocija Slovenije. Verjamem, da je tukaj tudi mesto za državo in njen prispevek k temu, da bomo lahko take dogodke še bolje predstavljali svetu," je dodal Počivalšek.

Foto: Marko Alpner MetalDays 2019

Metalski sladokusci bodo tudi letos prišli na svoji račun: sedem dni, trije odri, okoli sto bendov. Med najbolj prepoznavnimi zvezdniki letošnje izvedbe MetalDays so progresivni metalci Dream Theater, pa norveški black metalci Dimmu borgir, nemška power metal zasedba Demons & Wizards ter švedski atmosferični death metalci Hypocrisy.

Minister je bil navdušen tudi nad ekološko noto dogodka. Organizatorji se radi pohvalijo, da so pionirji, ko gre za trajnostne ukrepe na festivalu: Od biorazgradljivih kozarcev in klinov za šotore do prepovedi uporabe generatorjev na fosilna goriva.

Seznam zelenih novosti, ki jih napovedujejo za naslednja leta pa je še dolg: brezplačno parkiranje za vsa vozila, če se bodo v njih pripeljali vsaj štiri osebe, postavitev trgovine brez embalaže in prepoved vnosa hrane in pijače v embalaži na prizorišče, zmanjšanje števila kemičnih stranišč in postavitev večjega števila stranišč priklopljenih na kanalizacijsko omrežje, od leta 2023 dalje pa na festivalu ne bo več živalskih proizvodov, pač pa le še veganski s poudarkom na lokalni pridelavi.

"Moram priznati, da sem se na vabilo za obisk festivala odzval z zadržkom. Zdaj pa sem navdušen. Ne glede na svoj odnos do te vrste glasbe moram reči, da me organizacija navdušuje," je še poudaril Počivalšek.

Foto: David Jug MetalDays 2019

Pred kratkim so sicer organizatorji v pogovoru za Žurnal24 odnos ministrstva in pristojnih turističnih institucij okrcali, češ da že več let trkajo na njihova vrata, a da jim nihče ne odpre. Kot da države turistični potencial v okoli sto tisoč nočitvah, ki jih glasbe željni turisti ustvarijo v Tolminu, ne bi zanimal.

Kot v Butalah V Tolminu 10 tisoč tujcev, gostincem pa kazen, ker so bili napisi v angleščini

A prihodnost festivalskega turizma na tolminskem je na kocki. Tolminci namreč načrtujejo v neposredni bližini prizorišča zgraditi obvoznico. Občinski veljaki so sicer upali, da bodo lahko v času, ko v okolici sotočja Soče in Tolminke kampira skoraj deset tisoč ljudi, obvoznico zaprli. 

Foto: David Jug MetalDays 2019

A organizatorji dogodka sporočajo, da so bili v stiku z direkcijo za ceste, kjer pravijo, da zaprtje obvoznice v času festivala ne pride v poštev. Še več, v pasu 35 metrov na obeh straneh ceste, je prepovedano kampiranje ali postavljanje mobilnih objektov.

Intervju Boban Milunović: Poleti bo v le nekaj tednih v Slovenijo pripeljal več kot 17 tisoč tujih turistov

"Navedbe direkcije so zelo birokratske. S pristojnimi bomo stopili v stik, tudi minister Počivalšek nam je obljubil, da bo priskočil na pomoč, nerazumljivo se mi namreč zdi, da ceste ne bi mogli zapreti za en teden. Če bi v času festivala obvoznico zaprli, izvedba ne bi bila bistveno okrnjena," zaplet komentira tolminski župan Uroš Brežan.

"Mi z našim konceptom festivala promoviramo destinacijo. Če bo čez prizorišče šla cesta, je to v popolnem nasprotju s tem konceptom. Vprašanje je tudi, kako bi se na to odzvali obiskovalci. Sem pridejo uživat v naravo, betona in asfalta imajo dovolj v svojih mestih. Obstaja 95-odstotna verjetnost, da leta 2021 festivala v Tolminu ne bo več," je odločna Nika Brunet iz ekipe organizatorjev.

Prav v začetku leta 2021 bodo predvidoma v Tolminu začeli graditi obvoznico. "Ne predstavljam si tudi, kako bi lahko festival organizirali, če bo nekaj metrov stran gradbišče," še pravi Brunetova in dodaja, da si že ogledujejo morebitne nadomestne lokacije za festival.

Foto: Marko Alpner Metaldays 2019

david.jug@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 07:24 25. Julij 2019.

    Upam, da jih ne odženejo. Pri nas nekaj izredno dobrega, pozitivneg, in resnično koristnega za svet in naravo, uničijo. Ne …

  • 15:14 24. Julij 2019.

    Sram je lahko tiste ,ki so predlagali Počivavška za ministra ! Za Eko teroriste je označil okoljevarstvenike ,ki jim ni …

  • 14:47 24. Julij 2019.

    Nak, neandertalci niso imeli takšnih prireditev!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.