Slovenija
31365 ogledov

V Tolminu 10 tisoč tujcev, gostincem pa kazen, ker so bili napisi v angleščini

pivo vrček krugla
1/13
EPA
V Tolmin je prišlo deset tisoč tujih turistov, tržni inšpektorji pa so kaznovali gostince, ker na njihovih napisih ni prevladovala slovenščina.

Konec julija se je v Tolmin, kraj z nekaj več kot tri tisoč prebivalci, v nekaj dneh zgrnilo okoli 12 tisoč turistov, ljubiteljev heavy metal glasbe s celega sveta. Na festivalu Metaldays že tradicionalno prevladujejo tujci, kar okoli 85 odstotkov jih je, letos jih je bilo torej dobrih 10 tisoč.

Lokalni gostinci so se seveda na teden, ko pridelajo dovolj zaslužka, da z njim preživijo bolj sušne zimske dni, pa še za priboljšek jim ostane, dobro pripravili.

Tudi v bovški pivovarni Thirsty River, kjer so prve sode piva za prodajo zvarili le nekaj tednov pred začetkom festivala, so zavohali priložnost. Pred prizoriščem so postavili stojnico, kjer so točili pivo, a naredili dve napaki. Ob stojnici so namestili napis "Local beer*" in ker gre za oglaševanje alkoholnih pijač, ki je prepovedano, sta jim tržni inšpektorici, ki sta prišli preverjat stanje na terenu, dali kazen 840 evrov.

Pivo | Avtor: Profimedias Profimedias
"Priznamo, da smo naredili napako. Piva seveda ne bi smeli oglaševati. Bolj nas žuli, da sta nas inšpektorici kaznovali še s 1.200 evri, ker večina napisov ni bila v slovenskem jeziku. Kako naj tuji turisti sploh vedo, kaj prodajamo, če jim tega ne napišemo v angleščini. In tujci so krepko prevladovali," se jezi Ana Meinel iz pivovarne Thirsty River.

Pojasnjuje sicer, da so jim na inšpektoratu po pritožbi kazen spremenili v opomin. "Naj se sliši še tako nenavadno, a tako visoke kazni trenutno ne bi mogli plačati, saj smo podjetje komaj odprli," je potarnala Meinlova.

Na tržnem inšpektoratu odgovarjajo, da niso izrekli globe, da Meinlova podala odgovor na ugotovitev kršitve in ne pritožbe. Inšpektorji so zadevo nato zaključili z opominom. 

Festival MetalDays Iz 62 držav Slovenija Boban Milunović - gospod, ki je v Slovenijo v enem tednu pripeljal 12 tisoč turistov

Nadzor ali inkasantstvo?

"Pregled je bil opravljen pri dveh subjektih, pri čemer je bil enemu zavezancu izrečen opomin, saj je nepravilnost nemudoma odpravil, pri drugem pa postopek še ni zaključen," potrjujejo na tržnem inšpektoratu in pojasnjujejo, da so nadzor izvedli zaradi povečanega števila obiskovalcev na Tolminskem.

"Prav je, da poslovni subjekti uporabljajo tudi tuje izraze in se na ta način približajo turistu, vendar pa je treba za ohranjanje slovenskega jezika poskrbeti tudi tako, da so vsi napisi v prvi vrsti v slovenskem jeziku in nato poleg tega, po želji gostinca, trgovca in ostalih ponudnikov blaga in storitev, tudi v tujem jeziku."

Tržni inšpektorat

Na vprašanje, ali se jim zdi smiselno in res potrebno kaznovati gostince, ki bi radi svoje storitve prodali tujim turistom in zato uporabljajo angleščino, odgovarjajo, da še kako razumejo področje gostinstva in turizma, zato na področju uporabe slovenskega jezika v tej panogi pri opravljanju nadzorov in izrekanju ukrepov pristopajo racionalno.

"V zvezi z zakonodajo na tem področju smo na ministrstvo za gospodarstvo že podali pobudo za spremembo, predvsem na področju gostinstva in turizma," poudarjajo.

Tisoče ljudi pri Soči Slovenija Mavrični samorogi, rožnati flamingi, pivo v potokih in povsod črnina

Ko gre za uporabo slovenskega jezika pri poslovanju s strankami, je tržni inšpektorat lani izvedel 794 nadzorov. Kršiteljem so v večini primerov izrekli opomine, denarno kazen je morala plačati le peščica podjetnikov.

david.jug@zurnal24.si

 

*Lokalno pivo

Komentarjev 44
  • Senior 10:59 21.avgust 2017.

    Živimo v Butalah in zato nas ne sme nič presenetiti!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 10:47 20.avgust 2017.

    No goaspodje inšpektorji zakaj vas pa ne moti,da v 50% ljubljanskih lokalov ne govorijo Slovensko?? Pojdi malo po kafičih in hitro te bo natakar-natakarca vprašala "šta čete popit"??

  • matermila 16:44 19.avgust 2017.

    Moral v zapor, a ministrstva to ne moti. Z enako plačo še vedno hodi v službo! A to pa nikogar ne moti?