Minister Karel Erjavec o hrvaških incidentih: "To pa ni več hec"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zunanji minister Karel Erjavec je pozval k razpravi vlade o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu.
Oglej si celoten članek

Enostranska dejanja Hrvaške v Piranskem zalivu so po besedah ministra Karla Erjavca, ki jih povzema STA, neposreden poseg v suverenost Slovenije in schengna. Minister pričakuje, da bo vlada o tem razpravljala že ta teden in v povezavi s tem poslala tudi pismo Evropski komisiji.

Od razglasitve arbitražne odločbe je slovenska policija v Piranskem zalivu namreč zaznala že 52 incidentov, kjer je šlo za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe. Pomagal ni niti obisk hrvaškega predsednika Andreja Plenkovića v Ljubljani. Predsednik vlade Miro Cerar je takrat izpostavil, da Slovenija ne bo povzročala napetosti in pozval naj za izogibanje morebitnim incidentom obe državi izvajata jurisdikcijo v skladu z razsodbo.

"Takšna enostranska dejanja so neposreden poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna. To pa ni več hec," je po poročanju STA danes še povedal minister, ki pričakuje, da se bo Evropska komisija odzvala, ko jo bo Slovenija obvestila o vseh teh zadevah. Meni tudi, da bi bilo treba napisati pismo komisiji, ker nima smisla opozarjati z diplomatsko noto na vsak incident.
 
Minister Erjavec je v svojem slogu pojasnil tudi, da se s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić danes v Bruslju nista pogovarjala, saj se je zelo težko pogovarjati, ko pa Hrvaška vztraja pri stališču, da arbitražna odločba zanje ne obstaja in ne velja. "Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih," je dodal.
Meja Erjavec: Če bi bil Cerar, Plenkovića sploh ne bi sprejel
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 07:20 18. Julij 2017.

    Ker gre za Scengensko mejo, jo je potrebno zavarovati, da ne bo spet prišlo pod vprašaj naše varovanje schengenske meje.........

  • 07:12 18. Julij 2017.

    sam me vseeno za ta del schengna manj skrbi, kot za tisti na jugu Italije, kjer tisoči vsako noč brez …

  • 23:47 17. Julij 2017.

    On bo dal jajca v Umagu na vikendu. Bedak, ki ga podpirajo tisti, ki ničesar ne razumejo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.