Zdravje
13281 ogledov

Leon Cizelj napovedal, kdaj bomo prišli v zeleno fazo

Leon Cizelj
Od 500 potrjenih okuženih na dan jih bo 10 pristalo na intenzivni terapiji, pet jih bo umrlo.

"Prvega aprila je reprodukcijsko število znašalo okoli 1,2, po 'lockdownu' smo spustili na 1,0, danes reprodukcijsko število znaša približno 0,85," je na današnji tiskovni konferenci povedal Leon Cizelj z Inštituta Jožef Štefan. "V tem času je prišla angleška različica virusa, kar pomeni, da smo naredili veliko delo z zaščitnim obnašanjem. Zavoro okužbam predstavlja tudi 'mali lockdown' med prvomajskimi počitnicami, sedaj epidemijo najhitreje ustavlja cepljenje. Še vedno je pomemben element tudi prekuženost, čeprav je novih prekuženih sedaj malo, približno 15 tisoč na teden."

 | Avtor: IJS IJS

mestni utrip covid-19 Slovenija Z IJS sporočili odlične novice, rumeni bi lahko postali že danes!

Dodal je, da trenutno zelo uspešno obvladujemo situacijo. "Več kot se nas bo cepilo, manj bo v prihodnosti potrebnih ukrepov," je poudaril Cizelj. "Po številkah smo že v rumeni fazi, z veseljem pričakujem uradno sporočilo vlade."

Če v času velikonočnih praznikov ne bi izvedli lockdowna, bi imeli v bolnišnicah sedaj hospitaliziranih okoli 1000 covidnih bolnikov, imamo pa jih pod 500. "Naredili smo dobro delo, ta zadeva je uspela," je dejal Cizelj. "Brez zaprtja bi v rumeno fazo prišli šele sredi junija."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Odlične novice, dosegli smo pogoje za rumeno fazo!

Predstavil je projekcije, ki upoštevajo reprodukcijsko število R=0,85, za naprej. "Pričakujemo, da bomo v naslednjih tednih padali," je dejal Cizelj. "Padanje bo odvisno predvsem od samozaščitnega obnašanja in cepljenja."

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Pohvalil je kolega z IJS Matjaža Leskovarja, ki je po besedah Cizlja do 10 odstotno natančno zadel projekcijo za dva meseca naprej.

"Trenutno smo pri povprečno 550 okuženih na dan, kar je najnižje po 15. oktobru," je še pojasnil Cizelj. "A hkrati je treba povedati, kaj te številke pomenijo. Od 500 potrjeno okuženih na dan jih bo približno 40 prišlo v bolnišnice, deset jih bo potrebovalo intenzivno zdravljenje, pet pa jih bo umrlo."

Dejansko število okuženih je sicer po oceni Cizlja višje, če se upošteva še asimptomatske bolnike jih je okoli 2000 na dan, kar pomeni eno okužbo na minuto in to je še vedno veliko.

 | Avtor: IJS IJS


V zeleno fazo, ki pomeni manj kot 300 okužb na dan, bi po oceni Cizlja in sedanjih projekcijah IJS lahko prišli na začetku poletja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:42 13.maj 2021.

    Cizelj vsak dan znova ruši ugled nekdaj spoštovane in cenjene institucije IJS. Zdaj je še znanost padla na izpitu neodvisnosti.

  • Fulmmer 07:10 12.maj 2021.

    Cizlja za precednika!

  • rd2dmk2 22:11 11.maj 2021.

    v zelenem bomo ko.. gremo mal nazaj v zgodovino.. ja ljubetelji sds, takole je blo. ljudje na oblasti v slo niso znali z lastnino kaj počet, pa so prodali vso družbeno imetje (adria, fructal, mercator union, laško, nkmb,......) zdej ni ...prikaži veči nič več za prodat, pa je treba se spravt na privatno lastnino ( firme) in ko bodo te na psu in še mal nižje , torej za zastonj, se bodo rumeni posvečeni polastili in bo konec pandemije in vse bo po starem. delavci za revne mezde, bogatuni ( novi ) pa polne žepe.