Slovenija
12036 ogledov

To bo vladi predlagala svetovalna skupina

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar
Strokovna svetovalna skupina za covid-19 bo vladi podala predloge, povezane s sproščanjem ukrepov.

Epidemiološka slika v Sloveniji se v zadnjih dneh izboljšuje, saj sta izpolnjena oba pogoja za prehod v rumeno fazo na državni ravni. Strokovna svetovalna skupina za covid-19 bo kot vsak teden vladi podala svoje predloge o tem, katere ukrepe bi sproščali in katere ne. 

Vlada bo na sredini seji odločala tudi o tem, ali podaljšati epidemijo ali ne. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se izteče v nedeljo. Vodja skupine in infektologinja Mateja Logar je dejala, da je svetovalna skupina že prejšnji teden predlagala podaljšanje epidemije, saj so pogoji za to še vedno izpolnjeni.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) višja od 140, kolikor je meja za razglasitev epidemije, in znaša 408. Prav tako je hospitaliziranih več kot 250 covidnih bolnikov, in sicer 477, 131 na oddelkih intenzivne terapije. Eden od pogojev za razglasitev epidemije je namreč tudi več kot 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego.

Leon Cizelj Covid-19 Zdravje Leon Cizelj napovedal, kdaj bomo prišli v zeleno fazo

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote NIJZ je danes potrdila, da so v strokovni skupini predlagali rahljanje ukrepov, a podrobnosti ni razkrila. Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi sicer predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je v ponedeljek napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov.

Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 22:29 11.maj 2021.

    protokol prehajanja meje, kdor gre, naj gre, z bogom . kdor pride, ta pa za 6 mesecev v kočevski gozd, tako za preventivo, pa brez izjem al barbika ki pride iz bruslja, al pa tefonasti iz barbarige.

  • Ender3 20:10 11.maj 2021.

    Očitno bodo še nekaj časa v ospredju ukrepi na osnovi prirejenenih številke in ne realnega stanje. To epidemijo hoče interesna politika maksimalno izkoristiti sebi v prid.

  • JZekspert 17:07 11.maj 2021.

    Prekleta banda lažniva, podkupljena, ma kakšni pogoji so izpolnjeni, kako lahko kdo tako očitno laže: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps - kar sami ocenite, kje je ''epidemija'', koliko žrtev je zaradi nedela zdravstva, nedela preventive, prisilnega cepljenja, depresije - pravi evgeniki ste!!!!