Slovenija
4535 ogledov

Sindikati imajo vsega dovolj: "Ta minister je navadna lutka!"

Brdo pri Kranju, vlada Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada
Sindikatov vlada ne posluša, zato se umikajo.

Vlada sistematično krši pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), zato se bodo sindikalne centrale umaknile, je na novinarski konferenci povedala Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). 

Nova davčna zakonodaja je izbila sodu dno

Kot je pojasnila, se je vlada leta 2017 zavezala, da brez predhodne vsebinske obravnave ESS ne bo sprejemala predpisov, ki posegajo v temeljna socialna in ekonomska vprašanja, a je že na začetku nastopa mandata te obljube prelomila. "Vsak zakon je bil sprejet z manj sodelovanja ESS. Če bi to še lahko razumeli za proti koronske pakete zakonov (PKP), pa se zdaj sprejemajo zakoni, ki niso več interventni, pa temeljno spreminjajo sistem, kot ga poznamo in spreminjajo koncept razmerij med delavci in kapitalom ter rušijo področje solidarnosti," je dejala. Med glavnimi je izpostavila zakon o demografskem skladu, nacionalni načrt za okrevanje in odpornost ter novo davčno zakonodajo, "ki je sodu izbila dno"

Sindikaliste je zmotilo tudi, da je bil zakon o 100-odstotnem kritju stroškov bolniškega dopusta v primeru, da delavec zboli za covidom-19, najprej usklajen z njimi, nato pa umaknjen iz PKP 7 in "nadomeščen s predlogom prisilnega upokojevanja".

Povabljeni niso bili niti na prvi sestanek strateškega sveta za socialno politiko, ki bo potekal danes. "Socialnega dialoga ni, zato se iz nečesa, kar ne obstaja, težko umikaš. Pripravljeni smo se vrniti, a ob spoštovanju pravil, ki jih je vlada sama podpisala, ob resnični možnosti sodelovanja in vsebinski vključenosti. Dokler tega ne bo, bomo delovali pač drugače," je pojasnila Jerkičeva. Evropsko komisijo bodo seznanili z razlogi za to odločitev in ne bodo sodelovali v dogodkih, ki so vezani na predsedovanje Slovenije Svetu EU. "Ne bomo delovali kot lepotna pika vladi, da bi se lahko ponašala s socialnim dialogom," je zatrdila. Posluževali pa se bodo vseh drugih oblik sindikalnega boja.

Namesto dialoga ulica?

Po besedah Branimirja Štruklja, glavnega tajnika SVIZ, jih je vlada spravila v kot, saj ni več možnosti, da bi delavci in delavke skupaj z delodajalci in vlado vsaj kompromisno uveljavljali svoje interese. Vlada svoje zakone pošilja neposredno v Državni zbor, brez usklajevanja s socialnimi partnerji, to pa Štrukelj jemlje kot poziv, naj gredo na ulico.

"Cesar je gol"

Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM, je predstavil primer tovrstnega nesodelovanja - nov davčni paket zakonov. Kot je razložil, naj bi jim na ministrstvu dejali, da so odprti za vse predloge, ob tem pa niso povedali, da so medtem že poslali zakone v Državni zbor.

"To potem ni socialni dialog, temveč monolog. Socialni dialog je alternativa ulici, uresničenje sklepa, da več glav več ve," je pojasnil in dodal, da se vladno ravnanje kaže tudi v velikem številu ustavnih presoj in napovedanih referendumov. Zgolj besede o tem, da bo vlada spoštovala ESS, ne bodo dovolj, pričakujejo konkretna dejanja. "Cesar je gol," je sklenil Počivavšek.

Vlada "kot slon v trgovini s porcelanom"

"Nastopil je trenutek, ko je treba nekaj spremeniti. Nesmiselno je sodelovati v tej farsi," pa je dejala Evelin Vesenjak, predsednica sindikata KNSS Neodvisnost, ki meni, da je treba vsej Evropi pokazati, kako deluje ta vlada - "kot slon v trgovini s porcelanom", saj naj bi porušila vse, kar so skupaj ustvarjali in se dogovarjali praktično od začetka samostojne Slovenije. 

Ostra je bila tudi do ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja. "Mi pod to vlado svojega ministrstva nimamo, tako kot ga imajo delodajalci. Ta minister je navadna lutka," je dejala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:55 15.maj 2021.

    V tej vladi so vsi ministri lutke. Vsemogočni obramboslovec naroči, ministri poskočijo kot zajčki . Maršal Twito reče ti to, ti to in ti to. Zakaj ne to spominja na Tito!

  • mina6 18:20 14.maj 2021.

    "Nismo lepotna pika vlade.." Seveda niste. STE GNOJNA BULA!!

  • Stane Adamič 14:20 14.maj 2021.

    Od kdaj pa so sindikati pristojni za davčno zakonodajo?