Slovenija
3410 ogledov

Minister za delo sporočil zelo spodbudno vest

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Minister pričakuje, da se bo število brezposelnih še naprej zniževalo.

Kot je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Janez Cigler Kralj, je bilo 26. aprila v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje registriranih 79.462 brezposelnih oseb, kar je 4 odstotke manj kot marca 2021, ko je bilo registriranih prek 82.600 oseb.

"Trend upadanja števila brezposlenih je padajoč, z ukrepi zagotovo pomagamo k temu, da bo tak tudi ostal," je zagotovil. Po treh mesecih rasti (novembra, decembra in januarja) se je februarja 2021 število brezposlenih začelo zmanjševati. Najvišje število brezposelnih letos je znašalo nekaj čez 91 tisoč.

Brezposelnost je bila doslej vezana na epidemične vale

Trend se je nadaljeval, v marcu se je povečalo tudi število novih zaposlitev. "Te številke nas vsekakor navdajajo z zmernim optimizmom, predvsem pa potrjujejo, da so ukrepi za trg dela zastavljeni na pravi način in tudi učinkoviti. Njihov cilj je predvsem ohranjanje delovnih mest," je poudaril Cigler Kralj.

Kot je pojasnil, je bilo ob pričetku epidemije marca lani gospodarsko razpoloženje slabo, brezposelnost se je precej povečala, stanje se je umirilo maja. Z drugim valom, ki je nastopil oktobra 2020, se je zgodba ponovila - skupaj z epidemičnim valom se je brezposelnost znova povečala. V tretjem valu pa tovrstnega razpoloženja ni bilo zaznati. Minister pričakuje, da se bo število brezposelnih še naprej zniževalo in da se bodo s sproščanjem omejitev začele zaposlovati tudi osebe v gostinstvu in turizmu, kar bi lahko pozitivno vplivalo na stanje na trgu dela. 

V posameznih domovih za ostarelo še vedno nekaj izbruhov okužb

V domovih za starejše občane se je stanje od začetka cepljenja 27. decembra 2020 do danes izrazito umirilo, je dejal Cigler Kralj. Kljub temu pa še vedno prihaja do posameznih izbruhov, v zadnjem tednu se je na novo okužilo 28 stanovalcev DSO-jev in 14 zaposlenih. Z okužbami med stanovalci se soočajo v Trbovljah, Domžalah in Fužinah. "V vseh treh domovih se vodstvo uspešno sooča s situacijo, kar kaže upadnje števila okuženih, število smrti prav tako ostaja nizko," je ocenil minister in dodal, da se večina okuženih počuti dobro, ima le lažje simptome ali jih sploh nima. 

Novele zakonov za žrtve vojnega nasilja 

Vlada je pripravila tudi tri novele zakonov - o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991. Kot je pojasnil Cigler Kralj, bodo med drugim zagotovili osebam, ki so v vojni izgubile starša, odškodnino v višini 100 tisoč evrov, tistim osebam, ki so izgubile partnerja, pa odškodnino v višini 50 tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ender3 18:22 30.april 2021.

    Mislil sem že, da je omenil, da ima nov avto na račun davkoplačevalcev. Očitno pa, še vedno deli denar neupravičencem, brez odgovornosti. Prodana krščanska duša.😌

  • jakec1575 12:22 30.april 2021.

    edini merodajen podatek je koliko ljudi placuje davke in je zaposlenih. Ce zbrises par tisoc brezposelnih iz evidenc zavoda, potem se ne mores hvaliti s tem podatkom.