Vlada podaljšuje ta ukrep za delavce

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ministrstvo za delo še za mesec dni podaljšuje ukrep povračila nadomestila delavcem na začasnem čakanju na delo doma.
Oglej si celoten članek

Minister za delo, družino in socialne možnosti Janez Cigler Kralj je na dopoldanski novinarski konferenci vlade izpostavil, da je ministrstvu doslej v času epidemije uspelo pomagati ublažiti posledice pandemije in ohraniti čim več delovnih mest. 

"Učinki interventnih ukrepov so vzpodbudni, brezposelnost je aprila padla pod 80 tisoč vpisanih v evidenco. Na dan 25. maj imamo vpisana 75.602 čakajoča, kar pomeni, da smo na stanju, kakršno je bilo pred epidemijo," je izpostavil minister in oddal, da smo po stopnji na 7. mestu med državami Evropske unije. Po podatkih Evrostata je marca povprečna stopnja znašala 7,8 odstotka, v Sloveniji je bila stopnja 4,8 odstotka. 

Podaljšuje se nadomestilo za čakanje na delo 

Cigler Kralj je izpostavil, da je eden najpomembnejših in najbolj učinkovitih ukrepov v tem času ukrep povračila nadomestila delavcem na začasnem čakanju na delo doma. "Zato je vlada na predlog ministrstva ta ukrep podaljšala do konca junija. Za ta ukrep je bilo doslej namenjenih več kot 533 milijonov evrov, na ministrstvu poudarjajo, da je bilo z vsemi oblikami pomoči ohranjenih 214.225 delovnih mest v državi. 

"Skupaj pa smo za vse ukrepe za trg dela na našem ministrstvu v tem času namenili 640 milijonov evrov, v ukrepe je bilo vključenih 272.616 ljudi. Lahko rečemo, da smo pomagali preživeti in ohraniti varnost številnim družinam." 

Trenutno imamo še 1400 vlog delodajalcev za zaposlene na skrajšanem delovnem času. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo te vloge postopoma zmanjšale. Tudi trendi na trgu dela so vzpodbudni, večji del ljudi, ki se izpišejo iz evidence brezposelnih, se odlije v zaposlitve.  

"V primeru, ko se bo ukrep čakanja na delo doma konec junija zaključil, lahko poleti, ko je manj zaposlovanja, pričakujemo vpliv na rahel porast brezposelnosti, na kar smo pripravljeni," je še povedal minister in dodal, da v jeseni zopet pričakujejo porast zaposlovanja. 

klofuta vladi Sindikati imajo vsega dovolj: "Ta minister je navadna lutka!"

Foto: Profimedia Delavec

Koliko delavcev je vseeno izgubilo delo?

Na vprašanje je Janez Cigler Kralj odgovoril, da so bile odpovedi v zadnjem času v okviru normalnih razmer. "Trg dela je zelo dinamična komponenta, vsakodnevno je nekaj priliva v evidenco brezposelnih in v zaposlenih. Razen v prvem valu, ko smo dosegli nekaj čez 90 tisoč, februarja letos podobno, ni bilo zaznati znatno povečanega trenda odpuščanja razen v teh dveh mesecih."

Minister je dodal, da so na ministrstvu pripravili različne spodbude, spodbudili javna dela, nadomestilo za brezposelnost tudi če oseba izpolnjevala pogojev za prejem, s čimer so blažili stisko. "Imamo tudi kar nekaj projektov Zavoda za zaposlovanje, da pomagamo zaposlenim že v teku odpovedi, da mu pomagamo k novim znanjem, da ga lahko prekvalificiramo, če je treba in mu pomagamo pri iskanju novega delovnega mesta." 

Ob teh težkih zgodbah se po besedah ministra kaže tudi obratna težava, ko se slovensko gospodarstvo sooča s pomanjkanjem delovne sile. "Zato so vsa naša prizadevanja usmerjena v to, da pomagamo bolj ogroženim na trgu dela, da ne bi padli v dolgo brezposelnost."

Slovenija Minister za delo sporočil zelo spodbudno vest

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.